Terveys

Covid19 -pandemia

Covid-testauspaikat

Tästä linkistä voit etsiä oman paikkakuntasi testauspaikat.

 

3.2.2022. Koronarokotuksista Algarvessa päättävä taho ADMINISTRAÇÃO REGIONAL DE SAÚDE DO ALGARVE – ARS, on päättänyt, että toistaiseksi ei ole mahdollista rokottaa Algarvessa turistina olevia ulkomaalaisia, ei edes niitä, jotka oleilevat useita kuukausia Portugalissa. Tällä hetkellä rokotuksen voi saada vain maassa residenttinä olevat henkilöt. Poikkeuksena voidaan hyväksyä ulkomaalaiset ei-residentit, joilla on oma asunto tai ympärivuotinen vuokrasopimus, koska tällaisia asuntoja voidaan pitää ns. kakkosasuntona, “segunda habitação”.

Kuitenkin jotkut suomalaiset ovat onnistuneet saamaan rokotuksen vaikka eivät täytä ym vaatimuksia. “Yrittänyttä ei laiteta” joten kannattaa kokeilla!

17.1.2022 Jäsenemme on lähettänyt tiedoksi seuralle ja muille kiinnostuneille Madeiralla saaduista rokotteista:

Saimme Madeiralla kolmannen koronarokotteen vaikeuksitta menemällä Funchalin rokotuspisteelle mukanamme Kantapalvelusta tulostettu rokotustodistus kahdesta rokotuksesta, Eurooppalainen sairaanhoitokortti ja passi.

Aikaa rokotukseen ei voinut varata. Jono paikallisten kanssa eteni kohtuullisen nopeasti. Ohi pääsivät viranomaiset ( poliisi, joka haki rokotusta ) ja pyörätuolilla saattajan kanssa tulleet.

Kun pääsimme ensimmäisen rokotustilannetta hoitavan henkilön kohdalle / jutteluetäisyydelle, hän kutsui kollegansa, joka ohjasi meidät “jonon ohi” ilmoittautumistiskille, jossa selvitimme asumistilanteemme, eli meillä on vuokrattuna asunto 13.11.2021 – 31.3.2022 Funchalissa. ( Emme siis ole portugalissa yli puolta vuotta ) Hän ei löytänyt rekisteristään, madeirasafe.com, tekemäämme ilmoittautumista, mutta antoi täytettäväksi englanninkielisen lomakkeen, jossa kysyttiin matkamme tarkoitusta ja asunto-osoitetta henkilötietojen lisäksi. Kun olimme täyttäneet lomakkeet kumpikin, veimme ne hänelle, jonka jälkeen hän naputteli tietomme järjestelmäänsä ja sen jälkeen ohjasi meidät rokotuspisteelle. Saimme tehosteen / boosterin samaa rokotetta, jota olimme saaneet Suomessa.

Erittäin ystävällinen palvelu ja koko sessio kesti noin 2 tuntia, josta suurimmat osat alkujonossa ja lomakkeen täytössä. Paikallisilla läpimenoaika arviolta myös noin 2 tuntia.

Koiran kanssa Portugalissa

Lue lisää koiran kanssa matkustamisesta ja Portugalin tauti- ja loisriskeistä.

Ambulanssin tilaus

Tilatessasi ambulanssin numerosta 112 sinut viedään terveyskeskukseen tai yleiseen sairaalaan.
Jos haluat yksityiseen sairaalaan (vakuutus tai muu syy), tilaa ambulanssi kyseisen sairaalan palvelusta:
Hospital Particular (Farossa ja Alvorissa), Puh: 707 282 828, Santa Marian sairaala Farossa Puh: 289 892 040.

Joskus voi käydä niin, että hätäpuheluun vastaava ei osaa englantia, jolloin tilaus on suoritettava portugaliksi:
– Tarvitsen ambulanssin kiireellisesti : Preciso de uma ambulância depressa! (presisu de uuma ambulansia depressa!)
– Osoitteeni on : O meu endereço é _____________.
– Puhelinnumeroni on: O meu número de telefone é _____________.

