Algarven Suomi-Seura

Associação Finlandesa no Algarve

Viranomaisasiat

Muistilista Portugalista muuttavalle eläkeläiselle

Jos muutat Suomeen kannattaa tutustua Suomi-Seuran hyviin ohjeisiin.

Hoida Portugalissa:

 • Muuta vero-osoite
  Kun olet tehnyt muuttoilmoituksen ulkomaille on Portugalin verotoimistoon ilmoitettava 60 päivän kuluessa uusi osoite. Katso seuran verkkosivuilta: https://algarvensuomiseura.fi/viranomaisasiat/ ohje vero-osoitteen muutokseen
 • Pane talteen verotunnistenumerosi ja verotunnuksesi senha.Tarkista onko sinulla Portugalin verohallinnon verkkosivujen tunnukset tallessa. Katso lisätietoja.
 • Tee veroilmoitus Portugaliin muuttoa seuraavan vuoden keväänä
 • Jos myyt Portugalissa olevan kiinteistön, tee veroilmoitus myyntiä seuraavan vuoden keväänä
 • Jos Portugaliin jää kiinteistö ja/tai ajoneuvo, pane  veronmaksut suoraveloitukseen ja tarkista onko sähkö- ym. sopimusten laskutus liitetty suoraveloitukseen
 • Jos viet ajoneuvon Portugalista tarkista muuttomaan autoverosäännökset
 • Jos olet tuonut Portugaliin ajoneuvon verottomana, ja viet sen muuttaessasi toiseen maahan,  tarkista ennen maasta vientiä tuleeko siitä veroseuraamuksia
 • Jos viet ajoneuvon Portugalista Suomeen, tarkista jonkin ajan kuluttua onko Suomen viranomaisten pyytämä rekisterikilpien peruutus toteutunut Portugalissa. Katso lisätietoja: https://algarvensuomiseura.fi/viranomaisasiat/ Veitkö Portugalin rekisterissä olevan auton Suomeen?
 • Peruuta residenssi:
  Pysyvän (SEF:n eli maahanmuuttoviraston 10 vuoden kortin) residenssikortin palautus tehdään SEF:n toimistoon kirjeitse.
  Kaupungin virastosta saatu residenssitodistus, ns. tähtipaperi tulee peruuttaa täyttämällä lomake kyseisessä virastossa.  Käytäntö eri kunnissa saattaa vaihdella.
 • Irtisano vuokrasopimus. Tarkista irtisanomisaika.
 • Irtisano sähkö-, vesi-, kaasu-, tv-, puhelin-, netti- ym. sopimukset ja niihin liittyvät huoltosopimukset. Tarkista tv-, puhelin- ja nettisopimusten irtisanomisajat.
 • Irtisano vakuutukset
 • Sulje pankkitili, jos Portugaliin ei jää tililtä meneviä maksuja tai sille ei ole tulossa esim. vakuutusmaksujen tai verojen palautuksia
 • Tee pyyntö postin kääntämisestä uuteen osoitteeseen
 • Ilmoita osoitteenmuutos mm. yhdistyksiin, joiden jäsen olet tai jätä eroilmoitus

Ajokortti

Käy tutustumassa: Ohjeita ajokortin hakemisesta Portugalissa

Covid-19 on aiheuttanut joitakin muutoksia ajokorttiasioiden hoitamiseen:

1. Ajanvaraus
– kun asian hoitaminen vaatii henkilökohtaisen läsnäolon (esim. suomalaisen ajokortin vaihtaminen portugalilaiseksi) on ajanvaraus IMT:n toimistoon pakollinen, lisätietoja: http://www.imt-ip.pt/sites/IMTT/Portugues/Contactos/Paginas/Sede.aspx
– Faron IMT:n toimistoon ajanvarauksen voi tehdä sähköpostilla:  drmtalgarve.agendamentos@imt-ip.pt
– tai puhelimella DRMT Algarve 289 870 130 arkisin klo 9:00-16:30
– tai puhelimella Centro de Contacto Cidadão puh. 300 003 990, josta voi tilata ajan myös muihin julkishallinnon virastoihin
– virastokäynnillä on maskin käyttö pakollinen

2. Sähköistä asiointia suositellaan
– esim. portugalilaisen ajokortin uusinnan voi tehdä sähköisesti
– asiointitoimisto voi hoitaa sähköisen ajokortin uusinnan 
–  60 vuotta täyttävien ja sitä vanhempien on esitettävä portugalilaisen lääkärin (terveyskeskus tai yksityinen) todistus ajokorttia varten, jonka lääkäri toimittaa sähköisesti IMT:n toimistoon

3. Jos ajokortin voimassaoloaika on päättynyt aikaisintaan 24.2.2020, katsotaan se edelleen voimassa olevaksi vähintään 30.10.2020 saakka, tai myös lokakuun jälkeen silloin kun kortin uudistamiseen varatusta ajasta on tosite. Sama sääntö pätee kaikkiin muihin virallisiin dokumentteihin.

