Algarven Suomi-Seuran uutiskirje
View this email in your browser

Algarven Finfo 14/2020
10.7.2020

Puheenjohtajan tervehdys
Toiminnanjohtajan turinoita
Seura(n)elämää
Lähetystön tiedote Portugalin tilanteesta
Matkustaminen Portugaliin
Suomen hallituksen julkaisu maahantulon rajoituksista
Pyhäpäivät ja muita tärkeitä päivämääriä
Veroasiaa
Vinkkipalsta
Muita ohjeita
Maskin käyttö
Terveydenhoito 
Kysymyksiä ja vastauksia Covid-19-epidemiasta
Tiedotusta

PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS
 Kesäterveiset Porista!
 
Porissa niin kuin muuallakin olemme joutuneet eristäytymään Covid-19 viruksen takia, suojautumaan liialta auringolta ja pitämään sadetta. Portugalissa on jo nähty jokavuotisia maastopaloja, tietojeni mukaan onneksi ei kovin pahoja.
Euroopan maat ovat avaamassa rajojaan saadakseen talouden taas pyörimään, mutta tilanne on edelleen hyvin epävarma. Vaikuttaa siltä, etteivät asiantuntijatkaan ole kovin tarkkaan perillä viruksen luonteesta ja yllätyksiä voi olla tulossa.
Algarven Suomi-Seuran toiminta jouduttiin väliaikaisesti keskeyttämään viikolla 12 Portugaliin julistetun hätätilan takia. Toimisto jouduttiin sulkemaan, mutta toiminnanjohtajamme Maija Katila jatkoi ja jatkaa tiedottamista ansiokkaasti.
Toivottavasti kaikki halukkaat pääsivät palaamaan Suomeen kesäksi. Moni varmaan joutui ostamaan muutaman ylimääräisen lentolipun ennen kuin sai paikan lennolle, jota ei peruutettu. Näin kävi meillekin.
Tietojeni mukaan ulkoministeriön järjestämällä lennolla Suomeen palasi vielä 127 henkilöä.
 
Poikkeustilanne aiheutti ongelmia tilinpäätöksen tekemisessä ja tarkastamisessa ja lopulta jopa seuran vuosikokous jouduttiin peruuttamaan. Yhteistyössä tilintarkastajien ja seuran portugalilaisen tilitoimiston kanssa tuloslaskelma ja tase saatiin valmiiksi määräaikaan kesäkuun loppuun mennessä.
Seura joutuu teettämään tuloslaskelman ja taseen sekä portugalilaisen että suomalaisen käytännön mukaisesti. Edelliset toimitetaan Portugalin viranomaisille.
Tulos, tase ja tilintarkastuskertomus esitetään syksyllä yleiskokoukselle hyväksyttäväksi heti kun on mahdollista järjestää kokous ja ihmisiä on riittävästi palannut kesälaitumilta takaisin Algarveen. Mikäli kokouksen järjestäminen tuolloinkaan ei ole mahdollista, niin joudumme selvittämään vaihtoehtoisen menettelytavan.
 
Ymmärrettävistä syistä jäsenmaksunsa maksaneiden määrä on hieman laskenut eikä tällä hetkellä voi tietää kuinka seuran jäsenmäärä tulee kehittymään. Algarven Suomi-Seuran toimintoja muutetaan tarvittaessa uusien olosuhteiden niin vaatiessa. 
 
Toivotan kaikille seuran jäsenille lämpimiä kesäpäiviä!
Olkaa varovaisia ja pysykää terveinä!

Ilkka Saarni
Algarve fica-te bem!
 
Algarve sopii sinulle hyvin - Algarve fica-te bem - The Algarve suits you perfectly -  on maakunnan uusi slogan, jota käytetään turistien houkuttelemiseksi lomalle etelään. Hartaasti odotettu rajojen aukeaminen Euroopassa ei ikävä kyllä tuo montaa ulkomaalaista tullessaan, kun Lissabonin ympäristökunnissa havaitut uudet tartunnat pilaavat myös Algarven hyvän maineen turvallisena matkustuskohteena.  Samoin tieto Lagosissa määräyksiä rikkoneiden juhlijoiden aiheuttamista tartunnoista on levinnyt nopeasti skandaalilehtien lööpeissä, huonot uutiset kulkevat aina nopeammin kuin hyvät.

