Algarven Suomi-Seura

Associação Finlandesa no Algarve

Liikenne

Julkinen liikenne

Julkisten liikennevälineiden aikataulut verkossa

Pikavuorobussit: 
www.rede-expressos.pt

Bussit Algarvessa:
www.eva-bus.com
www.frotazul-algarve.pt

Paikallisbussit. Kaupunkien verkkosivuilta löydät kunkin kaupungin sisäisen liikenteen aikataulut ja reittikartat, esim. www.cm-faro.pt

Junat: www.cp.pt

Pikavuorobusseihin ja kaikkiin juniin pitää ostaa lippu ennen kulkuneuvoon nousemista.

Pikavuorobussien ja junien liput voi varata ja ostaa nettisivuilta. Junalippuja voi ostaa myös pankkiautomaateista, Payshop-pisteistä, lippuautomaateista ja matkatoimistoista. Vain paikallisjunissa voi ostaa lipun konduktööriltä, jos asemalla/seisakkeella ei ole lipunmyyntiä.

Sakot ilman lippua junassa matkustaville:

Junien kulun voi tarkistaa puh: 707 210 220

Autoiluohjeita

Tutustu uusiin liikennemerkkeihin
Portugalissa on tehty liikennemerkkejä koskeva uudistus, jonka mukaisesti 20.4.2020 tuli voimaan suuri määrä uusia liikennemerkkejä ja niiden lisäkilpiä sekä tiedotusmerkkejä.  Tutustu tästä uusiin merkkeihin.


Tämä liikennemerkki tiedottaa, että olet tulossa moottoritielle, jossa on käytössä pelkästään elektroninen tiemaksu, erillisiä maksupaikkoja tai -automaatteja ei ole näillä teillä.
Elektronisen tiemaksun piirissä olevalle moottoritielle tultaesssa on ulkomaalaisessa rekisterissä olevalla ajoneuvolla oltava elektronisten tiemaksujen suorittamista varten joko etukäteen hankittu tunnistin tai muu voimassa oleva maksutapa, esim. alla selostettu Easytoll-maksujärjestelmään liittyminen.  Rajanylityspaikoissa on mahdollisuus ostaa automaatista 30 pv voimassa oleva maksukortti, joka on sidottu pankki-/luottokorttiin.
Ulkomaalaisessa rekisterissä olevien autojen tiemaksuja ei voi suorittaa jälkikäteen postiin tai muihin maksupaikkoihin, joka on tarkoitettu vain Portugalin rekisterissä oleville ajoneuvoille. Elektronisten tiemaksujen suorittaminen on ollut koko systeemin olemassa olon ajan ongelmallista ulkomaalaisessa rekisterissä oleville autoille. Helpotusta tuo 16. heinäkuuta tehty uudistus, joka tuo mahdollisuuden liittyä netissä Easytoll-maksujärjestelmään, jolloin tiemaksut menevät automaattisesti siihen liitetyltä pankkikortilta.
Liittymisen voi tehdä sivuilla portugaltolls.com ennen Portugaliin tuloa ja se on voimassa 30 päivää.
Edelleen ovat toiminnassa vilkkaimpien rajanylityspaikkojen tuntumassa moottoriteille  A22, A24, A25 ja A28 “praças de adesão”, joissa voi liittyä maksujärjestelmään.
Lisätietoja: Portugaltolls Portugalin rekisterissä olevien ajoneuvojen tiemaksut voi maksaa jälkikäteen postissa CTT tai Payshop-liikkeissä.
Postin sivuilla https://www.ctt.pt/fepme/app/open/payment-reference/request.jspx voi pyytää viitenumerot tiemaksujen suorittamiseksi portugalilaisen pankin verkkopalvelussa/pankkikortilla.
Osoitteesta https://www.ctt.pt/forms/portagens-em-divida voi tarkistaa onko tiemaksuja suorittamatta.
AppCTT:n avulla voi hoitaa em. tarkistukset, jonka lisäksi sovelluksella pystyy hoitamaan muita postin toimintaan liittyviä asioita. Päivitetty 30.9.2020

Mitä tehdä tieliikenneonnettomuuden sattuessa

1. Tieliikenneonnettomuuden sattuessa toimi seuraavasti:
a) Pysäytä auto ja sammuta moottori;
b) Pue yllesi heijastinliivi (pakollinen varuste autoissa);
c) Aseta varoituskolmio n. 30 m päähän autosta, ja siten, että se on näkyvissä 100 m ennen onnettomuuspaikkaa (Portugalin tieliikennelain pykälä 88);
d) Aina kun on mahdollista ja erityisesti, jos ajoneuvo on paikassa, jossa on huono näkyvyys, sytytä hätävilkut.

Huomio: Edellä mainittujen seikkojen laiminlyönnistä seuraa 120 – 600 € sakkorangaistus.

2. Jos onnettomuudessa ei ole henkilövahinkoja ja osapuolet ovat yksimielisiä onnettomuuden tapahtumisesta:
Piittaamatta siitä, kenen syytä onnettomuus on, täytetään ilmoituskaavake onnettomuudesta “Declaração Amigável de Acidente Automóvel”.
Kaikkien onnettomuudessa osapuolina olevien on allekirjoitettava ilmoituskaavake, kaikkien osapuolien on saatava yksi kappale itselleen.
Ilmoituksessa on oltava:

3. Kun onnettomuudessa on henkilövahinkoja:
a) Soita hälytysnumeroon 112 ja ilmoita tapahtuneesta mahdollisimman tarkasti: paikka, loukkaantuneiden lukumäärä ja heidän tilansa, älä siirrä loukkaantuneita;
b) Soita poliisille.