4. Jos olet vaihtamassa suomalaista ajokorttia portugalilaiseksi on hakemusta jätettäessä esitettävä voimassa oleva residenssitodistus tai -kortti.

5. Ajokortti- ja ajoneuvoasioista voi kysyä IMT:n toimistoista
– puhelimitse Call Center: Linha Azul do IMT 808 20 12 12
– sähköpostilla imtonline@imt-ip.pt

Päivitetty 11.9.2020

 

Passi ja kuvallinen henkilökortti

Portugalissa passi- ja kuvallisen henkilökortin hakemuksia otetaan vastaan vain Lissabonin Suomen Suurlähetystössä, johon hakemukset on aina jätettävä henkilökohtaisesti. Linkki Lissabonin Suomen Suurlähetystön sivuille

Asiakaspalvelu: Lissabonin-suurlähetystö
Passi-, henkilöllisyystodistus- ja muissa konsuliasioissa ajanvarauksella ma-ti ja to-pe 9-12. 
Ajanvaraus sähköpostilla: sanomat.lis@formin.fi.

Voit hakea sähköisesti Poliisin verkkosivuilla passia henkilökorttia.

Passi ja henkilökortti kannattaa uusia Suomessa pienempien kustannuksien vuoksi.
Lissabonin Suomen Suurlähetystön hinnasto.
Suomen poliisin hinnasto.

Jos pystyt tekemään passi- tai henkilökortin  hakemuksen sähköisesti, säästät huomattavasti:

Henkilökortti : Lähetystö 90 € – Suomen Poliisi, sähköinen hakemus 48 €
Henkilökortti, yhteismyöntö passin kanssa: Lähetystö 58  € – Suomen Poliisi, sähköinen hakemus 40 €
Passi: Lähetystö 140  €  – Suomen Poliisi, sähköinen hakemus 45 €

Passin tai henkilökortin sähköinen hakeminen

Voit hakea tavallista passia tai henkilökorttia poliisin sähköisessä asiointipalvelussa ulkomailta käsin tietyin edellytyksin:

1. Sinulla on mahdollisuus käyttää vahvaa sähköistä tunnistautumista, käytännössä suomalaisia verkkopankkitunnuksia tai suomalaista henkilökorttia.
2. Jos edellinen passisi on enintään 6 vuotta sitten myönnetty biometrinen passi, jonka sirulla on sormenjälkesi.
3. Osaat itse tallentaa poliisin valokuvaohjeen mukaisen valokuvan poliisin kuvapalvelimelle. Vain Suomessa toimivat valokuvaamot voivat tallentaa kuvia poliisin kuvapalvelimelle. (Jotkut Algarven valokuvaamot ovat pystyneet käsittelemään kuvan tarvittavaan muotoon, kuvaohjeet löytyvät poliisin sivuilta. Jos et itse onnistu kuvan käsittelyssä, pyydä apua seuran toimistolta, valokuvauskerhon vetäjä on lupautunut avustamaan asiassa).
4. Voit noutaa valmiin passisi tai henkilökorttisi Suomessa Matkahuollon noutopisteestä joko itse tai valtuuttamalla kirjallisesti jonkun muun henkilön noutajaksi. Noutajan on 1.1.2019 lukien todistettava henkilöllisyytensä passilla tai henkilökortilla.
Voit täydentää sähköisesti vireille pantua hakemusta vain Suomessa poliisin lupapalvelupisteissä, et Suomen ulkomaanedustustossa.

Sähköisesti haettuja passeja tai henkilökortteja ei voida toimittaa ulkomaille. Poliisin sivuilla on valtakirjamalli, jos valtuutat henkilön Suomessa noutamaan passin/henkilökortin.

Katso lisätietoja:

Ohje passin/henkilökortin hakeminen Portugalissa
https://www.poliisi.fi/passi
https://finlandabroad.fi/web/prt/suomen-passi-ja-henkilokortti

Päivitetty 11.9.2020

 

Residenssi

Tutustu ohjeeseen ulkomaalaisten oleskelusta Portugalissa ja residenssikortin hakemisesta.

