Algarven Suomi-Seuran uutiskirje
View this email in your browser

Algarven Finfo 15/2020
31.7.2020

Toiminnanjohtajan turinoita
Seura(n)elämää
Tapahtumat
Lähetystö tiedottaa
Veroasiaa
Vinkkipalsta
Matkustaminen
Muita ohjeita
Terveydenhoito 
Kysymyksiä ja vastauksia koronasta
Tiedotusta

Hellettä - hyviä ja huonoja uutisia
 
Helteisen heinäkuun viimeinen päivä, huomenna ensimmäinen lomapäivä! Alkuviikosta annettujen säätiedotusten mukaan lämpötilojen piti laskea elokuun alkaessa paikoitellen jopa 10 astetta, mutta Algarvessa pysytään edelleen yli 30 asteessa ainakin viikon verran.  Sehän ei oikeastaan ole yhtään mitään, kun vertaa tosi kuumaan heinäkuuhun 2004, jolloin kuun lopussa Farossa yön ALIN lämpöitla oli 32 astetta - silloin oli kyllä hiki!

Huonoja uutisia
Helteet ovat tuoneet mukanaan joka kesäisen vitsauksen, metsäpalot.  Päivittäin seurataan televisiosta eri puolilla maata riehuvia paloja.  Muutamia palomiehiä on menehtynyt paloissa, mutta eniten mieliä kuohuttanut tapaus oli 74 lemmikkieläimen kuolema laittomasti toimineessa koiratarhassa Santo Tirsossa. Tarhan omistaja, joka lehdissä ilmestyneiden epäilyjen mukaan kärsii Nooan syndroomasta, joka on pakonomainen tarve kerätä eläimiä, ei päästänyt  paikalle tulleita vapaaehtoisia kuljettamaan turvaan koiria ja kissoja. Tapahtuneesta tehdään virallinen selvitys, ja se on jo johtanut muutoksiin viranomaisvastuissa.

Päiväuutisissa kerrottiin tänään Portugalin BKT:N laskeneen tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla 16,5%. Tuskin paljon lohduttaa tieto, että EU-maista Italialla, Ranskalla ja Espanjalla pudotus oli vielä suurempi. Enemmän lohtua tuovat EU:n Portugalille myöntämät avustukset ja lainat, joista pääministeri on jo luvannut pahiten pandemiasta kärsineelle Algarvelle 300 miljoonaa alueen kehittämiseen.

Hyviä uutisia
Monelle suomalaiselle on ollut ilouutinen Formula 1-osakilpailun toteutuminen Portimãossa lokakuussa. Algarvelle ja Portimãon kaupungille  kisojen saamisella on valtava merkitys sekä rahanlähteenä että tunnustuksena alueen turvallisuudesta, joka vahvistaa turismia.
Varaa lippusi ajoissa, katso lisää Tapahtumat-osiosta. Suomalaiset joukolla mukaan!

As saudades que eu já tinha
eli ikävä Portugaliin on ollut aihe monissa seuran toimistoon tulleissa viesteissä ja puheluissa. Useat toivovat pääsevänsä mahdollisimman pian takaisin Algarveen, mutta maan koronavirustilanne ja matkustamisrajoitukset askarruttavat. 
Ennustajaeukon kykyni on jo aiemmin todettu heikoksi, joten olen joutunut toteamaan, että syksyn tilanteesta ei kukaan voi vielä antaa mitään arviota. Tällä hetkellä on saatu laskemaan uusien tartuntojen määrä niiden noustua kesäkuussa erityisesti Lissabonin ympäristökunnissa. Algarvessa Lagosin juhlijoiden aiheuttamat sairastumiset ovat jo parantuneet.  Muutamia uusia tapauksia on päivittäin - ei ihan joka päivä - ja yleisesti ottaen Algarvessa eletään melko rauhassa, vaikka virus sinnikkäästi elää keskuudessamme.  
Tänne keväällä jääneistä suomalaisista ovat useat kertoneet olonsa olleen koko ajan turvallinen, koska Algarvessa on hyvin hoidettu ja noudatettu voimassa olevia säännöksiä.  Vaikka elämä nykyisine rajoituksineen on erilaista, paistaa aurinko edelleen!  

Matkustaminen Portugaliin herättää paljon kysymyksiä.  Varmuutta suorien lentojen toteutumisesta Helsingistä Lissaboniin syksyllä ei vielä ole. Pomppulennoilla pääsee Faron kentälle, josta on helppo saada turvallinen kyyti asunnolle. Yksi jäsenistämme oli jo löytänyt Saksan kautta meno-paluulipun 400 eurolla, tulopäivä on syyskuussa.
Lentoa hankalampi tilanne on autolla tulijoilla, kun matka vie monen maan kautta, ja jokaisen maan tilanne on erikseen otettava huomioon. Mika tilanne mahtaa olla syksyllä? En uskalla ryhtyä arvailemaan.

Finfo
Tässä Finfossa on päivitetty matkustukseen liittyviä tiedotteita, katso myös miten voit säästää rahaa sähköisellä passihakemuksella; lue kuinka löydät verottajan verkkosivuilta verotuspäätöksesi ja miksi kannattaa pitää tiukasti tallessa verotunnukset, vaikka olisi jo muuttanut pois maasta; vilkaise alustavia tietoja Algarven syksyn tapahtumista.

Lomalle!
Seuran toimisto on suljettuna koko elokuun ja minä olen lomalla! Lomasuunnitelmia? Ei minkäänlaisia! Yhden tavoitteen olen asettanut: lomalla on uitava joka päivä! Sydämeni sopukassa iloitsen salaa kesästä, jona Algarven rannoille mahtuvat myös Algarven asukkaat. Ääneen en uskalla sitä sanoa, kun naapurit ja ystävät kamppailevat yrityksensä, toimeentulonsa ja  tulevaisuutensa puolesta.

Syyskuussa tapaatte Atlantin aalloissa virkistyneen toiminnanjohtajan!
Upeita loppukesän päiviä kaikille!

 
Maija Katila
toiminnanjohtaja
SEURA(N)ELÄMÄÄ
Algarven Aviisi 2/2020 on julkaistu maanantaina 6.4. poikkeustilanteesta johtuen vain e-lehtenä seuran verkkosivuilla » Julkaisut» Aviisi

Algarven Finfo 16/2020 lähetetään jäsenten sähköposteihin syyskuun alussa.
Normaalisti Finfo ilmestyy vain toimintakaudella syyskuun alusta huhtikuun loppuun, mutta poikkeustilanteessa uutiskirje on ollut Algarvessa oleville suomalaisille välttämätön tiedonlähde.
Uutiskirjeet on nyt luettavissa sekä Jäsenille-osiossa että Eläminen Portugalissa » Tärkeää tietoa että etusivun Ajankohtaista-osiossa.

