Terveys

Ambulanssin tilaus

Tilatessasi ambulanssin numerosta 112 sinut viedään terveyskeskukseen tai yleiseen sairaalaan.
Jos haluat yksityiseen sairaalaan (vakuutus tai muu syy), tilaa ambulanssi kyseisen sairaalan palvelusta:
Hospital Particular (Farossa ja Alvorissa), Puh: 707 282 828, Santa Marian sairaala Farossa Puh: 289 892 040.

Joskus voi käydä niin, että hätäpuheluun vastaava ei osaa englantia, jolloin tilaus on suoritettava portugaliksi:
– Tarvitsen ambulanssin kiireellisesti : Preciso de uma ambulância depressa! (presisu de uuma ambulansia depressa!)
– Osoitteeni on : O meu endereço é _____________.
– Puhelinnumeroni on: O meu número de telefone é _____________.

Syyt:
rintakipu = dor de peito
sydänkohtaus = ataque cardíaco
huimaus = tonturas
verenvuoto = hemorragia
tajuton = inconsciente
loukkaantunut = ferido
hengitysvaikeuksia = não consegue respirar

ICE - In case of emergency (onnettomuuden sattuessa)

Pane kännykkäsi luetteloon se numero, jonne haluat soitettavan, jos sinulle jotain tapahtuu. Näin: kirjoita ensin ICE ja sen perään sen henkilön nimi, jolle haluat asiasta ilmoitettavan (esim. ICE – Matti Meikäläinen) ja sitten numeroluetteloon hänen puhelinnumeronsa. Jos olet tajuttomana, ambulanssimiehet osaavat katsoa kännykästäsi, kenelle pitää ilmoittaa. 

Ellet kuljeta kännykkää mukanasi, pane taskuusi lappu, jossa on samat tiedot. Aina, vaikka lähtisit vain pienelle rantakävelyllekin.

Jäseniemme kirjoituksia

Sairastuminen ei tule kello kaulassa

Muutama vuosi sitten Algarvessa toimi suomalainen lääkäri Pirkko Närä, jonka monet varmasti muistavatkin. Vuonna 1998 hän piti esitelmän seuramme lounastilaisuudessa ja teki siitä yhteenvedon, joka julkaistiin Aviisissa syksyllä 1998. Koska artikkeli on edelleenkin ajankohtainen ja kaikkia kiinnostava, päätimme julkaista sen uudempienkin jäsentemme luettavaksi.

Portugaliin muutettaessa on niin paljon asioita järjestettävänä, että terveyteen liittyvät ongelmat eivät välttämättä asetu muistilistan alkupäähän. Niinpä suomalaisen terveydenhoitojärjestelmän sujuvuuteen tottunut uudisasukas voi sairastuessaan joutua vaikeuksiin. Lyhyeksi aikaa tänne tuleva tuskin edes kuvittelee sairastuvansa.

Oman itsensä takia kannattaisi tehdä jonkinlainen suunnitelma terveytensä ylläpitämisestä, ottaen huomioon aikaisemmat krooniset sairaudet. Olisi hyvä laatia jonkinlainen muistio siitä, mitä tehdä kun tarvitsee apua akuuttiin ja muuhun sairauteen.

Korvaamatonta apua saa jo maassa olleilta suomalaisilta konkareilta, ja naapuriapu on aina tärkeä akuutissa sairastumisessa. Hyvä olisi tietää myös, mistä saa tarvittaessa portugalinkielen tulkin.

Omalla paikkakunnalla kannattaa ottaa etukäteen selville, missä sijaitsevat lähin sairaala, terveysasema, yksityissairaala tai klinikka ja jopa taksiasema ja pitää muistikirjassa tärkeimmät hätänumerot. Kännykkä on korvaamaton apuri, koska sairastuminen sattuu missä tahansa – useinkin väärässä paikassa väärään aikaan.

Portugalissa pysyvästi asuminen ja täällä verolla olo tuntuu monista tavoiteltavalta. Kolme vuotta suomalaisten parissa työskenneltyäni olen kuitenkin vakuuttunut, että mikäli sairastaa kroonisia vaikeita sairauksia, olisi suositeltavampaa pysyä Suomen Kela-järjestelmän piirissä. Sehän kyllä tarkoittaa myös verotuksellista Suomessa oloa.

Yksityissairaalassa vuorokausi tutkimuksineen voi maksaa 1000 euroa eikä siihen sisälly vielä intensiivihoitoa. Täällä saatu verohelpotus hupenee muutamassa päivässä.

Kevyt verotus ja turva

Ns. residentit nauttivat täällä paitsi kevyttä verotusta myös paikallista sosiaaliturvaa. Se ei useimpien mielestä ole suomalaisen veroista.