Lagosin juhlijat saatiin nopeasti kartoitettua ja testattua heidän kanssaan kosketuksissa olleet.  Vaikka juhlasta peräisin olevia tartuntoja oli toista sataa, ovat nyt kuukauden kuluttua tapahtumasta Algarven päivittäiset uudet tartunnat laskeneet muutamaan tapaukseen.
Huolestumista aiheuttavat tällä hetkellä eurooppalaiset nuoret, joita on lentojen käynnistyttyä Faroon tullut Algarveen juhlimaan koulun päättymistä.  Albufeiran yöelämästään kuuluisa "Strip", Rua da Oura, jonka varrella on baari toisensa perään, on iltaisin täynnä nuoria, etäisyyden pito ja maskien käyttö ei kuulu hauskaa pitävien lomalaisten varustuksiin.  Poliisilla on töitä yrittäessään hajottaa väkijoukkoja ja kirjoittaessaan sakkoja määräyksiä rikkoneille, juhlijoiden lisäksi myös baarien omistajille on rapsahtanut sakkoja, kun aukioloaikoja on ylitetty ja tiloihin on otettu liikaa asiakkaita.   

Portugalissa on viimeisen kuukauden aikana todettu tartuntoja keskimäärin 300 päivässä. Näistä lähes 80% on Suur-Lissabonin alueella (5 kaupunkia, niiden 19:ssä kaupunginosassa).  Lukujen perusteella ovat useat Euroopan maat panneet Portugalin mustalle listalle, ja maasta kotimaahansa palaavat joutuvat karanteeniin, mikä luonnollisesti vähentää matkustushalua.  Rajoitus koskee mm. brittejä, jotka ovat perinteisesti olleet Algarven lukuisimpien vierailijoiden joukossa.  Oikeampaan osuneelta tuntuu Belgian päätös panna Lissabonista saapuvat matkustajat karanteenin, mutta muualta Portugalista saapuvat saavat kulkea vapaasti.  Rajoituksia tarkastellaan parin viikon välein kussakin maassa, ja ehkä seuraavat päätökset ovat Portugalille edullisempia.

Portugalilaisia närästää mustalle listalle joutumisessa käytetyt kriteerit, koska maa on suuren testimääränsä (yksi Euroopassa eniten testanneista maista) ansiosta paljastanut suuren määrän oireettomia taudinkantajia, jotka monessa muussa valtiossa eivät ole tartuntatilastoissa. Portugalilaiset pitävät epäoikeudenmukaisena joutumisensa kilpailijoitaan huonompaan asemaan pääasiassa siksi, että maassa on tunnollisesti noudatettu WHO:n suosituksia! Jotkut alkavat jo miettiä, olisiko viisasta yhtyä rapakon takana olevan maan presidentin lausahdukseen: Stop testing!

Portugalin presidentti jatkaa kotimaan matkailun kannustamista, ja vierailullaan Algarvessa lupasi itse käydä kerran viikossa etelän rannoilla.  Kotimaan turistien lisäksi kaivataan kipeästi ulkomaalaisia, Algarvessa työttömyys nousi 200% viime kuussa!  Koko maan ravintola-alan yrityksistä 40% epäillään joutuvan suoritustilaan tänä vuonna.  Talousluvut muuttuvat jokaisessa arviossa entistä synkemmiksi.  Turismin varassa elävä Algarve on alue, joka pahiten kärsii pandemian vaikutuksista. 

Syitä Portugalin muuttumisesta mallimaasta Euroopan huonoimpien joukkoon on etsitty kilvan.  Syyttävät sormet ovat osoittaneet milloin mihinkin suuntaan: nuoriin, rakennusalan työntekijöihin, täpötäysiin busseihin, terveysviranomaisiin, hallitukseen, välillä pohjoiseen, välillä etelään; sormia on heristelty naapurikuntiin ja naapureille, sinne ja tänne. Nykyisin vallalla olevan yleisen käsityksen mukaan on  syyllinen aina löydettävä.  
Syntipukin etsimisen sijaan olisi kyllä viisaampaa suunnata energia tulevaisuuden rakentamiseen ja uuteen ajatteluun selvitäksemme tästä katastrofista. 
Eikä ainakaan pitäisi sortua jälkiviisauteen.   En malta olla lainaamatta Veikko Huovista, vaikka moni varmaan muistaa, miten hauskasti hän kuvaili kirjassaan Havukka-ahon ajattelija jälkiviisautta:  "Kaikista paras ja imelin viisauven laji on jälkiviisaus, sillä alalla saahaan eniten aikaan. Siinä on tapaus mennyttä aikakautta, mutta se kuvitellaan esiintulevaksi ja sakilla setvitään, miten olisi parasta käyttäytyä. Tässä lajissa on ihminen viisaimmillaan . . . Jälkiviisaan silmä on somassa paikassa, se kahtoo taaksepäin".

Ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin
Positiivista on ollut Portugali onnistuminen tärkeimmässä tavoitteessaan, joka oli terveydenhoidon kestäminen pandemian aikana.  Paljon parjattu SNS (Portugalin terveydenhoito) selvisi, ja maan alhaiset luvut koronaan kuolleista kertoo terveydenhoidon ammattilaisten kunnioitettavasta panoksesta.  Suuri kiitos heille kaikille.
Kiitoksen ansaitsee myös jälleen kerran esiin tullut portugalilaisten solidaarisuus. Pyyteettömästi antoivat apuaan tuhannet  ihmiset, järjestäen keräyksiä, valmistaen ruokaa tarvitseville, kuljettaen elintarvikkeita ja lääkkeitä karanteenissa oleville, auttaen ja huolehtien. Hyväsydämisyys on tämän kansan hieno luonteenpiirre!

Koronauutisten hallitessa uutislähetyksiä  ajasta jäävät muut tiedot helposti syrjään, muta maa ei ole pysähtynyt.
Portugalin valtiovarainministeri Mário Centeno erosi tehtävistään ja jätti paikkansa myös Eurogroupin johdossa. Hallitus jätti 25.6. presidentille ehdotuksen Centenon nimeämisestä Portugalin Pankin johtoon Carlos Costan virkakauden päätyttyä 10. heinäkuuta. Vasemmisto ei yhdy hallituksen esitykseen ja parlamentissa on jo käsitelty lakiehdotusta, joka estäisi valtiovarainministereiden siirtymisen Portugalin Pankin päälliköksi viiden vuoden ajaksi.

Suurta kohua herättäneet oikeudenkäynnit kuten Tancos (armeijan aseiden varastaminen) ja entisen pääministerin Socrateksen epäillyt talousrikokset ovat alkaneet uudelleen; saksalaisessa vankilassa olevan miehen oletetaan olevan syyllinen Madeleine McCannin katoamiseen vuonna 2007 Praia da Luzissa.
Portugalilaisille ehkä tärkeimmästä asiasta, jalkapallosta, on saatu hyviä uutisia, Champions Leaguen loppuottelu pelataan 23.8. Lissabonin kentällä Estádio de Luz.  Algarvessa jännitetään edelleen palaavatko formulakisat Portugaliin, ei enää Estoriliin vaan Portimãoon, Autódromo do Algarve, päätöstä on tosin jälleen lykätty.


Finfo
Tässä Finfossa on tavan mukaan sekä uutta asiaa että säilytetty jo julkaistuja tietoja, joista monia on päivitetty.
Lue Lissabonin suurlähetystön sivuilta lainattu tiedote Portugalin tilanteesta ja Suomen hallituksen julkaisu maahantulosta; vilkaise veroasioista uudet muistutukset, erityisesti auton maahan tuoneille tai auton maasta vieneille on rahanarvoista asiaa; tutustu Vinkkipalstan ohjeisiin mm. uimarannoista, maastopalolta suojautumisesta,  maahanmuuttoviraston tilanteesta.

Seuran toimintaa
Johtokunta on jo pariin otteesen kokoontunut puhelinkokouksella.  Valitettavasti epävarma tilanne ei salli syksyn toiminnan tarkkoja suunnitelmia.  Isot tapahtumat ovat todennäkäisesti kiellettyjä vielä syksyllä, joten järjestetään tapahtumia pienellä joukolla, suositaan ulkoilmatapahtumia, pelataan golfia ja mölkkyä, eletään tilanteen mukaan. Osaa toiminnasta voidaan jatkaa verkossa, kuten valokuvauskerho, joka on aktiivinen myös kesällä ja kerää kuvia syksyn kalenteriin, hyvä valokuvaajat!