Jäsenkortit
Viimeiset jäsenkortit sain postitettua tiistaina 21.7. Ottakaa yhteyttä toimistoon syyskuussa, jos jäsenkorttinne ei ole tullut perille.
Membookilla (jäsenrekisteriohjelma) näyttää olevan tulossa jäsenkorttisovellus, joten ehkä ensi vuonna saat jäsenkortin puhelimeen!

Toimisto/kirjasto
Suljettuna elokuun toiminnanjohtajan ollessa lomalla.
Avataan syyskuun alussa toimintakauden aukioloaikoja noudattaen.
 
Seuratkaa tiedotuksia verkkosivuilla www.algarvensuomiseura.fi sekä FB-sivuilla https://www.facebook.com/associacaofinlandesa
PYHÄPÄIVÄT JA MUITA TÄRKEITÄ PÄIVÄMÄÄRIÄ
Viralliset pyhät, Feriados Nacionais 

Elokuussa 15.8. Assunção de Nossa Senhora, kirkollinen pyhä

Kunnalliset pyhäpäivät, Feriados Municipais Algarvessa
•    Albufeira - 20.8.
•    Aljezur - 29.8.

Virastot ja toimistot sekä jotkut liikkeet sulkevat ovensa kunnallisina pyhäpäivinä.
TAPAHTUMAT
Kulttuuri- ja urheilutapahtumat siirtyvät vähitellen netistä yleisölle avoimiksi.  
Tiloissa on edelleen rajoituksia osanottajamäärän suhteen, ja hygieniamääräykset jatkuvat.

Urheilu
Algarven urheilutapahtumien ehdoton ykkönen on Formula 1 Grand Prix -osakilpailu, joka ajetaan Portimãon  radalla Autódromo Internacional do Algarve 23.-25.10.2020. Kisaan on tarkoitus ottaa yleisöä, lippuja on jo myynnissä:
https://autodromodoalgarve.com/race-calendar/formula-1-portugal-grand-prix/
Muistakaa tutustua lippujen peruutusehtoihin!

Portimãon autoradalla tapahtuu!
 
31.7.- 2.8.2020 Ferrari Challenge Europe 
 7.-9.8.2020 Superbike World Championship
https://vivaportimao.pt/a-nao-perder/e-ainda/1938-corridas-no-aia?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=a_nao_perder_em_portimao_de_30_de_julho_a_5_de_agosto&utm_term=2020-07-30

Kulttuuri

Amálian juhlavuosi
Vuoden kulttuuritarjontaan antaa leimansa  maan kuuluisimman fadolaulajan Amália Rodriguesin syntymän 100-vuotisjuhlaan liittyvät tilaisuudet.

Kesäkuussa on ilmestynyt kirja Amália, Ditadura e Revolução, a História Secreta, joka valottaa kansan rakastaman laulajan elämän "salaista" puolta, suhteessa vallanpitäjiin.  Neilikkavallankumouksen jälkeen Amáliaa syytettiin diktatuurin palvelemisesta ja yhteistyöstä poliittisen poliisin (PIDE) kanssa, kunnes myöhemmin hänelle palautettiin titteli "Portugalin ääni maailmalla".

Kirjassa kerrotaan Amália Rodriguesin salaisesta tarinasta, millaiset suhteet laulajalla oli diktatuuriin ja Salazariin, kuinka Amália kohtasi köyhyyden, vietteli aristokratian ja intellektuellit. Kuinka auttoi poliittisia vankeja, lauloi kiellettyjä runoja, teki yhteistyötä antifasistien kanssa ja rahoitti salaa oppositiota ja kommunistipuoluetta. Kuinka selvisi vallankumouksen jälkeen huhuista ja hyökkäävistä puheista sekä yrityksistä vaientaa laulaja? Kuinka poliitikot, muusikot, runoilijat, diktatuuri ja demokratia suhtautuivat kaikkien aikojen suurimpaan portugalilaiseen laulajaan?

Orkesterit, laulajat ja muut esiintyjät.
Useat orkesterit, mm. Orquestra Clássica do Sul, ovat uudelleen ryhtyneet pitämään konsertteja. 

Konserttien ja muiden tapahtumien tiedot löytyvät Algarven Turistitoimiston sivuilta: https://www.visitalgarve.pt/pt/agenda.aspx?page=3&cat=182
Voit myös seurata tapahtumia lataamalla sovelluksen: App Algarve Eventos

Luontotapahtumat
Algarvessa on tarjolla maan suurin luontotapahtuma: 11. Festival de Observação de Aves & Atividades de Natureza Sagres, joka pidetään 2.-5. lokakuuta.
Lintujen, delfiinien ja kasvien lisäksi aktiviteetit tarjoavat luontoon liittyvää tietoa. Ensi kertaa on tarjolla webseminaareja niille, joilla ei ole mahdollisuutta osallistua paikan päällä.

Ohjelma löytyy sivuilta www.birdwatchingsagres.com ja järjestäjät kehottavat ilmoittautumaan mahdollisimman pikaisesti, koska suosituimmat aktiviteetit täyttyvät nopeasti.
LÄHETYSTÖ TIEDOTTAA
Tee matkustusilmoitus
Suurlähetystö toivoo edelleen kaikkien matkustajien tekevän matkustusilmoituksen, jolloin hätätilanteessa ilmoituksen tehneisiin saadaan yhteys: https://finlandabroad.fi/web/prt/etusivu

Suomi suosittelee yhä välttämään matkustamista ulkomaille.


Tutustu ajankohtaisiin tiedotteisiin:
VEROASIAA
Veroilmoitus Portugalin asunnon myynnistä
Portugalissa sijaitsevan kiinteistön myynnistä tehdään veroilmoitus myyntiä seuraavana vuonna 1.4.-30.6. välisenä aikana.  Se on pakollinen myös muualla verovelvollisina oleville.  

Uusi verosopimus Suomen ja Portugalin välille
Saamani tiedon mukaan oletetaan Portugalin ratifioivan jo neuvotellun ja Suomen hyväksymän uuden verosopimuksen tämän vuoden aikana.  Portugalin on hyväksyttävä verosopimus marraskuun loppuun mennessä, että se astuisi voimaan ensi vuoden alusta.
Verotuspäätös - Demonstração de liquidação de IRS  

Verottaja lähettää postitse verotuspäätöksen (Demonstração de liquidação de IRS) Portugaliin veroilmoituksen tehneille. Monelta Suomeen koronaa pakoon lähteneeltä jäi huolehtimatta postin kääntö, jolloin tieto päätöksestä ei saavuta verovelvollista.
Verohallinnon verkkosivuilta voi käydä katsomassa verotuspäätöksen ja maksutiedot näiden ohjeiden mukaisesti. 