Kun kaikki dokumentit ovat kunnossa, voi suomalainen käyttää vapaasti julkista terveydenhoitosysteemiä ja nauttia alennuksista lääkeostoissa, laboratorioissa ja röntgenissä. Lisäksi sairaskuluja saa vähentää verotuksessa, joskin vähennysoikeus on pienentynyt.

Monet suomalaiset käyttävät julkista terveydenhoitosysteemiä hyvin edukseen ja ovat tyytyväisiä palveluihin, mihin varmaan vaikuttaa positiivinen asenne. Ainakin oleskelun alkuvaiheessa suurelle osalle suomalaisista olematon ja huono portugalin kielen taito vaikeuttaa paikallisten palvelujen käyttöä.

Yksityisessä terveydenhuollossa Portugalissa pärjää englanninkielellä. Vaikka yksityiset terveysvakuutukset maksavatkin satoja euroja vuodessa, kannattaa olla realistinen ja ajatella omaa parastaan. Harva iän myötä kuitenkaan terveemmäksi tulee.

Suurin osa vakuutuksista kuitenkin sulkee pois aiemmat sairaudet, ehkä juuri ne joihin tarvitsee hoitoa. Lisäksi vakuutuksissa on usein omavastuuosuus, joka estää vakuutuksen käytön ”tavallisissa” sairauksissa. Vakuutus kannattaa tietysti hankkia silloin kun on vielä terve!

Kattava matkavakuutus

Laadukkaimman sairaudenhoidon saavat täällä osan vuotta matkavakuutuksen turvin ”talvehtivat” suomalaiset, koska kaikki sairastaminen korvataan eivätkä aiemmat sairaudet ole esteenä korvauksille, jos sairaus on ollut vakaassa vaiheessa matkalle lähdettäessä. Alkoholin tai huumeiden käytöstä aiheutunutta sairastumista tai vammautumista ei kuitenkaan korvata.

Ongelma voi tulla hoitopaikan valinnasta, koska tietyt sairaudet pitää hoitaa erikoisyksiköissä ja kiireellisenä.

Samoin yhteydenpito omaisiin ja vakuutusyhtiöihin voi olla painajainen erityisesti julkisissa sairaaloissa. Ensimmäinen tehtävä onkin hankkia portugalinkielen tulkki ja kännyköitä joka päähän. On traumaattinen kokemus maata vakavasti sairaana kielitaidottomana oudossa ympäristössä tietämättä mitä tehdään parhaillaan omalle itselle.

Väliinputoajat

Väliinputoajia, sellaisia henkilöitä, jotka eivät ole täällä eivätkä Suomessa sairasvakuutettuja, löytyy suomalaisten joukosta täälläkin. Sellaista henkilöähän ei oikeastaan EU:ssa pitäisi olla. Osa on ratkaissut hyvin ongelmansa ottamalla yksityisen terveysvakuutuksen.

Aviovaimo pääsee täällä jo sairasvakuutuksen piiriin, mutta avovaimon/ tyttöystävän rooli on selkiytymätön tässä systeemissä. Tällöin tulee taas kyseeseen yksityisen terveysvakuutuksen hankkiminen.

Harvinaisempi ryhmä suomalaisia ovat täällä työskentelevät, jotka työnantaja sosiaalivakuuttaa, tai ne jotka itse maksavat sosiaali-eläkevakuutuksensa, kuten ammatinharjoittajat, jotka ovat siten oikeutettuja käyttämään julkisia terveydenhuoltopalveluja.

Numero 112

Akuutti sairastuminen aiheuttaa samanlaisen hätätilan kuin Suomessakin ja se on yritettävä hoitaa samalla tavalla. Ambulanssin tilaamisen numerosta 112 luulisi olevan helppoa, mutta useilla paikkakunnilla tilaus on tehtävä portugaliksi.

Julkinen ambulanssi, joka tilataan äkillisessä sairastumisessa, kuljettaa vain julkisen sairaalan poliklinikalle. Sieltä potilas voidaan myöhemmin siirtää – tarmolla – tarvittaessa yksityissairaalaan, jos vakuutukset ovat kunnossa. Tulkkaus- ja muu apu on usein tarpeen.

Puoliakuuteissa tapauksissa ympäri vuorokauden hoitoa ilman lääkärin lähetettä antavat Algarven alueella mm. Medilagos Lagosissa, Hospital Particular Alvorissa ja Clinica da Rocha Praia da Rochalla. Yksityissairaaloissa omaiset ja ystävät voivat olla sairaan mukana ja kommunikaatio ja tietoliikenneyhteydet toimivat.

Pirkko Närä
Aviisi 59/20.04.2007

Yhteydenotot

sähköposti: algarve.suomi@sapo.pt

puh: (+351) 967 520 976

Osoite

Rua do Quinta do Bispo, Edifício Crisfer, Loja 2 R/C, 8500-729 Portimão. Sisäänkäynti kadun Avenida 25 Abril puolelta.