Toimistoa ja kirjastoa pidän auki tiistaisin klo 10-14 heinäkuun loppuun asti, elokuussa toimisto suljetaan lomani ajaksi, syyskuussa päästään toivottavasti normaaleihin aukioloaikoihin.

Tule taas syksyllä katsomaan kuinka hyvin Algarve sopii juuri sinulle, aivan varmasti Algarve fica-te bem!

Tavataan taas syksyn saapuessa,
Hyvää kesän jatkoa!

Maija Katila
toiminnanjohtaja
SEURA(N)ELÄMÄÄ
Algarven Aviisi 2/2020 on julkaistu maanantaina 6.4. poikkeustilanteesta johtuen vain e-lehtenä seuran verkkosivuilla » Julkaisut» Aviisi

Algarven Finfo 15/2020 lähetetään jäsenten sähköposteihin kun tärkeää tiedotettavaa ilmenee. 
Normaalisti Finfo ilmestyy vain toimintakaudella syyskuun alusta huhtikuun loppuun, mutta poikkeustilanteessa uutiskirje on ollut Algarvessa oleville suomalaisille välttämätön tiedonlähde.
Uutiskirjeet on nyt luettavissa sekä Jäsenille-osiossa että Eläminen Portugalissa » Tärkeää tietoa että etusivun Ajankohtaista-osiossa.

Jäsenkortit
Jäsenkorttien postitus on edelleen työn alla, osa on jo saatu postiin, mutta vielä on työtä jäljellä. Membookilla (jäsenrekisteriohjelma) näyttää olevan tulossa jäsenkorttisovellus, joten ehkä ensi vuonna saat jäsenkortin puhelimeen!

Toimisto/kirjasto
Avoinna heinäkuussa tiistaisin klo 10-14.
Suljettuna elokuun toiminnanjohtajan ollessa lomalla.
Avataan syyskuun alussa toimintakauden aukioloaikoja noudattaen.
  
Tällä hetkellä voimassa olevien määräysten mukaisesti emme voi avata ennen klo 10.
Ovi on lukossa, tullessasi koputa oveen.  Mahdollisesti joudut odottamaan vuoroasi ulkona.
Kirjaston käyttöä koskevat muut voimassa olevat määräykset:
 • enintään 2 henkilöä samanaikaisesti  
 • maskin käyttö pakollinen suljetuissa tiloissa
 • käsineet kädessä kirjoja valitessa
Toimisto on avoinna kirjaston aukioloaikoina.  Toivomme edelleen asioiden hoitamista puhelimitse ja sähköpostilla, kuten voimassa olevat määräykset edellyttävät.
 
Palvelemme puhelimitse (+351) 967 520 976 arkisin klo 9-15 tai sähköpostilla algarve.suomi@sapo.pt
Hätätilanteessa voi soittaa mihin aikaan tahansa!

Seuratkaa tiedotuksia verkkosivuilla www.algarvensuomiseura.fi sekä FB-sivuilla https://www.facebook.com/associacaofinlandesa
LISSABONIN LÄHETYSTÖN SIVUJEN TIEDOTUS PORTUGALIN TILANTEESTA
Portugali on avannut yhteiskunnan asteittain ja suurin osa palveluista toimii jo lähes normaalisti. Turvavälien ja hyvän käsihygienian noudattamista suositellaan, ja julkisissa suljetuissa tiloissa kasvomaskin käyttö on pakollista. Julkisissa liikennevälineissä maskin käyttämättä jättämisestä voi saada sakkorangaistuksen. Portugaliin saa matkustaa vapaasti muista Schengen- ja EU-alueen maista, Manner-Portugalissa ei ole karanteenia matkustajille. Poikkeuksena autonomiset saaret Azorit ja Madeira.

Suomen Lissabonin-suurlähetystö seuraa tilannetta tiiviisti yhdessä ulkoministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja muiden maiden edustustojen kanssa. Suurlähetystö kehottaa Portugalissa olevia tai matkaa suunnittelevia tekemään matkustusilmoituksen sekä seuraamaan suurlähetystön Facebook-sivua, Portugalin paikallisviranomaisten ohjeita ja paikallista mediaa.