Kaksoisverotus?

Portugalissa residentteinä asuvia eläkeläisiä, joilla ei ole RNH-statusta (O-vero), huolestutti mahdollinen kaksoisverotus verosopimuksettomassa tilassa, Suomen suorittaessa ennakonpidätyksen eläkkeestä, joka kuitenkin on ilmoitettava myös Portugalin veroilmoituksessa.  Saimme toimistoon tiedon, että Portugalin verottaja on hyväksynyt täällä maksettavaan veroon vähennykseksi Suomeen maksetut verot eikä siis ole syntynyt pelättyä kaksoisverotusta.
Kiinteistövero
Portugalin kiinteistövero IMI maksetaan
 • Ensimmäinen erä (tai ainoa jos veron määrä jää alle 100 €) toukokuun loppuun mennessä. Voi myös maksaa koko vuoden kerralla.
 • Toinen erä (kun koko vuoden veron määrä on yli 500 €) on maksettava elokuun loppuun mennessä
 • Kolmas erä (kun koko vuoden veron määrä on yli 100 €) on maksettava marraskuun loppuun mennessä
Jos et saa sähköpostiisi kiinteistöveron maksutietoja, voit hakea ne tämän ohjeen mukaisesti omista verotiedoistasi.
Maksa verot ajoissa

Portugalissa maksuun tulevat verot (tulo-, kiinteistö- ja auton käyttövero) voi maksaa ulkomaiselta pankkitililtä
- jos on liittänyt maksun suoraveloitukseen Débito Direto, joka tehdään sähköisesti
  omaan verotiedostoon käyttäen verotoimistosta saatua salasanaa "senha"
- tai tilisiirtona alla olevan ohjeen mukaisesti

Maksettaessa Portugalin veroja tilisiirtona ulkomaiselta pankkitililtä, on maksusuorituksessa oltava kaikki alla olevat tiedot:

• Maksun saajan verotunnistenumero - NIF: 600 084 779
• Maksun saaja: Autoridade Tributária e Aduaneira
• Pankkitilin numero: 83 69 27
• IBAN: PT50 0781 0019 00000008369 27
• Pankin nimi: Agência de Gestão da Tesouraria e da Dívida Pública – IGCP, E.P.E.
• Swift: IGCPPTPL
•  Maksajan verotunnistenumero — NIF — joka on maksumääräyksessä
•  Viitenumero - referência.  Jokaisella maksulla on oma viitenumeronsa, joka on maksumääräyksessä
•  Huomioi, että jokaisesta maksusta on tehtävä oma tilisiirtonsa
•  Maksu suositellaan suoritettavaksi vähintään kaksi päivää ennen sen eräpäivää
Verotunnukset

Kaikkien, joilla on Portugalin verotunnistenumero NIF, tulisi pyytää verohallinnon verkkosivuille tunnusluku, senha. Tunnusluvun avulla pääsee omaan verotiedostoon, jossa voi nykyään hoitaa suurimman osan verotukseen liittyvistä asioista, mm:
 • muuttaa omia yhteystietoja
 • hoitaa ajoneuvon vuosittaisen käyttömaksun
 • hoitaa kiinteistöveron
 • tulostaa kiinteistöä koskevat tiedot (esim. caderneta predial)
 • tehdä veroilmoituksen
 • tarkistaa verotuspäätöksen
 • tehdä verovalituksen
Senha lähetetään verottajan tiedoissa olevaan postiosoitteeseen.
Senhaa pyydettäessä kannattaa panna muistiin kysymys-/vastaussarja, jonka avulla saa hävinneen tunnusluvun tilalle uuden.

Monet Portugalista pois muuttaneet eivät ole pitäneet tallessa omaa tunnuslukuaan, jonka ovat täällä asuessaan antaneet tilitoimistolle veroilmoitusten tekoa varten. Tunnuslukua voi kuitenkin tarvita myöhemmin, jos verottaja jälkikäteen pyytää selvityksiä, tai jos Portugalissa on edelleen omaisuutta. 
Tarkista onko senhasi tallessa, jos ei,  pyydä se tilitoimistoltasi.
Vero-osoitteen muutos

Osoitteenmuutoksesta on aina tehtävä ilmoitus verotoimistoon.
Normaalisti asian hoitaminen vaatii verovelvollisen tai hänen valtuuttamansa henkilökohtaisen käynnin verotoimistossa, kun kysymyksessä on muutto ulkomaille.
Nykyisessä poikkeustilanteessa on mahdollista tehdä vero-osoitteen muutos ulkomaiseen osoitteeseen myös verohallinnon sivuilla,  “e-balcão”.

Ulkomaalaiset (joilla ei ole Portugalin henkilökorttia) voivat tehdä osoitteenmuutoksen Portugalin sisällä tai toiseen EU-maahan tai Norjaan, Islantiin tai Liechtensteiniin tapahtuneesta muutosta verohallinnon sivuilla e-balcão, johon kirjaudutaan NIF-numerolla ja salasanalla "senha" (=oma verotunnus).  Pyyntö "pedido" lähetetään osiosta: “Imposto ou Área / Tipo de Questão / Questão”, seuraava: “Registo Contribuinte / Identific / Alteração Morada/ Singulares”.
Liitteeksi on annettava uuden osoitteen oikeaksi todistava dokumentti, esim. asunnon kauppakirja tai vuokrasopimus tai muu vastaava luotettava todiste.
Päivämääräksi osoitteen muutokselle kirjautuu pyynnön lähettämisen päivä.

Henkilökohtaista käyntiä varten on tilattava aika verotoimistosta.  Ajanvarauksen voi tehdä normaalisti E-balcãon kautta omilla verotunnuksilla, mutta yrittäessäni tuli teksti: ajanvaraus vain puhelimitse. Centro de Atendimento Telefónico puh. 217 206 707, josta voi ajanvarauksen lisäksi kysyä lisätietoja veroasioista.
IUC - ajoneuvon käyttövero

Ajoneuvon käyttövero on maksettava sen käyttöönottoa vastaavan kuukauden loppuun mennessä, esim. auto on rekisteröity ensimmäisen kerran 15.1., jolloin kunkin vuoden tammikuun loppuun mennessä on suoritettava veron maksu.

Auton käyttöveron maksusta lähettää verottaja maksutiedot sähköpostilla. Jos maksutietoja ei tule sähköpostiin voi itse käydä hakemassa ne omasta verotiedostosta näiden ohjeiden mukaisesti.

Veitkö Portugalin rekisterissä olevan auton Suomeen?