Syyt:
rintakipu = dor de peito
sydänkohtaus = ataque cardíaco
huimaus = tonturas
verenvuoto = hemorragia
tajuton = inconsciente
loukkaantunut = ferido
hengitysvaikeuksia = não consegue respirar

ICE - In case of emergency (onnettomuuden sattuessa)

Pane kännykkäsi luetteloon se numero, jonne haluat soitettavan, jos sinulle jotain tapahtuu. Näin: kirjoita ensin ICE ja sen perään sen henkilön nimi, jolle haluat asiasta ilmoitettavan (esim. ICE – Matti Meikäläinen) ja sitten numeroluetteloon hänen puhelinnumeronsa. Jos olet tajuttomana, ambulanssimiehet osaavat katsoa kännykästäsi, kenelle pitää ilmoittaa. 

Ellet kuljeta kännykkää mukanasi, pane taskuusi lappu, jossa on samat tiedot. Aina, vaikka lähtisit vain pienelle rantakävelyllekin.

Terveyspalveluista Portugalissa

Katso tietoja  Portugalin terveydenhoitojärjestelmästä.

Suositellaan kaikkien terveyspalveluihin hakeutuvien soittavan SNS24-palvelupuhelimeen 808 242424.
Puhelun perusteella soittaja ohjataan oikeaan terveydenhuollon pisteeseen.

Hätätapauksessa soitetaan aina numeroon 112!

Ajanvaraus terveyskeskukseen
Voit ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseesi tai asuinkuntasi pääterveyskeskukseen puhelimitse, josta neuvotaan voimassa olevista aukioloajoista/ ajanvarauksesta ja muista palveluista, kuten lääkereseptien uusimisesta.

Reseptien uusiminen
Kroonisiin sairauksiin käytettävien lääkkeiden reseptejä voi uudistaa soittamalla omalääkärille (médico de família) tai omaan terveyskeskukseen. Lääkäri kirjoittaa sähköisen reseptin, jonka saa sähköpostilla tai viestinä puhelimeen. Reseptin uusimista voi pyytää myös sähköpostilla omasta terveyskeskuksesta, kun kysymyksessä on jatkuvasti käytettävä lääke.

Peruutettujen lääkäriaikojen uudelleen varaus
Maalis- ja huhtikuussa peruutettiin suuri määrä lääkäriaikoja ja tutkimuksia, uusi aika on lähetetty joko kirjeitse tai tekstiviestillä.
Valitettavasti terveyspalveluiden hoidettua vain kiireelliset tapaukset epidemiahuipun aikana, ovat jonotuslistat erikoislääkäreille, tutkimuksiin ja toimenpiteisiin kasvaneet entisestään.
Lähetteen erikoislääkäreille ja tutkimuksiin saa oman terveyskeskuksen lääkäriltä.

Portugalin terveydenhoidon laitos:  Serviço Nacional de Saúde SNS

Portugalin terveysviranomainen:  Direção Geral da Saúde DGS

Päivitetty 30.9.2020

Suomalainen sähköinen resepti Portugalissa

Suomalaisella sähköisellä reseptillä voi nyt ostaa portugalilaisesta apteekista lääkkeitä. Huomatkaa kuitenkin, että toistaiseksi palvelu toimii vain yhdessä apteekissa Portossa, lisää apteekkeja on tulossa palvelun piiriin.

Seuran johtokunnan puheenjohtaja on esittänyt Kelalle suomalaisen sähköisen reseptin käytön laajentamista apteekkiin Portimãossa, jossa on Portugalin suurin suomalaisyhteisö.

Tarkista myös, mitä sähköisen reseptin käyttö ulkomailla vaatii verkkosivuilta Kanta.fi: katso video-ohje sekä tiedote  sähköisen reseptin käytöstä ulkomailla.
Katso myös video-ohje lääkkeiden ostosta sähköisellä reseptillä portugalilaisesta apteekista.
 
ERO SUOMEN JA PORTUGALIN SÄHKÖISESSÄ RESEPTISSÄ

Sähköisen lääkereseptin käyttö on herättänyt paljon kysymyksiä johtuen lähinnä Suomen sähköisen reseptin ja Portugalin e-receita’n välisistä eroavaisuuksista.