Tällä hetkellä ulkoministeriö suosittelee noudattamaan erityistä varovaisuutta kaikkialla maailmassa sekä välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille toistaiseksi.

Portugalissa on voimassa valmiustila (estado de alerta) toistaiseksi. Lisäksi Suur-Lissabonin alueella jatkuu varautumistila (estado de contingência) sekä alueen muodostavan 5 kaupungin 19:ssä kaupunginosassa katastrofitila (estado da calamidade). Katastrofitila mahdollistaa viranomaisille tavallista enemmän valtuuksia asettaa rajoituksia. Viranomaiset voivat esimerkiksi kehottaa välttämään turhaa liikkumista ulkona, rajoittaa yleisötapahtumien järjestämistä sekä kieltää yli 5 hengen kokoontumiset.

Yhteiskunnan rajoitustoimenpiteitä purettiin porrastetusti kolmessa vaiheessa. Yleiset ehdot näille avaamistoimille olivat: Maskien ja desinfiointigeelien saatavuus markkinoilla, tilojen säännöllinen desinfiointi, maksimikapasiteetin rajoittaminen sekä käsihygienian, yskimisetiketin ja kahden metrin turvavälin noudattaminen. Päätökset uudelleenarvioidaan 15 päivän välein.

Portugalissa 4.5. alkaen hengityssuojainten käyttäminen julkisissa suljetuissa tiloissa ja julkisen liikenteen liikennevälineissä on pakollista. Julkisen liikenteen liikennevälineissä ohjeen noudattamatta jättämisestä voidaan sakottaa.

EU- ja Schengen-alueelta, Norjasta, Liechtensteinista, Islannista ja Sveitsistä tulevat matkustajat voivat matkustaa vapaasti Portugaliin.

EU:n ulkopuolisista maista Portugaliin voi matkustaa vastavuoroisuuteen perustuen Algeriasta, Etelä-Koreasta, Marokosta, Kanadasta ja Kiinasta. Muiden EU:n ulkopuolisten maiden osalta sallitaan välttämätön matkustaminen portugalinkielisistä maista, mutta Brasilian osalta vain lentoyhteydet Rio de Janeirosta ja São Paulosta sekä Yhdysvalloista. Näistä maista tulevilta matkustajilta vaaditaan maahan saavuttaessa enintään 72 tuntia aiemmin todettu negatiivinen Covid19-testitulos. Ilman testitulosta matkustajalta voidaan evätä maahantulo. Portugalilaiset ja Portugalin oleskeluluvan omaavat matkustajat voivat tehdä testin Portugaliin saavuttuaan. Näissä tapauksissa matkustajan tulee noudattaa karanteenia testituloksen valmistumiseen asti.

Portugali sallii vastavuoroisuuteen perustuen välttämättömän kauttakulun tai maahantulon EU:n ulkopuolisista maista saapuville EU:n ja Schengen-alueen kansalaisille, EU-jäsenmaan oleskeluluvan omaaville matkustajille sekä kolmansien maiden kansalaisille. Välttämättömiä syitä ovat työ, opiskelu, perhe, terveys tai muut humanitääriset syyt.

Rajoitukset eivät koske portugalilaisten tai Portugalin oleskeluluvan omaavien tai kolmansien maiden kotiutuslentoja.

EU- ja Schengen-alueelta Portugaliin matkustaville ei ole asetettu karanteenia Manner-Portugalissa. Poikkeuksena automoniset saaret Azorit ja Madeira.

Finnair ja TAP Air Portugal ovat lopettaneet lentonsa Suomen ja Portugalin välillä toistaiseksi, ja maiden välillä ei enää ole suoria lentoyhteyksiä. Kaupallisia lentoyhteyksiä Portugalista on mm. Ranskan, Saksan, Alankomaiden ja Ison-Britannian kautta Suomeen.

Yleisiä liikkumisrajoituksia ei ole asetettu, kahden metrin turvaväliä suositellaan. Julkinen liikenne toimii normaalisti.

Suurlähetystö seuraa tilannetta.
MATKUSTAMINEN PORTUGALIIN
Portugaliin saa tulla vapaasti Schengen- ja EU-maista, ilman karanteenia.