IUC-vero tulee maksuun niin kauan kuin ajoneuvon rekisteröintiä ei ole peruutettu IMT:n (Portugalin autorekisterikeskus) toimistoon.
Viime vuoden aikana joidenkin Portugalista Suomeen vietyjen ja siellä rekisteröityjen autojen Portugalin rekisterikilpien peruutus ei ole toteutunut, vaikka asia pitäisi sujua viranomaisteitse Traficomin ilmoituksella IMT:n toimistoon.
Niinpä muuutamista Suomeen viedyistä autoista on omistajalleen määrätty edelleen auton käyttövero maksettavaksi tänä vuonna.

Kannattaa tarkistaa onko Portugalista viety ajoneuvo edelleen täällä rekisterissä
Sen voi tehdä helposti IMT:n sivuilla:
http://www.imt-ip.pt/MatriculasCanceladas/matriculas.asp, johon syötetään auton rekisterinumero.
  
Jos auto on edelleen Portugalin rekisterissä, täytyy itse lähettää pyyntö sen poistamiseksi rekisteristä IMT:n Faron toimistoon.

Toitko auton Portugaliin vuosien 2007 ja 2019 välisenä aikana?
Portugalin valtio on myöntänyt velottaneensa liikaa autoveroa vuosien  2007 ja 2019 välisenä aikana EU-maista tuoduista ajoneuvoista, jotka on otettu lähtömaassa käyttöön ennen heinäkuuta 2007.  Liikaa maksettua veroa voi anoa takaisin verotoimistosta pyytämällä "revisão oficiosa do imposto pago".  
VINKKIPALSTA
Passin tai henkilökortin hakeminen ulkomailla

Passin ja henkilökortin hakemista käsiteltiin tämän alustuksen pohjalta seuran 27.2.2020 järjestämässä tietoiskutilaisuudessa.  
 
Jos passin tai henkilökortin uusiminen tulee ajankohtaiseksi Portugalissa ollessa on huomioitava, että ainoa passin ja henkilökortin myöntöpiste on Lissabonin suurlähetystö.
 
Asiakaspalvelu: Lissabonin-suurlähetystö
Passi-, henkilöllisyystodistus- ja muissa konsuliasioissa ajanvarauksella ma-ti ja to-pe 9-12. 
Ajanvaraus sähköpostilla: sanomat.lis@formin.fi.

Jos pystyt tekemään passi- tai henkilökortin  hakemuksen sähköisesti, säästät huomattavasti:

Hinnasto
Henkilökortti : Lähetystö 90 € - Suomen Poliisi, sähköinen hakemus 48 €
Henkilökortti, yhteismyöntö passin kanssa: Lähetystö 58  € - Suomen Poliisi, sähköinen hakemus 40 €
Passi: Lähetystö 140  €  - Suomen Poliisi, sähköinen hakemus 45 €


Passin tai henkilökortin sähköinen hakeminen

Voit hakea tavallista passia tai henkilökorttia poliisin sähköisessä asiointipalvelussa ulkomailta käsin tietyin edellytyksin:

1. Sinulla on mahdollisuus käyttää vahvaa sähköistä tunnistautumista, käytännössä suomalaisia verkkopankkitunnuksia tai suomalaista henkilökorttia.
2. Jos edellinen passisi on enintään 6 vuotta sitten myönnetty biometrinen passi, jonka sirulla on sormenjälkesi.
3. Osaat itse tallentaa poliisin valokuvaohjeen mukaisen valokuvan poliisin kuvapalvelimelle. Vain Suomessa toimivat valokuvaamot voivat tallentaa kuvia poliisin kuvapalvelimelle. (Jotkut Algarven valokuvaamot ovat pystyneet käsittelemään kuvan tarvittavaan muotoon, kuvaohjeet löytyvät poliisin sivuilta. Jos et itse onnistu kuvan käsittelyssä, pyydä apua seuran toimistolta, valokuvauskerhon vetäjä on lupautunut avustamaan asiassa).
4. Voit noutaa valmiin passisi tai henkilökorttisi Suomessa Matkahuollon noutopisteestä joko itse tai valtuuttamalla kirjallisesti jonkun muun henkilön noutajaksi. Noutajan on 1.1.2019 lukien todistettava henkilöllisyytensä passilla tai henkilökortilla.
Voit täydentää sähköisesti vireille pantua hakemusta vain Suomessa poliisin lupapalvelupisteissä, et Suomen ulkomaanedustustossa.

Sähköisesti haettuja passeja tai henkilökortteja ei voida toimittaa ulkomaille. Poliisin sivuilla on valtakirjamallii, jos valtuutat henkilön Suomessa noutamaan passin/henkilökortin.

Katso lisätietoja:
https://www.poliisi.fi/passi
https://finlandabroad.fi/web/prt/suomen-passi-ja-henkilokortti


Tämä liikennemerkki tiedottaa, että olet tulossa moottoritielle, jossa on käytössä pelkästään elektroninen tiemaksu, erillisiä maksupaikkoja tai -automaatteja ei ole näillä teillä.

Elektronisen tiemaksun piirissä olevalle moottoritielle tultaesssa on ulkomaalaisessa rekisterissä olevalla ajoneuvolla oltava elektronisten tiemaksujen suorittamista varten joko etukäteen hankittu tunnistin tai muu voimassa oleva maksutapa, esim. alla selostettu Easytoll-maksujärjestelmään liittyminen.  Rajanylityspaikoissa on mahdollisuus ostaa automaatista 30 pv voimassa oleva maksukortti, joka on sidottu pankki-/luottokorttiin.
Ulkomaalaisessa rekisterissä olevien autojen tiemaksuja ei voi suorittaa jälkikäteen postiin tai muihin maksupaikkoihin, joka on tarkoitettu vain Portugalin rekisterissä oleville ajoneuvoille.

 
Elektronisten tiemaksujen suorittaminen on ollut koko systeemin olemassa olon ajan ongelmallista ulkomaalaisessa rekisterissä oleville autoille. Helpotusta tuo 16. heinäkuuta tehty uudistus, joka tuo mahdollisuuden liittyä netissä Easytoll-maksujärjestelmään, jolloin tiemaksut menevät automaattisesti siihen liitetyltä pankkikortilta.
Liittymisen voi tehdä sivuilla portugaltolls.com ennen Portugaliin tuloa ja se on voimassa 30 päivää. 
Edelleen ovat toiminnassa vilkkaimpien rajanylityspaikkojen tuntumassa moottoriteille  A22, A24, A25 ja A28 "praças de adesão", joissa voi liittyä maksujärjestelmään.
Lisätietoja: Portugaltolls

Portugalin rekisterissä olevien ajoneuvojen tiemaksut voi maksaa jälkikäteen postissa CTT tai Payshop-liikkeissä. 
Postin sivuilla https://www.ctt.pt/fepme/app/open/payment-reference/request.jspx voi pyytää viitenumerot tiemaksujen suorittamiseksi portugalilaisen pankin verkkopalvelussa/pankkikortilla.
Osoitteesta https://www.ctt.pt/forms/portagens-em-divida voi tarkistaa onko tiemaksuja suorittamatta.
AppCTT:n avulla voi hoitaa em. tarkistukset, jonka lisäksi sovelluksella pystyy hoitamaan muita postin toimintaan liittyviä asioita.
Tutustu Algarveen!