Suomessa apteekki pääsee sähköisten reseptien tietokantaan ja käyttäjä saa lääkkeen todistamalla henkilöllisyytensä ja /tai Kela-kortilla. Portugalin apteekit eivät  pääse tietokantaan talletettuihin sähköisiin resepteihin ilman käyttäjän antamaa koodia ‘código de acesso e de dispensa’.

Portugalin sähköinen resepti, e-receita

Portugalissa lääkärien on kirjoitettava kaikki reseptit sähköisessä muodossa, paitsi tilanteessa, jossa tietojärjestelmään ei ole pääsyä, jolloin lääkäri kirjoittaa “vanhan reseptin” käsin.

E-receitassa on:
 • reseptin numero
 • koodi ‘código de acesso e de dispensa’ jonka antamalla  apteekki pääsee reseptin tietoihin
 • koodi  ‘código de direito de opção’, joka oikeuttaa käyttäjän valitsemaan minkä tahansa merkin keskenään vaihtokelpoisista lääkevalmisteista, portugaliksi ‘Genérico’
Reseptin kirjoittamisen jälkeen se annetaan käyttäjälle:
 • tekstiviestinä (SMS)
 • tai sähköpostilla
 • tai sovelluksessa “MySNS carteira”
 • tai tulostamalla paperille  potilasohjeen Guia de Tratamento, jossa lääkkeen annostusohjeet ja apteekkia varten tarvittavat koodit
Apteekista saa lääkkeen antamalla apteekille reseptin koodin ‘código de acesso e de dispensa’, jolla apteekki pääsee tietokantaan talletettuihin resepteihin:
 • näyttämällä puhelimeen tulleen tekstiviestin
 • tai avaamalla App “MySNS carteira” ja näyttämällä sieltä Guia de Tratamento
 • tai esittämällä tulostetun potilasohjeen Guia de Tratamento, jossa reseptin koodi ‘código de acesso e de dispensa’ (jonka voi tulostaa SNS:n verkkosivujen Área do Cidadão – Registos Clínicos, sivustolle on rekisteröidyttävä ja kirjautumiseen tarvitaan Chave Móvel Digital)
 • ja osoittamalla henkilöllisyytensä
Portugalin apteekeista myydään ulkomaalaisille lääkkeitä:
 • portugalilaisen lääkärin kirjoittamalla reseptillä, jolloin ulkomaalainen maksaa lääkkeestä saman hinnan kuin Portugalin kansalaiset
 • kansainvälisellä reseptillä (katso lisätietoja);  suomalainen pyytää korvauksen lääkkeestä Kelasta jälkikäteen
 • lisäksi apteekit myyvät joitakin lääkkeitä (esim. diabetes, verenpainelääkkeet ja muita kroonisiin sairauksiin käytettäviä lääkkeitä) muiden maiden lääkäreiden kirjoittamilla resepteillä tai jopa näyttämällä pakkausta; suomalainen pyytää korvauksen lääkkeestä Kelasta jälkikäteen

Päivitetty 18.11.2020

App Stay Away Covid – Portugalin Koronavilkku -sovellus

Portugalissa on otettu käyttöön äskettäin sovellus Stay Away Covid, joka toimii samaan tapaan kuin Suomessa käytössä oleva Koronavilkku.

Sovelluksen voi ladata ilmaiseksi verkkokaupasta AppStore tai Google Play
Sovelluksen käyttö vaatii puhelimen Bluetooth-ominaisuuden. Sovellus toimii koko ajan automaattisesti taustalla, vaikka sovellus ei edes olisi auki.
Lisätietoja

Päivitetty 29.9.2020

Maskin käyttö

Portugalissa on maskin käyttö pakollista:

 • sisätiloissa kuten kaupat, toimistot, virastot, kirjastot, elokuvateatterit, konserttisalit jne.
 • mentäessä sisään ravintolaan, kahvilaan, baariin, luonnollisesti syödessä ja juodessa on maski otettava pois, mutta esim. ulkoterassilta mentäessä wc-tiloihin on maski puettava päälle
 • julkisissa liikennevälineissä (myös taksit ja lentokoneet) sekä asemilla ja pysäkeillä odotettaessa
 • liikennevälineissä ilman maskia matkustavaa voidaan sakottaa 

Portugalissa suositellaan maskin käyttöä kaikissa julkisissa tiloissa.