Lisätietoja:

- Portugalin ulkoministeriö MNE (englanniksi)
Portugalin turismivirasto
- Algarven turistitoimisto
- Azorit: https://covid19.azores.gov.pt/?page_id=5532
- Madeira: http://www.visitmadeira.pt/…/information-to-visitors-(covid…
Finnairin lennoista
- Matkustusohjeet TAP


Varotoimenpiteitä Portugalin lentokentillä

Maahan tulevilta mitataan lämpö.  Käsien desinfiointiaineita on saatavilla kaikissa terminaalien pisteissä sekä ohjeet 2 metrin etäisyyden pitämisestä ja maskin käytön pakollisuudesta Portugalissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, myös lennoilla.

LAINAUS SUOMEN HALLITUKSEN JULKAISUSTA
Hallitus sai tänään keskiviikkona 8. heinäkuuta neuvottelussaan myös epidemiatilannekatsauksen sekä selvityksen luonnonmarjojen poimijoiden turvallisesta maahantulosta.

Hallitus linjasi, että maahantulon rajoituksista luovutaan sisärajoilla 13.7.2020 alkaen Suomen ja sellaisten maiden välisessä liikenteessä, joissa koronaviruksen ilmaantuvuus on samankaltainen kuin niissä maissa, joiden osalta sisärajavalvonta on jo poistettu. Raja-arvona pidetään ensisijaisesti 8 uutta tautitapausta 100 000 henkilöä kohden edellisen 14 vuorokauden aikana.

Toissijaisesti voidaan harkita sisärajavalvonnan poistamista ja maahantulon rajoitusten purkamista niiden maiden osalta, joissa on enintään 10 uutta tautitapausta 100 000 henkilöä kohden edellisen 14 vuorokauden aikana. 

EU-maiden välinen liikenne
Sisärajavalvonnasta luovuttaisiin tämänhetkisen epidemiatilanteen perusteella seuraavien maiden kohdalla: Alankomaat, Belgia, Italia, Itävalta, Kreikka, Malta, Saksa, Slovakia, Slovenia, Unkari, Liechtenstein ja Sveitsi. Jo aiemmin Suomi on luopunut sisärajavalvonnasta Norjan, Tanskan, Islannin, Viron, Latvian ja Liettuan liikenteessä sekä huvialusliikenteessä. 

Rajoituksia jatketaan siltä osin, kuin ne ovat edelleen välttämättömiä tartuntatautitilanteen aiheuttaman vakavan uhan takia. Epidemiologiseen arvioon perustuen sisärajavalvonta ja maahantulon rajoitukset jatkuvat edelleen Suomen ja Ruotsin välisellä maarajalla sekä Suomen ja Espanjan, Luxemburgin, Portugalin, Puolan, Ranskan, Ruotsin ja Tsekin tasavallan välisessä liikenteessä.

Siltä osin kuin sisärajavalvonta jatkuu, sisärajoilla on mahdollista paluuliikenne Suomeen, työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne.

Tilannetta tarkastellaan uudelleen noin kahden viikon välein
Epidemiatilanteen niin salliessa hallitus tarkastelee rajaliikenteen rajoituksia koskevia päätöksiä uudelleen kahden viikon kuluttua ja tekee tarvittaessa uusia päätöksiä. Seuraavat muutokset rajaliikenteessä on tarkoitus tulla voimaan 27. heinäkuuta alkaen.


Tällöin tarkistetaan sisärajavalvonnan palauttamista koskevaa päätöstä siten, että luovuttaisiin sisärajavalvonnasta ja rajaliikenteen rajoituksista niiden EU- ja Schengen-valtioiden osalta, joissa tartuntoja on enintään määrä, joka vastaa 13. heinäkuuta käytettyä tai tarkistettua raja-arvoa. 

Samalla sallittaisiin maahantulo rajoituksitta ulkorajoilla ns. vihreän listan maista, joiden tartuntojen ilmaantuvuusluku on enintään 8 uutta tapausta 100 000 henkilöä kohti edellisen 14 vuorokauden aikana.

Rajoituksia voidaan tarvittaessa palauttaa, jos epidemiatilanne pahenee merkittävästi jossakin maassa. 

Perustuslain 9 §:n mukaan Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu. Hallitus kuitenkin suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista muualle paitsi maihin, joiden osalta on luovuttu maahantulon rajoituksista. 