Algarven turistitoimiston sivuilta:  https://www.visitalgarve.pt/pt/menu/267/guias.aspx     
on ladattavissa oppaita mm. Algarven rannoista, kävely- ja pyöräilyreiteistä, keittiöstä ja viineistä, luonnosta, kulttuurista ja historiasta.
Uusin tulokas Guia de Turismo de Natureza Júnior on tarkoitettu lapsille, mutta on hyödyllinen myös aikuiselle.  Ulkomaalaiselle toimii myös kielioppaana, kuvien myötä tulevat tutuiksi Algarven kasvit, eläimet, kivilajit, kalliomuodostelmat ja paljon muuta mielenkiintoista.
 
Tutustu uusiin liikennemerkkeihin
Portugalissa on tehty liikennemerkkejä koskeva uudistus, jonka mukaisesti 20.4.2020 tuli voimaan suuri määrä uusia liikennemerkkejä ja niiden lisäkilpiä sekä tiedotusmerkkejä.  Tutustu tästä uusiin merkkeihin.
Metsäpalot

Portugalissa on ympäri vuoden maasto- ja metsäpaloja.  Kriittiseksi ajaksi katsotaan 1.7.-30.9. välinen jakso, jolloin on noudatettava erityistä varovaisuutta maaseudulla ja metsäalueilla liikuttaessa. 
 
Tutustu suojautumisohjeisiin: 
Englanniksi: Safe Village, During Fires
Portugaliksi

Luonnossa liikkuvien tulee aina ottaa huomioon:
 • Tulen teko on kiellettyä metsä- ja maaseutualueilla lukuunottamatta levähdys-/leiripaikkoja, joissa on valmiit nuotio- tai grillipaikat; tulen käsittelyssä on aina oltava huolellinen. Kulovaroitusten aikana on kaikki tulenteko luonnossa kiellettyä, samoin kuin tupakointi.
 • Älä tupakoi metsäalueilla
 • Älä heitä autosta tupakantumppeja 
 • Ota mukaan valmis ateria evääksi välttääksesi tulen tekoa
 • Vie jätteesi pois luonnosta lähimpään keräilyastiaan
 • Havaitessasi epäilyttävästi käyttäytyvän henkilön, ilmoita poliisille antaen mahdollisimman tarkat tuntomerkit
 • Tulipalon havaitessasi soita hätäpuhelimeen 112
Bandeira Azul
"Sininen Lippu" 
on Portugalin rannoille, vene- ja virkistyssatamille vuosittain jaettava tunnustus, jonka saavat kohteet täyttävät  asetetut kriteerit ympäristöasioiden hallinnassa, ympäristökasvatuksessa, informaatiossa, uimaveden laadussa, palveluissa ja käyttäjien turvallisuudessa.

Erityisesti tänä vuonna kannattaa suosia laadusta huolehtineita rantoja, jotka täyttävät myös koronaviruksen vuoksi annetut määräykset.  Katso rannoilla voimassa olevat rajoitukset tästä.
.
Lista Algarven 87 rannasta, joille on myönnetty Bandeira Azul vuonna 2020

ALBUFEIRA (25)
Alemães
Arrifes
Aveiros
Belharucas
Castelo
Coelha
Evaristo
Falésia/Açoteias
Falésia/Alfamar
Galé Leste
Galé Oeste
Inatel
Manuel Lourenço
Maria Luísa
Olhos d’Água
Oura
Oura-Leste
Peneco
Pescadores
Rocha Baixinha
Rocha Baixinha/Nascente
Rocha Baixinha/Poente
S.Rafael
Salgados
Santa Eulália

VILA DO BISPO (11)
Almádena/Cabanas Velhas
Beliche
Burgau
Castelejo
Cordoama
Ingrina
Mareta
Martinhal
Salema
Tonel
Zavial

LOULÉ (10)
Almargem
Ancão
Forte Novo
Garrão Nascente
Garrão Poente
Loulé Velho
Quarteira
Quinta do Lago
Vale do Lobo
Vilamoura

LAGOA (6)
Caneiros
Carvoeiro
Ferragudo/Praia Grande
Senhora da Rocha
Vale de Centeanes
Vale de Olival

PORTIMÃO (6)
Alvor Nascente/Três Irmãos
Alvor Poente
Rocha
Três Castelos
Vau
Praia da Marina de Portimão

LAGOS (4)
D.Ana
Luz
Porto de Mós
Meia Praia

ALJEZUR (4)
Amoreira-Mar
Arrifana
Monte Clérigo
Odeceixe-Mar

FARO (4)
Barreta
Culatra-Mar
Faro-Mar
Ilha do Farol-Mar

TAVIRA (4)
Barril
Cabanas-Mar
Ilha de Tavira-Mar
Terra Estreita

VILA REAL DE SANTO ANTÓNIO (4)
Lota
Manta Rota
Monte Gordo
Santo António

OLHÃO (4)
Armona Mar
Armona Ria
Fuseta Mar
Fuseta Ria

CASTRO MARIM (3)
Alagoa/Altura
Cabeço
Praia Verde

SILVES (2)
Armação de Pêra
Praia Grande Poente

Valvotuilla uimarannoilla on edelleen rajoituksia:
 • liikennevalot, jotka osoittavat onko rannalla tilaa: vihreä, enintään 1/3 käytössä; keltainen, 2/3 rannasta käytössä; punainen,  täynnä
 • väh. 1,5 metrin etäisyys muihin kuin omassa ryhmässä oleviin (max. 10 hengen ryhmä)
 • aurinkovarjojen väli väh. 3 metriä muihin ryhmiin
 • vuokrattujen aurinkotuolien/ -suojien etäisyydet säilytettävä, vuokraus aamuisin klo 13:30 asti, iltapäivällä alkaen klo 14:00
 • rannalla urheilu enintään 2 hengen ryhmissä
 • pakolliset kävelysuunnat rannan tuntumassa 
 • itsellä vastuu turvaetäisyyden pitämisestä!
 • liukumäkien ja muiden vastaavien käyttö kielletty 
 • sisätiloissa olevien suihkujen käyttö kielletty
 • lataa puhelimeen  sovellus InfoPraia josta saa tiedot uimarantojen käyttäjätilanteesta ja veden laadusta
 • tai sovellus Posso ir? josta uimarantojen tilanteen lisäksi voi tarkistaa mm. supermarkettien ja apteekkien käyttäjien määrän, jolloin voi valita sellaisen liikkeen, jossa on väljempää. Sovellus ladattavissa App Store tai Play Store
Lisätietoa
Portugaliksi
Englanniksi
MATKUSTAMINEN
Tietoa Suomeen matkustaville : Rajavartiolaitos

Tietoa Portugaliin matkustaville:

 

Varotoimenpiteitä lentokentillä

Maahan tulevilta mitataan lämpö.  Käsien desinfiointiaineita on saatavilla kaikissa terminaalien pisteissä sekä ohjeet 2 metrin etäisyyden pitämisestä ja maskin käytön pakollisuudesta Portugalissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, myös lennoilla.