SEF:n (maahanmuuttovirasto) toimistoon otetaan asiakkaita vastaan vain ajanvarauksella.  Maskin käyttö on pakollinen kuten kaikissa muissa yleisötiloissa.

Ajanvaraus
Toimiston ajanvaraus on tällä hetkellä aivan tukossa. Viime aikoina ei ole puhelimitse päässyt edes jonottamaan, vastaaja  pyytää yrittämään uudelleen, koska linja on täynnä.

Myös verkkosivujen kautta tehtävässä ajanvarauksessa on ollut ongelmia.

Sähköpostilla pyydettyyn ajanvaraukseen saa vastauksen: soita ajanvarausnumeroon!  Tosin tiedän yhden tapauksen, jossa perustellun syyn vuoksi suomalainen onnistui sähköpostilla varaamaan ajan residenssikortin hakua varten.  Syy oli se, että ko. henkilö ei pysty uusimaan ajokorttiaan ilman voimassa olevaa residenssikorttia.

SEF:n verkkosivujen etusivulla on iso otsikko: Renovações automáticas. Residenssien automaattinen uusiminen koskee vain EU:n ulkopuolelta maahan tulleita ulkomaalaisia, joilla on residenssi Portugalissa. Emme siis kuulu tähän joukkoon!  

Tällä hetkellä on ilmeisesti vain oltava kärsivällinen ja seurata saako SEF ratkaistua ajanvarauksiin liittyvän kaaoksen.  Periaatteessa vanhentunut residenssikortti ei ole ongelma, mutta voimassa olevaa residenssikorttia voi tarvita esim. ajokorttia uusittaessa. 

Päivitetty 11.9.2020

Verotus

Portugalin verojärjestelmään voi tutustua tarkemmin täällä.

Veroilmoitus Portugalin asunnon myynnistä
Portugalissa sijaitsevan kiinteistön myynnistä tehdään veroilmoitus myyntiä seuraavana vuonna 1.4.-30.6. välisenä aikana.  Se on pakollinen myös muualla verovelvollisina oleville.

Verotuspäätös – Demonstração de liquidação de IRS  

Verottaja lähettää postitse verotuspäätöksen (Demonstração de liquidação de IRS) Portugaliin veroilmoituksen tehneille. Monelta Portugaliin jäi koronaa pakoon lähtiessä huolehtimatta postin kääntö, jolloin tieto päätöksestä ei saavuta verovelvollista.
Verohallinnon verkkosivuilta voi käydä katsomassa verotuspäätöksen ja maksutiedot näiden ohjeiden mukaisesti. 

Kaksoisverotus?

Portugalissa residentteinä asuvia eläkeläisiä, joilla ei ole RNH-statusta (O-vero), huolestutti mahdollinen kaksoisverotus verosopimuksettomassa tilassa, Suomen suorittaessa ennakonpidätyksen eläkkeestä, joka kuitenkin on ilmoitettava myös Portugalin veroilmoituksessa.  Saimme toimistoon tiedon, että Portugalin verottaja on hyväksynyt täällä maksettavaan veroon vähennykseksi Suomeen maksetut verot eikä siis ole syntynyt pelättyä kaksoisverotusta.

Päivitetty 29.9.2020

Kiinteistövero IMI

Portugalin kiinteistövero IMI maksetaan

 • Ensimmäinen erä (tai ainoa jos veron määrä jää alle 100 €) toukokuun loppuun mennessä. Voi myös maksaa koko vuoden kerralla.
 • Toinen erä (kun koko vuoden veron määrä on yli 500 €) on maksettava elokuun loppuun mennessä
 • Kolmas erä (kun koko vuoden veron määrä on yli 100 €) on maksettava marraskuun loppuun mennessä
 • Jos et saa sähköpostiisi kiinteistöveron maksutietoja, voit hakea ne tämän ohjeen mukaisesti omista verotiedoistasi.

Päivitetty 29.9.2020

Ajoneuvon käyttövero IUC 

Ajoneuvon käyttövero on maksettava sen käyttöönottoa vastaavan kuukauden loppuun mennessä, esim. auto on rekisteröity ensimmäisen kerran 15.1., jolloin kunkin vuoden tammikuun loppuun mennessä on suoritettava veron maksu.

Auton käyttöveron maksusta lähettää verottaja maksutiedot sähköpostilla. Jos maksutietoja ei tule sähköpostiin voi itse käydä hakemassa ne omasta verotiedostosta näiden ohjeiden mukaisesti.

Päivitetty 29.9.2020

Veitkö Portugalin rekisterissä olevan auton Suomeen?