Katso THL:n ohjevideo maskin oikeasta käytöstä ja suositus kasvomaskin käytöstä.

Käytetty kertakäyttömaski pannaan suljettuun pussiin sekajätteisiin (Portugaliss RSU, ruskeakantinen jäteastia).

 

Päivitetty 30.9.2020

Tietoja Portugalin covid19-tartunnoista

Portugalin terveysviranomainen DGS julkaisee päivittäin raportin covid19-tartunnoista, joita voi seurata tästä.

Sul Informação -lehdessä on interaktiivinen kartta, Mapa Interativo de casos de Covid-19 no Algarve, josta näkee kunkin Algarven paikkakunnan päivittäisen tartuntatilanteen.

Päivitetty 29.9.2020

Jäseniemme kirjoituksia

COVID 19 taudista, julkaistu Algarven Finfossa 16/2020

Sars-Cov-2 virus on aiheuttama Covid19 tauti on aiheuttanut valtavan pandemian. Koska tauti on uusi on sen selättäminen ollut vaikeaa. Vaikka parantavaa hoitoa ei vielä ole, on joitakin sen  oireita opittu hoitamaan paremmin. Esimerkiksi vaikeassa tautimuodossa henkeä uhkaavien verisuonitukoksien ennaltaehkäisyissä. Nyt olemmekin jo taudin toisen aallon kynnyksellä tai alussa. Monissa Euroopan maissa tartunnat ovat lisääntyneet ja uusia ohjeistuksia harkitaan. Covid19 tauti vaikuttaa muuntuneen helpommin tarttuvaksi ja vaikeita tautimuotoja on vähemmän, vaikka huomioitaisiin, että sairastuneet ovat nuorempia kuin keväällä. Mikä tämän vaikutelman aiheuttaa emme tiedä.
ECDC (tautien ehkäisyyn ja valvonnan eurooppalainen keskus, EU:n virasto) julkaisemassa tilannekatsauksessa 31.8.2020 oli Portugali 11. sijalla todettujen tartunta kokonaismäärässä, 57768, ja 20. oli Suomi, 8077. Eniten tartuntoja oli Espanjassa, 439286. Kuolleisuus oli Britanniassa suurinta Euroopassa, 41499. Portugali oli 1819 kuollutta ja tässäkin tilastossa maa oli 11. sijalla. Suomessa tautiin kuolleita oli 336 sijalla 18.
Viimeisten kahden viikon aikana covid19 tartunnat ovat lisääntyneet Portugalissa n. 1100:lla tapauksella tätä edeltävään kahden viikon jaksoon. ECDC: n tilaston mukaan taudin ilmaantuvuus on alle 20 tapausta/100.000 henkilöä kahdessa viikossa osassa keskistä Portugalia ja muualla Portugalissa, Algarve mukaan lukien, 20 – 59.9/100.000 henkilöä. Suomessa ei ollut lainkaan tartuntoja etelä- ja pohjois-Karjalassa sekä rannikko alueita lukuun ottamatta etelä- ja keski-Pohjanmaalla. Kaikkialla muualla ilmaantuvuus jäi alle 20 tartuntaa/100.000 henkilöä.