Lisätietoja Finnairilta:
https://www.finnair.com/fi-fi/tietoa-lennoista/matkustustiedotteet?fbclid=IwAR22lGE_sntpuaehZ7Ob3oXsRw7qbS3n3ppmVo4aA1iezBkioqxmKLOzno0

Portugalin lentoyhtiö TAP:https://www.flytap.com/en-pt/alerts-and-informations ja www.flytap.com/en-pt/latest-updates?accordionid=801351b2-2123-48a0-9c8d-9da7a964401f-content

Portugalin ulkoministeriö MNE (englanniksi)

Portugalin turismivirasto

Koronaviruksen vuoksi peruutettujen matkojen takaisinmaksu 

Poikkeuksellisesta tilanteesta johtuen ovat jotkut valtiot, kuten Portugali, laatineet uusia lakeja, joka säätelevät koronaviruksen johdosta peruutettujen matkojen takaisinmaksua. Useilla mailla on suosituksena samantapainen käytäntö kuin alla olevassa Portugalin uudessa laissa.  Kannattaa myös katsoa lentoyhtiöiden omilta sivuilta kunkin firman palautusta koskeva ohje.  Tässä linkit Finnairin ja TAP:n sivuille:
FInnair: https://www.finnair.com/fi-fi/asiakastuki-ja-yhteystiedot/yhteydenottolomakkeet/takaisinmaksu
TAP:https://www.flytap.com/en-pt/special-conditions

Portugalissa voimassa oleva lakiasetus

Portugalin tasavallan ministerineuvosto hyväksyi 17.4.2020 osana uusia COVID-19 -koronavirustilanteeseen liittyviä erikoistoimenpiteitä lakiasetuksen, johon perustuvat seuraavat poikkeukselliset ja tilapäiset toimenpiteet, joiden tarkoituksena on vastata nykyisen pandemian matkailualalle aiheuttamiin ongelmiin: Ne 30.9.2020 asti varatut matkat ja majoittumiset, joiden peruuntuminen johtuu koronaviruspandemiasta, voidaan hyvittää asiakkaille samanarvoisilla lahjakorteilla, jotka ovat voimassa 31.12.2021 asti, minkä jälkeen rahallinen korvaus on mahdollista. Työttömille rahallinen korvaus voidaan suorittaa aiemmin. Rahallinen korvaus 31.12.2021 jälkeen koskee matkoja, joita asiakkaat eivät ole voineet toteuttaa asianomaiseen maahan julistetun hätätilan tai rajojen sulkemisen vuoksi.

Euroopan komission varoitus Portugalille

Euroopan komissio on lähettänyt Portugaliin ja yhdeksään muuhun jäsenvaltioon huomautuksen matkustajien oikeuksien loukkaamisesta.  Portugalin kohdalla kyseessä on yllä oleva lakiasetus, joka antaa matkailualan yrityksille koronavirusepidemian takia peruutettujen matkojen ja majoitusten korvaamisen lahjakorteilla (voucher).  Euroopan komissio toteaa, että lakiasetus rikkoo EU:n lainsäädäntöä, jonka mukaan matkustajilla on oikeus valita rahan palauttamisen (14 päivän kuluessa) ja muiden palautusmuotojen, kuten lahjakorttien välillä. EU-komissio tähdentää, että Covid-19 aiheuttamasta poikkeustilanteesta huolimatta kuluttajien oikeudet ovat edelleen voimassa.

Komissio antaa lainsäädäntöä rikkoville maille kaksi kuukautta aikaa vastata ja korjata havaitut puutteet. Portugalin hallituksen vastineessa komissiolle todetaan kyseisen lakiasetuksen olevan poikkeuksellinen ja väliaikainen, ja hallituksen tutkivan sen tarkistamista.

Koronaviruksen vuoksi peruutettujen tilaisuuksien takaisinmaksu

Jos 30.9.2020 mennessä ei ole ilmoitettu uutta päivämäärää tilaisuuksiin, joita ei pystytty toteuttamaan 28.2.-30.9.2020 välisenä aikana kokoontumisrajoitusten vuoksi,  katsotaan ko. tilaisuudet peruuntuneiksi.  Tällöin järjestäjän on palautettava raha lipun ostaneille.
Tilanne muuttuu, jos tilaisuus siirretään myöhempään ajankohtaan. Vaikka lipun ostaneen olisi mahdotonta osallistua tilaisuuteen, ei järjestäjällä ole velvollisuutta suorittaa takaisinmaksua.  Jos kuluttaja ei onnistu myymään lippuansa eteenpäin, menettää hän käyttämänsä rahan.

Musiikkifestivaalien lippujen takaisinmaksuun on otettu käyttöön samanlainen järjestelmä kuin matkojen ja majoitusten takaisinmaksussa, jolloin toteuttamatta jääneiden festareiden lipun lunastaneet saavat lahjakortin (voucher), jota voi käyttää myös muissa saman järjestäjän organisoimissa tilaisuuksissa. Voucher on voimassa vuoden 2021 loppuun saakka. Jos lahjakortti jää käyttämättä on kuluttaja oikeutettu rahojen takaisinmaksuun vuoden 2022 alusta alkaen.
Järjestäjän on maksettava takaisin raha silloin kun musiikkifestivaali peruutetaan lopullisesti; tai sitä ei ole siirretty viimeistään 30.9.2020 uuteen ajankohtaan, joka on oltava enintään yhden vuoden sisällä alkuperäisen tilaisuuden päivämäärästä; tai silloin kun festivaalin paikka muuttuu yli 50 km päähän alkuperäisestä.
MUITA OHJEITA
Portugalissa  suurin osa palveluista toimii jo lähes normaalisti.
Turvavälien ja hyvän käsihygienian noudattamista suositellaan, ja julkisissa suljetuissa tiloissa kasvomaskin käyttö on pakollista. Julkisissa liikennevälineissä maskin käyttämättä jättämisestä voi saada sakkorangaistuksen.
Madeiran saarilla on kasvomaskin käyttö pakollista myös ulkotiloissa.


