Matkakertomus Orchard of Flowers

Lämmin torstaiaamu valkeni pilvisenä, kun Algarven Suomi-Seuran 29 hengen ryhmä saapui bussilla ja omilla autoilla Taviran lähellä sijaitsevaan Orchard of Flavours puutarhan parkkipaikalle. Ryhmäämme vastassa oli puutarhan perustaja Miguel Cotton.

Hän on kotoisin Belgiasta, maatilalla kasvanut ja opettaa nykyisin markkinointia ja taloustiedettä yliopistossa. Aluksi hän tarjoili meille maistiaisiksi kasvattamiaan banaaneja ja kertoili puutarhan historiasta ja toimintaperiaatteista

Puutarha on perustettu viitisen vuotta sitten. Puutarhassa on tarkoituksena kasvattaa eri puolilta maailmaa peräisin olevia hedelmäpuita ja -pensaita sekä syötäviä hyötykasveja, jotka voivat sopeutua Algarven haastaviin kasvuolosuhteisiin sekä ilmaston muutoksesta aiheutuneisiin ongelmiin Algarvessa. Puutarhaa perustettaessa on pyritty ratkomaan kasvien menestymisongelmia, jotka johtuvat alueen pitkäkestoisesta kuivuudesta, maaperän köyhtymisestä, liiallisesta sateesta, voimakkaista tuulista sekä kasteluveden suolaisuudesta.

Istutusalustoja on parannettu kompostilla ja biohiilellä, ne on muotoiltu keräämään sadevettä, veden haihtumisen estämiseksi paljas maanpinta on katettu orgaanisella katteella ja kompostilla sekä varustettu tietokone-ohjatulla tihkuvesikastelujärjestelmällä. Kaikki kasvit on varustettu nimilapuin ja alueella voi liikkua joko oppaan johdolla sekä omatoimisesti ja tietoa kasvien käyttötarkoituksista löytyy kasviryhmiiin sijoitetuista infomateriaalista. Puutarha järjestää koulutusta, kursseja ja laajensi uusia istutusalueita parasta aikaa.

Sen jälkeen lähdimme tutustumaan puutarhaan Miguelin johdolla. Aloitimme Meksikosta peräisin olevista mehikasveista, aloeista ja maistelimme niiden hedelmiä sekä ”Carne para pobres” (= lihaa köyhille) kasvin lehtiä. Miguel esitteli taatelipalmuja Marokosta, joita ei vaivaa Algarven palmujen taudit. Seuraavaksi maistelimme mietoja intialaisen hedelmäpuun jäätelöpavun (Inga edulis) pitkiä hedelmiä. Enemmän ihastusta ryhmässä herätti kuitenkin kiivimarjan hedelmät. Lisäksi ihastelimme ”Carne para pobres” (= lihaa köyhille) -pensaan kaunista kukintaa ja maistelimme sen lehtiä, joita voidaan keittämällä käyttää ruoan lisukkeena tai raakana salaatissa. Mielenkiintoa herättivät myös huulipunapuu (Bixa orellana) ja ananasguava (Acca sellowiana).

Miguel esitteli käytännössä istutusfilosofiaansa. Kasvien taimet istutetaan hyvin pienikokoisina ja niitä kastellaan, varjostetaan suoralta auringon paahteelta kesällä ja suojataan verkoilla talveksi kovilta tuulilta ja taimen ympäriltä poistetaan rikkakasvit pari ensimmäistä vuotta kunnes taimet juurtuvat ja lähtevät kunnolla kasvuun. Sen lisäksi hän luo suojakasvivyöhykkeitä, esimerkiksi Algarvessa aran kahvipensaan suojaksi istutetaan lyhytikäisiksi jääviä puita ja pensaita, jotka myöhemmin poistetaan. Banaanimetsän keskiönä on suuri kompostikasa, josta banaanit saavat kaipaamiaan lisäravinteita. Puiden ja pensaiden taimet Miguel hankkii kasvikeräilijöiltä Belgiasta, Hollannista ja Saksasta. Hänen mielestään kasvien tuonti EU-alueen ulkopuolelta vaatii aivan liian paljon paperisotaa.

Puutarhavierailumme poikkesi tavallisesta, sillä saimme maistella puutarhassa kasvavia kasveja. Lisäksi saimme Miguelilta kasvien istutus- ja hoito-ohjeita, joita voi soveltaa myös Suomessa.

Sen jälkeen ajoimme bussilla Olhaon rantakadulla sijaitsevaan Grupo de Naval ravintolaan lounaalle. Maukkaan lounaan jälkeen jäi vielä hieman aikaa tutkia Olhãota ja käydä iltapäiväkahvilla ennen kotimatkaa.