Viranomaisasiat

Ajokortti Portugalissa

Käy tutustumassa: Ohjeita ajokortin hakemisesta Portugalissa

Covid-19 on aiheuttanut joitakin muutoksia ajokorttiasioiden hoitamiseen:

1. Ajanvaraus
– kun asian hoitaminen vaatii henkilökohtaisen läsnäolon (esim. suomalaisen ajokortin vaihtaminen portugalilaiseksi) on ajanvaraus IMT:n toimistoon pakollinen, lisätietoja: http://www.imt-ip.pt/sites/IMTT/Portugues/Contactos/Paginas/Sede.aspx
– Faron IMT:n toimistoon ajanvarauksen voi tehdä sähköpostilla:  drmtalgarve.agendamentos@imt-ip.pt
– tai puhelimella DRMT Algarve 289 870 130 arkisin klo 9:00-16:30
– tai puhelimella Centro de Contacto Cidadão puh. 300 003 990, josta voi tilata ajan myös muihin julkishallinnon virastoihin
– virastokäynnillä on maskin käyttö pakollinen

2. Sähköistä asiointia suositellaan
– esim. portugalilaisen ajokortin uusinnan voi tehdä sähköisesti
– asiointitoimisto voi hoitaa sähköisen ajokortin uusinnan
–  60 vuotta täyttävien ja sitä vanhempien on esitettävä portugalilaisen lääkärin (terveyskeskus tai yksityinen) todistus ajokorttia varten, jonka lääkäri toimittaa sähköisesti IMT:n toimistoon

3. Jos ajokortin voimassaoloaika on päättynyt aikaisintaan 24.2.2020, katsotaan se edelleen voimassa olevaksi vähintään 30.10.2020 saakka, tai myös lokakuun jälkeen silloin kun kortin uudistamiseen varatusta ajasta on tosite. Sama sääntö pätee kaikkiin muihin virallisiin dokumentteihin.

4. Jos olet vaihtamassa suomalaista ajokorttia portugalilaiseksi on hakemusta jätettäessä esitettävä voimassa oleva residenssitodistus tai -kortti.

5. Ajokortti- ja ajoneuvoasioista voi kysyä IMT:n toimistoista
– puhelimitse Call Center: Linha Azul do IMT 808 20 12 12
– sähköpostilla imtonline@imt-ip.pt

Passi ja kuvallinen henkilökortti

Portugalissa passi- ja kuvallisen henkilökortin hakemuksia otetaan vastaan vain Lissabonin Suomen Suurlähetystössä, johon hakemukset on aina jätettävä henkilökohtaisesti. Linkki Lissabonin Suomen Suurlähetystön sivuille

Asiakaspalvelu: Lissabonin-suurlähetystö
Passi-, henkilöllisyystodistus- ja muissa konsuliasioissa ajanvarauksella ma-ti ja to-pe 9-12.
Ajanvaraus sähköpostilla: sanomat.lis@formin.fi.

Voit hakea sähköisesti Poliisin verkkosivuilla passia henkilökorttia.

Passi ja henkilökortti kannattaa uusia Suomessa pienempien kustannuksien vuoksi.
Lissabonin Suomen Suurlähetystön hinnasto.
Suomen poliisin hinnasto.

Jos pystyt tekemään passi- tai henkilökortin  hakemuksen sähköisesti, säästät huomattavasti:

Henkilökortti : Lähetystö 90 € – Suomen Poliisi, sähköinen hakemus 48 €
Henkilökortti, yhteismyöntö passin kanssa: Lähetystö 58  € – Suomen Poliisi, sähköinen hakemus 40 €
Passi: Lähetystö 140  €  – Suomen Poliisi, sähköinen hakemus 45 €

Passin tai henkilökortin sähköinen hakeminen

Voit hakea tavallista passia tai henkilökorttia poliisin sähköisessä asiointipalvelussa ulkomailta käsin tietyin edellytyksin:

1. Sinulla on mahdollisuus käyttää vahvaa sähköistä tunnistautumista, käytännössä suomalaisia verkkopankkitunnuksia tai suomalaista henkilökorttia.
2. Jos edellinen passisi on enintään 6 vuotta sitten myönnetty biometrinen passi, jonka sirulla on sormenjälkesi.
3. Osaat itse tallentaa poliisin valokuvaohjeen mukaisen valokuvan poliisin kuvapalvelimelle. Vain Suomessa toimivat valokuvaamot voivat tallentaa kuvia poliisin kuvapalvelimelle. (Jotkut Algarven valokuvaamot ovat pystyneet käsittelemään kuvan tarvittavaan muotoon, kuvaohjeet löytyvät poliisin sivuilta. Jos et itse onnistu kuvan käsittelyssä, pyydä apua seuran toimistolta, valokuvauskerhon vetäjä on lupautunut avustamaan asiassa).
4. Voit noutaa valmiin passisi tai henkilökorttisi Suomessa Matkahuollon noutopisteestä joko itse tai valtuuttamalla kirjallisesti jonkun muun henkilön noutajaksi. Noutajan on 1.1.2019 lukien todistettava henkilöllisyytensä passilla tai henkilökortilla.
Voit täydentää sähköisesti vireille pantua hakemusta vain Suomessa poliisin lupapalvelupisteissä, et Suomen ulkomaanedustustossa.

Sähköisesti haettuja passeja tai henkilökortteja ei voida toimittaa ulkomaille. Poliisin sivuilla on valtakirjamalli, jos valtuutat henkilön Suomessa noutamaan passin/henkilökortin.

Katso lisätietoja:

Ohje passin/henkilökortin hakeminen Portugalissa

Residenssi

Tutustu ohjeeseen ulkomaalaisten oleskelusta Portugalissa ja residenssikortin hakemisesta.

SEF:n (maahanmuuttovirasto) toimistoon otetaan asiakkaita vastaan vain ajanvarauksella.  Maskin käyttö on pakollinen kuten kaikissa muissa yleisötiloissa.

Ajanvaraus
Toimiston ajanvaraus on tällä hetkellä aivan tukossa. Viime aikoina ei ole puhelimitse päässyt edes jonottamaan, vastaaja  pyytää yrittämään uudelleen, koska linja on täynnä.

Myös verkkosivujen kautta tehtävässä ajanvarauksessa on ollut ongelmia.

Sähköpostilla pyydettyyn ajanvaraukseen saa vastauksen: soita ajanvarausnumeroon!  Tosin tiedän yhden tapauksen, jossa perustellun syyn vuoksi suomalainen onnistui sähköpostilla varaamaan ajan residenssikortin hakua varten.  Syy oli se, että ko. henkilö ei pysty uusimaan ajokorttiaan ilman voimassa olevaa residenssikorttia.

SEF:n verkkosivujen etusivulla on iso otsikko: Renovações automáticas. Residenssien automaattinen uusiminen koskee vain EU:n ulkopuolelta maahan tulleita ulkomaalaisia, joilla on residenssi Portugalissa. Emme siis kuulu tähän joukkoon!

Tällä hetkellä on ilmeisesti vain oltava kärsivällinen ja seurata saako SEF ratkaistua ajanvarauksiin liittyvän kaaoksen.  Periaatteessa vanhentunut residenssikortti ei ole ongelma, mutta voimassa olevaa residenssikorttia voi tarvita esim. ajokorttia uusittaessa.

Verotus

Portugalin verojärjestelmään voi tutustua tarkemmin täällä.