Auton katsastus

Katsastusasemat palasivat toimintaan 18.5.2020.
Katsastusasemien aukaisemisesta huolimatta ajoneuvot, joiden katsastusaika on 13.3.-30.6.2020 saavat viisi kuukautta lisäaikaa katsastuksen suorittamiseen.  Viiden kuukauden lisäaika lasketaan auton rekisteröintipäivästä, joka on siis sama kuin päivä, johon mennessä auto olisi tullut katsastaa.

Katsastuksen puuttuminen poikkeustilanteesta johtuen ei vaikuta vakuutuksen voimassaoloon tai sen maksamiin korvauksiin. 

Katsastusasemilta IPO on etukäteen varattava aika ajoneuvon katsastukseen.

Apteekki
Apteekit ovat avoinna normaalisti.

Riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden elämää helpottaa tilauspalvelu. Soittamalla ilmaiseen numeroon 1400 voi tilata apteekista lääkkeitä tai muita tarvikkeita kotiinkuljetuksella.
Etusija palvelussa on kroonisesti sairailla ja yli 60-vuotiailla.

Suojautumisvälineet
Erilaisten virukselta suojautumisesta käytettävien välineiden kuten maskien, alkoholin, käsidesin jne. hinnat nousivat hurjasti kysynnän myötä.  Uuden lain mukaisesti edellä mainittujen tuotteiden myyntivoitto ei saa ylittää 15 prosenttia.
Liikkumisrajoituksia purettaessa tuli maskin käyttö pakolliseksi suljetuissa tiloissa, esim. busseissa, junissa, supermarketeissa.
Mm. Portimãon kaupunki on jakanut kaupungin asukkaille maskeja.

Maahanmuuttovirasto SEF
SEF:n (maahanmuuttovirasto) toimistot on avattu yleisölle.  Asiakkaita otetaan vastaan vain ajanvarauksella.  Maskin käyttö on pakollinen kuten kaikissa muissa yleisötiloissa.

Kuitenkaan esim. heinäkuulle varatut ajat eivät ole voimassa, sillä huhti- ja toukokuun (jolloin toimisto oli kiinni) ajat on siirretty vastaavasti eteenpäin. SEF pyrkii ilmoittamaan sähköpostilla tai puhelimitse ajan peruuntumisesta ja ilmoittaa myöhemmin uuden ajan, varatut ajat siirretään samassa järjestyksessä eteenpäin. Odotettavissa on, että uuden ajan saa n. kahden - kolmen  kuukauden päähän nyt peruutetusta ajasta. 

Uusien aikojen varaaminen SEF:n toimistosta ei ole mahdollista ennen kuin peruutettujen aikojen siirtäminen on saatu hoidettua.

Virastoasiat
- kaikki dokumentit, joiden voimassaoloaika on päättynyt aikaisintaan 24.2.2020, katsotaan voimassa oleviksi 30.10. saakka, silloin kun niiden uudistamiseen varatusta ajasta on tosite
- julkiset palvelut hoidetaan  puhelimitse tai verkkopalveluina
- vain jos asian hoito vaatii henkilökohtaista läsnäoloa tilataan aika etukäteen,
  ilman ajanvarausta ei oteta vastaan julkishallinnon palvelupisteissä
- maskin käyttö on paikallista kaikissa yleisötiloissa
TERVEYDENHOITO 
Terveyspalveluihin hakeutuminen aikana

Suositellaan kaikkien terveyspalveluihin hakeutuvien soittavan SNS24-palvelupuhelimeen 808 242424.
Puhelun perusteella soittaja ohjataan oikeaan terveydenhuollon pisteeseen.

Hätätapauksessa soitetaan aina numeroon 112!

Ajanvaraus terveyskeskukseen

Voit ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseesi tai asuinkuntasi pääterveyskeskukseen puhelimitse, josta neuvotaan voimassa olevista aukioloajoista/ ajanvarauksesta ja muista palveluista, kuten lääkereseptien uusimisesta.

Reseptien uusiminen
Kroonisiin sairauksiin käytettävien lääkkeiden reseptejä voi uudistaa soittamalla omalääkärille (médico de família) tai omaan terveyskeskukseen. Lääkäri kirjoittaa sähköisen reseptin, jonka saa sähköpostilla tai viestinä puhelimeen. Reseptin uusimista voi pyytää myös sähköpostilla omasta terveyskeskuksesta, kun kysymyksessä on jatkuvasti käytettävä lääke.

Peruutettujen lääkäriaikojen uudelleen varaus
Maaliskuun aikana oli terveyskeskuskäyntejä 300 000 vähemmän  (-3,9%),  samoin kuin erikoislääkäreillä käyntejä sairaaloissa 180 000 (-5,7 %), ja leikkauksia 9 000 (-5,3 %).  Päivystysvastaanottojen käynnit vähenivät 11,5 % ja lääkäriambulanssien kutsut vähenivät 300/vrk.
Vähennys johtui ei-kiireellisten käyntien ja leikkausten keskeyttämisestä sairaanhoidon resurssien ohjaamiseksi covid-19-epidemian hoitoon, sekä potilaiden pelkoon tartunnan saamisesta terveydenhoidon toimipisteestä.

Maaliskuun aikana peruutettujen aikojen uudelleen varaus on aloitettu, potilaat saavat joko kirjeitse tai tekstiviestillä ilmoituksen uudesta ajasta.

Portugalin terveysviranomainen Direção Geral da Saúde (DGS)
KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA COVID-19-EPIDEMIASTA
Pitäisikö testata kaikki tartuntaa epäilevät?

Kaikki ne, joilla epäillään infektiota ts. joilla on oireita kuten kuume, yskä tai paheneva krooninen yskä ja hengitysvaikeuksia, tulisi testata.

Henkilöt, joilla on yllä mainittuja oireita, tulee soittaa ilmaiseen palvelupuhelimeen SNS24 
(puh. 808 24 24 24), josta ohjataan lähimpään näytteiden ottopaikkaan tai oikeaan terveydenhoidon pisteeseen.

Soittaessasi SNS 24 -linjalle 808 24 24 24 valitse 5 päästäksesi keskustelemaan englantia puhuvan henkilön kanssa.

Jos oireet ovat lieviä eikä onnistu saamaan vastausta SNS24-palvelupuhelimesta voi täyttää kyselylomakkeen: "Avaliar sintomas"  https://www.sns24.gov.pt/avaliar-sintomas/?intro-sc=covid-19 

Lomake on vain portugaliksi, mutta yksinkertaiset kysymykset pystyy kääntäjällä tulkitsemaan.  Annettujen vastausten perusteella saa  hoito-ohjeet tai suosituksen hoitopaikasta.