Testaus Covid19 tautiin on lisääntynyt huomattavasti. Portugalissa ja Suomessa testataan nyt melko yhtä paljon noin 10.000/vrk. Pyrkimyksenä Suomessa on nostaa määrää 20.000 ja Portugalissa 22.500 testiin.  Testit tehdään usein PCR (polymeraasiketjureaktio) menetelmällä, joka on Sars-cov-2 viruksen geenimonistus testi. Testin tulos on tulkittavissa yleensä näytteen otosta 1-2 vuorokauden kuluttua. Tarvittaessa testin voi tehdä myös pikatestinä, jossa näytteen tulos voidaan saada 1,5 tunnin kuluttua. Tätä pikatestiä käytetään mm. Helsinki-Vantaan lentokentällä. Kun otetaan huomioon kaikki testiin kuuluvat toiminnat kuten esim. näytteenotto ja tietojen rekisteröinti voi aikaa kulua 3 – 4 tuntia. Toinen testityyppi on osoittaa viruksen pintaproteiinia antigeeni testillä, jonka valmistuminen kestää n. 20 minuuttia. Tämä testityyppi on Suomessa viranomaisten käsittelyssä, mutta tullee testi valikoimaan. Luetettavin tulos saadaan perinteisellä PCR testillä, parhaimmillaan noin 80%, kun otetaan huomioon koko prosessi näytteenotosta alkaen.  Antigeenitestien luotettavuus on heikompi.
Testi otetaan syvältä sieraimesta nenänielusta pumpulitikulla niin että, saadaan limakalvon infektoituneita pintasoluja tutkittavaksi. Mikäli testattavalla on esim. nenäverenvuoto taipumus voidaan näyte ottaa myös nielusta. Mikäli potilaalla on vain alempien hengitysteiden tulehdus, vaaditaan keuhkoputkien huuhtelunäyte.


Covi19 alkaa kuin mikä tahansa flunssa. Väliaikainen haju- ja makuaistin menetys on esitetty olevan selvästi yleisempää kuin muissa tulehdustaudeissa. Etenkin lapsilla ja nuorilla oireet voivat olla varsin lieviä ja ajatellaan, että oireettomia on nuorten joukossa paljon. Pienet lapset vaikuttavat tartuttavat harvemmin. Tartuntoja tulee useinkin ryppäissä ihmisten välisissä kanssakäymisessä. Suomessa ulkomailta tulijoilla on todettu covid19 tartuntaa tähän mennessä ulkomaan tuliaisena noin puolella tapauksista. Toinen puoli liittyy usein yksityisiin juhliin tai samassa taloudessa asuviin. Viime päivinä on tullut esille joitakin joukkoaltistumisia ja niistä johtuvia tartuntoja. Runsas alkoholinkäyttö ja aikuiset on paha yhdistelmä. Portugalissa on samankaltaiset syyt. Vaikeaa on uskoa sukulaisten tartuttavan.


Julkisessa liikenteessä on todettu tartuntoja linja-autolla tai raitiovaunulla matkustettaessa. Linja-autossa on monesti ilmastointi, joka kierrättää samaa ilmaa. Tällöin pienet virusta sisältävät aerosolipartikkelit pääsevät leviämään laajalle autossa. Tehtyjen tutkimusten mukaan lentokone on huomattavasti turvallisempi matkustusväline. Useissa konetyypeissä ilma vaihtuu 2 – 3 minuutin välein kuljettuaan ensin hiukkassuodattimen läpi. Kasvomaskista ja käsihygieniasta täytyy tietenkin huolehtia.


Portugalissa ovat määräykset huomattavasti tiukemmat kuin Suomessa. Kasvomaskin käyttö sisätiloissa ja julkisissa liikennevälineissä on pakollinen, ulkotiloissa sitä suositellaan. Suomessa maskin käyttö on vain suositus. Pääkaupunkiseudulla julkisessa liikenteessä vain 20-30% käyttää maskia. On henkilöitä, jotka julkisesti sanovat kestävänsä taudin sen mahdollisesti tullessa. Mahdollinen kanssaihmisten tartuttaminen ei ole tullut mieleen tai siitä ei välitetä. Lisäksi muissa rajoituksissa on selvästi Suomea tiukemmat määräykset Portugalissa.


Suomessa julkaistiin 1.9. tartuntaketjujen jäljittämiseksi mobiili ”Koronavilkku” sovellus, jonka on 2.9. mennessä jo yli miljoona henkilöä. Vastaava sovellus Stay Away Covid on jo otettu käyttöön Portugalissa.  


