Algarven Suomi-Seura

Associação Finlandesa no Algarve

Tietoa Portugalista

Algarven sää

Tietoa Algarven säästä linkeistä: IPMA, ja AccuWeather.

Yleistietoa Portugalista

Tietoa Portugalista Suomen suurlähetystön sivuilta.

Yleistietoa Algarvesta

Historiasta

Lataa PDF-tiedosto Algarven historiasta.

Lataa PDF-tiedosto Portugalin siirtomaavallasta.

 

Usein kysyttyä

Usein kysytyt kysymykset ja vastaukset

NIF, Número de Identificação Fiscal, on Portugalissa käytettävä verotunnistenumero. Numerosta käytetään myös sen vanhaa nimitystä Número de Contribuinte. Se ei vastaa Suomen henkilötunnusta, sillä maan kansalaisten lisäksi kuka tahansa ulkomaalainen voi saada NIF-tunnuksen. NIF-numeron hankkiminen ei tarkoita verotuksen siirtymistä Portugaliin.

NIF-numero on ulkomaalaisen pyydettävä muuttaessaan Portugaliin asumaan. Myös lyhytaikaisesti maassa oleskelevat saattavat joutua hankkimaan NIF-numeron, jos aikovat solmia virallisen vuokrasopimuksen tai tehdä sähkö-, kaasu-, vesilaitoksen tai teleoperaattorin kanssa sopimuksen, ostaa asunnon tai ajoneuvon.

NIF-numero pyydetään verotoimistosta Finanças. EU-maiden kansalaisten tulee esittää henkilöllisyystodistus (passi tai henkilökortti) sekä vakituisen asuinpaikan osoittava todiste, ja  Portugaliin muuttavilla on oltava asuinpaikkakunnan viraston myöntämä Certificado de Registo de Cidadão da União Europeia.  Virkailijan suorittaman rekisteröinnin  jälkeen NIF-numerosta saa tulostetun tositteen.

NIF-numero säilyy samana koko eliniän. Numeron haltijan tulee pitää osoitteensa ajan tasalla: Portugalin verotoimistoon on ilmoitettava osoitteen muutoksesta 15 vrk sisällä muutosta. Osoitteen muutoksen voi tehdä netissä www.portaldasfinancas.pt

Verotoimiston tiedote NIF-numerosta

Kauppojen kassoilla kysytään usein: Quer o número de contribuinte na fatura? Jos vastaa myöntävästi kassa lisää kuittiin asiakkaan antaman NIF-numeron, jolloin kuitti kelpaa verovähennyksiin. 

Liikennemerkki osoittaa, että lähestyt moottoritietä, jossa ei ole maksupisteitä vaan käytössä on elektroninen tiemaksu (Portagem eletrónica).  

Algarven moottoritiellä A22, Via do Infante on käytössä elektroninen tiemaksu. Ulkomaalaisessa rekisterissä olevan ajoneuvon on ennen moottoritielle ajoa hankittava maksukortti tai elektroninen lukulaite, jolloin ajetut matkat laskutetaan  automaattisesti pankki- tai luottokortilta. Lisätietoja maksutavoista

Maksut suoritetaan joko ajomatkan jälkeen (Portugalin rekisterissä olevat autot) tai etukäteen ostetulla kortilla (ulkomaalaisessa rekisterissä olevat autot) tai lukulaitteella (ulkomaalaisessa rekisterissä olevat autot).
Portugalin rekisterissä olevan auton tiemaksut voi maksaa ajon jälkeen toisena arkipäivänä (perjantain ja lauantain tiemaksut voi maksaa maanantaista lähtien) postitoimistoon tai PayShop-pisteisiin.

Lisätietoja: http://www.portugaltolls.com/en/web/portal-de-portagens/home

Lissaboniin johtavalla moottoritiellä A2 on käytössä tavallinen tiemaksujärjestelmä: matkan alussa otetaan automaatista lipuke, joka maksetaan moottoritieltä poistuttaessa joko maksuautomaattiin tai virkailijalle maksupisteisiin. Jos autossa on tiemaksujen lukulaite ajetaan maksupaikoista vihreällä merkityn Via Verde -portin kautta, jolloin maksut veloitetaan automaattisesti.

Pikalinkit

Yhteydenotot

sähköposti: geral@algarvensuomiseura.fi

puh: (+351) 967 520 976

Osoite

Rua do Quinta do Bispo, Edifício Crisfer, Loja 2 R/C, 8500-729 Portimão. Sisäänkäynti kadun Avenida 25 Abril puolelta.