Huomioikaa, että "Avaliar sintomas" -lomake
- ei ole kliininen diagnoosi
- ei ole lääkärin konsultaatio
- ei korvaa ammatillista terveydenhuoltoa
- käyttäjän on hyväksyttävä käyttöehdot

Mitä tehdään kun on vakavia oireita ja hengitysvaikeuksia?
Voi mennä sairaalan päivystysosastoon. Ne jaetaan kahteen osaan: toinen potilaille, joille on  hengitysvaikeuksia, mukaan lukien Covid-19-epäilyt, ja toinen muille potilaille.

Oireilevat testataan tärkeysjärjestyksessä
1.  sairaalahoitoa tarvitsevat
2. vastasyntyneet ja raskaana olevat naiset
3. terveydenhuollon ammattilaiset, joilla on oireita

Seuraavana henkilöt, joilla on lisäsairauksia (kuten astma, sydämen vajaatoiminta, diabetes, krooninen maksa- tai munuaissairaus,  keuhkoahtaumatauti, syöpä) tai alentunut vastustuskyky ja hoitokotien ja toipilasyksiköiden asukkaat.
Myös edellä mainittujen potilaiden kanssa läheisessä kontaktissa olleet henkilöt testataan.

Olen sairastunut ja määrätty kotihoitoon.  Mitä edellytetään asunnolta, jossa sairastetaan?
Saat hoidon  terveydenhoidon pisteessä, jos asunnossasi ei ole puhelinta tai matkapuhelinta, lämpömittaria, kylpyhuonetta (mieluiten vain potilaalle), vettä, saippuaa ja pesuaineita sekä tarvittaessa hoitajaa. Myös vastasyntyneet, raskaana olevat naiset tai ihmiset, joilla on heikentynyt vastustuskyky hoidetaan terveydenhoidon pisteissä.

Jos sairastan kotona, miten terveyttäni seurataan?
Kun olet soittanut puhelimeen SNS 24, saat puhelun lääkäriltä seuraavan 24 tunnin aikana, ja saat tekstiviestipyynnön näytteen ottoa varten tekstiviestillä.Tilaa saamasi ohjeen mukaan aika lähimmästä laboratoriosta tai muusta näytteenottopaikasta tai tarvittaessa saat näytteenottajan kotiin seuraavien 48 tunnin aikana. Jos oireita ei ole ensimmäisen näytteen oton jälkeen, toista testi 10. ja 14. päivän välillä ensimmäisistä oireista.

Näytteenottopaikkoja "Drive thru" on avattu ainakin Faron jalkapallostadionilla, Estádio Algarve, ja Portimãossa Arena (markkinapaikka, joka on muuten suljettu).  KOKEITA OTETAAN VAIN LÄHETTEEN TEKSTARILLE SAANEILTA.
Testiin ohjataan henkilöt, joilla on vähäisiä oireita eivätkä tarvitse sairaalahoitoa.
Autolla paikalle tulijoilta otetaan testi auton ikkunasta, eikä henkilöiden tarvitse tulla autosta ulos.

Yksityissektorilla Covid-19-testit 
Hospital Particular do Algarven klinikoilla voi käydä tekemässä yksityisesti Covid-19-testin.  Kysy ajanvarauksesta soittamalla varausnumeroon.

Tulkkipalvelu
Kun olet hakeutunut hoitoon ja jos sinulle tulee ylipääsemättömiä kielivaikeuksia hoitopisteessä on vapaaehtoiseksi tulkiksi ilmoittautunut Soila Hirvonen puh. (+351) 933 526 016. Soila antaa tulkkausapua sairaustapauksissa vain puhelimitse, koska ei asu Algarvessa. Pane Soilan numero talteen puhelimeesi jo nyt!

HÄTÄTAPAUKSESSA SOITETAAN AINA NUMEROON 112!
TIEDOTUSTA
Uutiskirjeemme ovat nyt kaikkien luettavissa seuran verkkosivuilla www.algarvensuomiseura.fi » Etusivu » Ajankohtaista sekä osiossa Eläminen Portugalissa »Tärkeää tietoa.
Algarven Suomi-Seuran FB-sivuilla julkaistaan lisäksi muita tiedotuksia ja uutisia, jotka jaetaan myös suljettuun Facebook-ryhmään Algarvessa mitä vaan. 
 
Lisäksi suomalaiset ovat perustaneet omia WhatsApp  - "korona"-ryhmiä, mm. Corona2020 em Lagos, sekä Jumiin jääneet.  FB-ryhmä Suomalaiset Portugalissa on myös yksi kanava olla yhteydessä muihin suomalaisiin.

Erittäin hyvää ja asiallista informaatiota englanniksi julkaisee Facebookissa Safe Communities Portugal -yhdistys, joka toimii rikosten ehkäisyn ja väestönsuojelun saralla.  Yhdistyksen puheenjohtaja David Thomas piti seuramme jäsenille erittäin hyvän turvallisuusaiheisen luennon lokakuun kuukausilounaalla.  Kannattaa seurata!
Algarven Suomi-Seura
Toimisto:
Rua Quinta do Bispo
Edifïcio Crisfer, R/C Loja 2
8500-729 Portimão
Avoinna 11.5.-31.7.2020 tiistaisin klo 10:00-14:00
Suljettuna 1.-31.8.2020

Puh: (+351) 282 483 191 toimiston aukioloaikoina (syys-huhtikuu)
Matkapuh (toiminnanjohtaja): (+351) 967 520  976  arkipäivinä klo 9:00-15:00

Skype: algarvensuomiseura
Facebook: Algarven Suomi-Seura-Associação Finlandesa no Algarve
Sähköposti: algarve.suomi@sapo.pt
Kotisivut: www.algarvensuomiseura.fi

Pankkiyhteydet:
Portugali:
IBAN PT50 0033 0000 0007 8287 8280 5
BIC: BCOMPTPL

TOIMISTO JA KIRJASTO AVOINNA KESÄKAUDELLA TIISTAISIN KLO 10:00-14:00, SULJETTUNA ELOKUUSSA LOMA-AIKANA
TOIMISTO AVOINNA syyskuusta huhtikuun loppuun maanantaista perjantaihin klo 9:00-15:00. 
KIRJASTO syyskuusta huhtikuun loppuun maanantaista perjantaihin klo 9:00-13:00. 

Ilmoitathan toimistoon sähköposti- ja postiosoitteen muutokset, myös väliaikaiset; puhelinnumerot.  
Copyright © 2016 - Algarven Suomi-Seura, All rights reserved.

Our mailing address is:
algarve.suomi@sapo.pt
www.algarvensuomiseura.fi

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list