Moni seuramme jäsen, joka vielä on Suomessa, pohtii jo lähtemistä Portugalin lämpöön. Onko turvallista? Rokotetta ei vielä ole. Toivoa tosin antaa, että useampi rokoteaihio on jo ihmiskokeissa faasi 3:ssa, jossa rokotetaan suuri määrä tartunnan saaneita. Portugali on saanut EU:lta lupauksen 6,9 miljoonasta rokoteannoksesta, mutta keille se annetaan terveydenhoito henkilöstön lisäksi ja missä järjestyksessä.
Ei ole varmaa tietoa, miten Covid19 tilanne etenee ja kuinka kauan pitää vielä jaksaa noudattaa ohjeita ja rajoituksia? Katsotaan, sanoi lääkäri!

Portugalin tietojen osalta olen konsultoinut toiminnanjohtaja Maija Katilaa.

Helsingissä, 2.9. 2020
Terveisin
Päivi Kärkkäinen
Lääket. ja kir. tr

Sairastuminen ei tule kello kaulassa

Vaikka suomalaisen lääkärin Pirkko Närän Algarvessa asumisesta on aikaa, on hänen kirjoituksessaan vielä paikkaansa pitäviä asioita. 

Portugaliin muutettaessa on niin paljon asioita järjestettävänä, että terveyteen liittyvät ongelmat eivät välttämättä asetu muistilistan alkupäähän. Niinpä suomalaisen terveydenhoitojärjestelmän sujuvuuteen tottunut uudisasukas voi sairastuessaan joutua vaikeuksiin. Lyhyeksi aikaa tänne tuleva tuskin edes kuvittelee sairastuvansa.

Oman itsensä takia kannattaisi tehdä jonkinlainen suunnitelma terveytensä ylläpitämisestä, ottaen huomioon aikaisemmat krooniset sairaudet. Olisi hyvä laatia jonkinlainen muistio siitä, mitä tehdä kun tarvitsee apua akuuttiin ja muuhun sairauteen.

Korvaamatonta apua saa jo maassa olleilta suomalaisilta konkareilta, ja naapuriapu on aina tärkeä akuutissa sairastumisessa. Hyvä olisi tietää myös, mistä saa tarvittaessa portugalinkielen tulkin.

Omalla paikkakunnalla kannattaa ottaa etukäteen selville, missä sijaitsevat lähin sairaala, terveysasema, yksityissairaala tai klinikka ja jopa taksiasema ja pitää muistikirjassa tärkeimmät hätänumerot. Kännykkä on korvaamaton apuri, koska sairastuminen sattuu missä tahansa – useinkin väärässä paikassa väärään aikaan.

Portugalissa pysyvästi asuminen ja täällä verolla olo tuntuu monista tavoiteltavalta. Kolme vuotta suomalaisten parissa työskenneltyäni olen kuitenkin vakuuttunut, että mikäli sairastaa kroonisia vaikeita sairauksia, olisi suositeltavampaa pysyä Suomen Kela-järjestelmän piirissä. Sehän kyllä tarkoittaa myös verotuksellista Suomessa oloa.

Yksityissairaalassa vuorokausi tutkimuksineen voi maksaa 1000 euroa eikä siihen sisälly vielä intensiivihoitoa. Täällä saatu verohelpotus hupenee muutamassa päivässä.

Kevyt verotus ja turva

Ns. residentit nauttivat täällä paitsi kevyttä verotusta myös paikallista sosiaaliturvaa. Se ei useimpien mielestä ole suomalaisen veroista.

Kun kaikki dokumentit ovat kunnossa, voi suomalainen käyttää vapaasti julkista terveydenhoitosysteemiä ja nauttia alennuksista lääkeostoissa, laboratorioissa ja röntgenissä. Lisäksi sairaskuluja saa vähentää verotuksessa, joskin vähennysoikeus on pienentynyt.

Monet suomalaiset käyttävät julkista terveydenhoitosysteemiä hyvin edukseen ja ovat tyytyväisiä palveluihin, mihin varmaan vaikuttaa positiivinen asenne. Ainakin oleskelun alkuvaiheessa suurelle osalle suomalaisista olematon ja huono portugalin kielen taito vaikeuttaa paikallisten palvelujen käyttöä.