4. Kun onnettomuuden tapahtumista ei olla yksimielisiä:
Suoritetaan kohdassa 1 mainitut toimenpiteet ja soitetaan heti paikalliselle poliisille (hätänumero 112).

5. Jos jollakin onnettomuuden osallistuneella ajoneuvolla ei ole vakuutusta tai ajoneuvolla on ulkomaalaiset rekisterikilvet:
Jos jollakin onnettomuuden osallistuneella ajoneuvolla ei ole vakuutusta tai ajoneuvolla on ulkomaalaiset rekisterikilvet soitetaan paikalliselle poliisille.

6. Jos ajoneuvo on ajokelvoton:
Jos ajoneuvoa ei voi ajaa, ota yhteyttä tiepalveluun “Assistência em Viagem”, puhelinnumero on vihreässä vakuutuspaperissa “carta verde”.

7. Jos vakuutusyhtiö ei maksa vahingonkorvauksia
Ota yhteyttä “Instituto de Seguros de Portugal” tai pane asia vireille oikeusteitse.

Onnettomuuden syynä ollessa tien kunto eikä mikään muu moottoriajoneuvo ole ollut osallisena:
Toimi kohdan 1 ohjeiden mukaan.
Ota yhteyttä tien kunnossapidosta vastuussa olevaan viranomaiseen:
Moottoriteillä: Brisa
Paikallisteillä: Paikkakunnan poliisiviranomaisiin

Ota valokuvat paikasta.
Tee kirjallinen valitus, joka lähetetään:

Brisan ollessa kysymyksessä: jos mahdollista, jätä valitus ja valokuvat lähimmälle moottoritien maksupaikalle heti. Myöhemmin tehtävään valitukseen on liitettävä kustannusarvio vahinkojen korjaamisesta.
Kunnan ollessa kysymyksessä: valitus on osoitettava kunnanjohtajalle (Presidente da Câmara Municipal) valokuvin varustettuna ja liitettävä kustannusarvio vahinkojen korjaamisesta.

Ulkomailla rekisteröidyn auton tilapäinen käyttö Suomessa

Suomen tullineuvonta antoi Suomeen omalla autollaan lomalle meneviä koskevista määräyksistä autoveroasiantuntijan vahvistamat vastaukset. – Kauanko korkeintaan yhtäjaksoisesti saa Portugalista ostettua ja sinne rekisteröityä autoa Suomessa käyttää? 

Vakinaisesti ulkomailla asuva henkilö voi tuoda ulkomailla rekisteröidyn ajoneuvon Suomeen ja käyttää sitä väliaikaisesti verotta enintään kuusi kuukautta 12 kuukauden ajanjaksona. Käyttö voi koostua useista lyhyemmistä pätkistä tai kestää yhdellä käynnillä enintään kuusi kuukautta. Esimerkiksi autolla voi tulla keväällä Suomeen ja poistua syksyllä, käyttöaika enintään kuusi kuukautta. 

– Pitääkö heidän maksaa Suomen autovero? 

Mikäli vakinaisesti ulkomailla asuva, ns. turisti ainoastaan käy Suomessa ulkomaille rekisteröidyllä ajoneuvolla, autoveroa ei tarvitse maksaa. Jos henkilö muuttaa Suomeen pysyvästi tai haluaa jättää vain auton pysyvästi esimerkiksi mökkiautoksi, autovero pitää maksaa tai selvittää muuttotavarana edellytysten täyttyessä (autosta tehty ostosopimus tai auto ollut muuttajan käytössä jo ennen 31.12.2014 ja omaa oleskelua ulkomailla yhtäjaksoisesti vähintään vuoden verran ja auton käyttöä ja omistusta vähintään kuusi kuukautta välittömästi ennen Suomeen muuttoa). 

– Entä liikennevakuutus? 

Suomalaista liikennevakuutusta ei tarvitse ottaa, jos autossa on Suomessa voimassa oleva liikennevakuutus, esimerkiksi Portugalissa otettu vakuutus, jossa Green card -ominaisuus (voimassa lähes kaikkialla Euroopassa). 

– Mitä muita määräyksiä ulkomailla rekisteröidyn auton käytöstä Suomessa on? 

Vakinaisesti Suomessa asuvalla ei pääsääntöisesti ole oikeutta käyttää ulkomaille rekisteröityä ajoneuvoa veroa suorittamatta. Turistiautoa ei siis voi lainata omankaan perheen jäsenille, elleivät myös he asu vakinaisesti ulkomailla. Autoa saa lainata sellaiselle turistin asemassa olevalle, joka voi mahdollisessa liikennetarkastuksessa todistaa asuvansa vakinaisesti muualla kuin Suomessa. Pelkän ohjauksen voi luovuttaa (= toimia kuskina) myös Suomessa asuvalle, mikäli turisti on ajoneuvossa mukana. 

Tiedot antoivat tulliasiantuntija Hannele Jäämaa Suomen tullineuvonnasta ja tullin autoveroasiantuntija Ulla Kemoff. 
Tiedot keräsi Soili Pahtaja

Autonvuokraus

Uudet kotisivumme ovat parhaillaan työn alla. Pahoittelemme tästä aiheutuvaa haittaa. Pyrimme saamaan tiedot sivuille mahdollisimman pikaisesti!

Pikalinkit

Yhteydenotot

sähköposti: algarve.suomi@sapo.pt

puh: (+351) 967 520 976


Facebook

Osoite

Rua do Quinta do Bispo, Edifício Crisfer, Loja 2 R/C, 8500-729 Portimão. Sisäänkäynti kadun Avenida 25 Abril puolelta.