IUC-vero tulee maksuun niin kauan kuin ajoneuvon rekisteröintiä ei ole peruutettu IMT:n (Portugalin autorekisterikeskus) toimistoon.
Viime vuoden aikana joidenkin Portugalista Suomeen vietyjen ja siellä rekisteröityjen autojen Portugalin rekisterikilpien peruutus ei ole toteutunut, vaikka asia pitäisi sujua viranomaisteitse Traficomin ilmoituksella IMT:n toimistoon.
Niinpä muuutamista Suomeen viedyistä autoista on omistajalleen määrätty edelleen auton käyttövero maksettavaksi tänä vuonna.

Kannattaa tarkistaa onko Portugalista viety ajoneuvo edelleen täällä rekisterissä
Sen voi tehdä helposti IMT:n sivuilla:
http://www.imt-ip.pt/MatriculasCanceladas/matriculas.asp, johon syötetään auton rekisterinumero.
  
Jos auto on edelleen Portugalin rekisterissä, täytyy itse lähettää pyyntö sen poistamiseksi rekisteristä IMT:n Faron toimistoon.

Päivitetty 29.9.2020

Toitko auton Portugaliin vuosien 2007 ja 2019 välisenä aikana?

Portugalin valtio on myöntänyt velottaneensa liikaa autoveroa vuosien  2007 ja 2019 välisenä aikana EU-maista tuoduista ajoneuvoista, jotka on otettu lähtömaassa käyttöön ennen heinäkuuta 2007.  Liikaa maksettua veroa voi anoa takaisin verotoimistosta pyytämällä “revisão oficiosa do imposto pago”.  

Maksa verot ajoissa

Portugalissa maksuun tulevat verot (tulo-, kiinteistö- ja auton käyttövero) voi maksaa ulkomaiselta pankkitililtä:

Vero-osoitteen muutos

Kaikkien NIF-numeron haltijoiden on aina ilmoitettava osoitteenmuutoksesta verotoimistoon 60 päivän sisällä muuttopäivästä. 

Kun muutto tapahtuu Portugalin sisällä on osoitteen vaihtaminen verohallinnon tiedostoon helppo tehdä verkkosivuilla https://www.portaldasfinancas.gov.pt/pt/alterarMoradaSingularesForm1.action.

Kun kysymyksessä on muutto ulkomaille, vaati asian hoitaminen ennen pandemiaa  verovelvollisen tai hänen valtuuttamansa henkilökohtaisen käynnin verotoimistossa.
Nykyisessä poikkeustilanteessa on mahdollista tehdä vero-osoitteen muutos ulkomaiseen osoitteeseen myös verohallinnon sivuilla,  “e-balcão”.

Ulkomaalaiset (joilla ei ole Portugalin henkilökorttia) voivat tehdä osoitteenmuutoksen Portugalin sisällä tai toiseen EU-maahan tai Norjaan, Islantiin tai Liechtensteiniin tapahtuneesta muutosta verohallinnon sivuilla e-balcão, johon kirjaudutaan NIF-numerolla ja salasanalla “senha” (=oma verotunnus):  https://www.portaldasfinancas.gov.pt/pt/novoPedidoFormNaoResidentes.action

Pyyntö “pedido” lähetetään osiosta: “Imposto ou Área / Tipo de Questão / Questão”, seuraava: “Registo Contribuinte / Identific / Alteração Morada/ Singulares”.
Liitteeksi on annettava uuden osoitteen oikeaksi todistava dokumentti, esim. asunnon kauppakirja tai vuokrasopimus tai muu vastaava luotettava todiste.
Päivämääräksi osoitteen muutokselle kirjautuu pyynnön lähettämisen päivä.

Henkilökohtaista käyntiä varten on tilattava aika verotoimistosta.  Ajanvarauksen voi tehdä normaalisti e-balcãon kautta omilla verotunnuksilla: https://www.portaldasfinancas.gov.pt/pt/marcarAtendimentoForm.action?novaMarcacao=Marcar+Atendimento.
Varauksen voi tehdä myös puhelimitse Centro de Atendimento Telefónico puh. 217 206 707, josta voi ajanvarauksen lisäksi kysyä lisätietoja veroasioista.

Päivitetty 29.9.2020

 

Pikalinkit

Yhteydenotot

sähköposti: algarve.suomi@sapo.pt

puh: (+351) 967 520 976

Osoite

Rua do Quinta do Bispo, Edifício Crisfer, Loja 2 R/C, 8500-729 Portimão. Sisäänkäynti kadun Avenida 25 Abril puolelta.