Yksityisessä terveydenhuollossa Portugalissa pärjää englanninkielellä. Vaikka yksityiset terveysvakuutukset maksavatkin satoja euroja vuodessa, kannattaa olla realistinen ja ajatella omaa parastaan. Harva iän myötä kuitenkaan terveemmäksi tulee.

Suurin osa vakuutuksista kuitenkin sulkee pois aiemmat sairaudet, ehkä juuri ne joihin tarvitsee hoitoa. Lisäksi vakuutuksissa on usein omavastuuosuus, joka estää vakuutuksen käytön ”tavallisissa” sairauksissa. Vakuutus kannattaa tietysti hankkia silloin kun on vielä terve!

Kattava matkavakuutus

Laadukkaimman sairaudenhoidon saavat täällä osan vuotta matkavakuutuksen turvin ”talvehtivat” suomalaiset, koska kaikki sairastaminen korvataan eivätkä aiemmat sairaudet ole esteenä korvauksille, jos sairaus on ollut vakaassa vaiheessa matkalle lähdettäessä. Alkoholin tai huumeiden käytöstä aiheutunutta sairastumista tai vammautumista ei kuitenkaan korvata.

Ongelma voi tulla hoitopaikan valinnasta, koska tietyt sairaudet pitää hoitaa erikoisyksiköissä ja kiireellisenä.

Samoin yhteydenpito omaisiin ja vakuutusyhtiöihin voi olla painajainen erityisesti julkisissa sairaaloissa. Ensimmäinen tehtävä onkin hankkia portugalinkielen tulkki ja kännyköitä joka päähän. On traumaattinen kokemus maata vakavasti sairaana kielitaidottomana oudossa ympäristössä tietämättä mitä tehdään parhaillaan omalle itselle.

Väliinputoajat

Väliinputoajia, sellaisia henkilöitä, jotka eivät ole täällä eivätkä Suomessa sairasvakuutettuja, löytyy suomalaisten joukosta täälläkin. Sellaista henkilöähän ei oikeastaan EU:ssa pitäisi olla. Osa on ratkaissut hyvin ongelmansa ottamalla yksityisen terveysvakuutuksen.

Aviovaimo pääsee täällä jo sairasvakuutuksen piiriin, mutta avovaimon/ tyttöystävän rooli on selkiytymätön tässä systeemissä. Tällöin tulee taas kyseeseen yksityisen terveysvakuutuksen hankkiminen.

Harvinaisempi ryhmä suomalaisia ovat täällä työskentelevät, jotka työnantaja sosiaalivakuuttaa, tai ne jotka itse maksavat sosiaali-eläkevakuutuksensa, kuten ammatinharjoittajat, jotka ovat siten oikeutettuja käyttämään julkisia terveydenhuoltopalveluja.

Numero 112

Akuutti sairastuminen aiheuttaa samanlaisen hätätilan kuin Suomessakin ja se on yritettävä hoitaa samalla tavalla. Ambulanssin tilaamisen numerosta 112 luulisi olevan helppoa, mutta useilla paikkakunnilla tilaus on tehtävä portugaliksi.

Julkinen ambulanssi, joka tilataan äkillisessä sairastumisessa, kuljettaa vain julkisen sairaalan poliklinikalle. Sieltä potilas voidaan myöhemmin siirtää – tarmolla – tarvittaessa yksityissairaalaan, jos vakuutukset ovat kunnossa. Tulkkaus- ja muu apu on usein tarpeen.

Puoliakuuteissa tapauksissa ympäri vuorokauden hoitoa ilman lääkärin lähetettä antavat Algarven alueella mm. Medilagos Lagosissa, Hospital Particular Alvorissa ja Clinica da Rocha Praia da Rochalla. Yksityissairaaloissa omaiset ja ystävät voivat olla sairaan mukana ja kommunikaatio ja tietoliikenneyhteydet toimivat.

Pirkko Närä
Aviisi 59/20.04.2007

Yhteydenotot

sähköposti: algarve.suomi@sapo.pt

puh: (+351) 967 520 976

Osoite

Rua do Quinta do Bispo, Edifício Crisfer, Loja 2 R/C, 8500-729 Portimão. Sisäänkäynti kadun Avenida 25 Abril puolelta.