Rajavartiolaitos
PYHÄPÄIVÄT JA MUITA TÄRKEITÄ PÄIVÄMÄÄRIÄ
Viralliset pyhät, Feriados Nacionais 
Heinäkuussa ei ole Portugalissa virallisia pyhiä.
Elokuussa 15.8. Assunção de Nossa Senhora, kirkollinen pyhä

Kunnalliset pyhäpäivät, Feriados Municipais Algarvessa
•    Albufeira - 20.8.
•    Aljezur - 29.8.

Virastot ja toimistot sekä jotkut liikkeet sulkevat ovensa kunnallisina pyhäpäivinä.
VEROASIAA
Veroilmoitus Portugalin asunnon myynnistä
Portugalissa sijaitsevan kiinteistön myynnistä tehdään veroilmoitus myyntiä seuraavana vuonna 1.4.-30.6. välisenä aikana.  Se on pakollinen myös muualla verovelvollisina oleville.  

Uusi verosopimus Suomen ja Portugalin välille
Saamani tiedon mukaan oletetaan Portugalin ratifioivan jo neuvotellun ja Suomen hyväksymän uuden verosopimuksen tämän vuoden aikana.  Portugalin on hyväksyttävä verosopimus marraskuun loppuun mennessä, että se astuisi voimaan ensi vuoden alusta.  

Kiinteistövero
Portugalin kiinteistövero IMI maksetaan
 • Ensimmäinen erä (tai ainoa jos veron määrä jää alle 100 €) toukokuun loppuun mennessä. Voi myös maksaa koko vuoden kerralla.
 • Toinen erä (kun koko vuoden veron määrä on yli 500 €) on maksettava elokuun loppuun mennessä
 • Kolmas erä (kun koko vuoden veron määrä on yli 100 €) on maksettava marraskuun loppuun mennessä
Jos et saa sähköpostiisi kiinteistöveron maksutietoja, voit hakea ne tämän ohjeen mukaisesti omista verotiedoistasi.
Maksa verot ajoissa

Portugalissa maksuun tulevat verot (tulo-, kiinteistö- ja auton käyttövero) voi maksaa ulkomaiselta pankkitililtä
- jos on liittänyt maksun suoraveloitukseen Débito Direto, joka tehdään sähköisesti
  omaan verotiedostoon käyttäen verotoimistosta saatua salasanaa "senha"
- tai tilisiirtona alla olevan ohjeen mukaisesti

Maksettaessa Portugalin veroja tilisiirtona ulkomaiselta pankkitililtä, on maksusuorituksessa oltava kaikki alla olevat tiedot:

• Maksun saajan verotunnistenumero - NIF: 600 084 779
• Maksun saaja: Autoridade Tributária e Aduaneira
• Pankkitilin numero: 83 69 27
• IBAN: PT50 0781 0019 00000008369 27
• Pankin nimi: Agência de Gestão da Tesouraria e da Dívida Pública – IGCP, E.P.E.
• Swift: IGCPPTPL
•  Maksajan verotunnistenumero — NIF — joka on maksumääräyksessä
•  Viitenumero - referência.  Jokaisella maksulla on oma viitenumeronsa, joka on maksumääräyksessä
•  Huomioi, että jokaisesta maksusta on tehtävä oma tilisiirtonsa
•  Maksu suositellaan suoritettavaksi vähintään kaksi päivää ennen sen eräpäivää
Vero-osoitteen muutos

Osoitteenmuutoksesta on aina tehtävä ilmoitus verotoimistoon.
Normaalisti asian hoitaminen vaatii verovelvollisen tai hänen valtuuttamansa henkilökohtaisen käynnin verotoimistossa, kun kysymyksessä on muutto ulkomaille.
Nykyisessä poikkeustilanteessa on mahdollista tehdä vero-osoitteen muutos ulkomaiseen osoitteeseen myös verohallinnon sivuilla,  “e-balcão”.

Ulkomaalaiset (joilla ei ole Portugalin henkilökorttia) voivat tehdä osoitteenmuutoksen Portugalin sisällä tai toiseen EU-maahan tai Norjaan, Islantiin tai Liechtensteiniin tapahtuneesta muutosta verohallinnon sivuilla e-balcão, johon kirjaudutaan NIF-numerolla ja salasanalla "senha" (=oma verotunnus).  Pyyntö "pedido" lähetetään osiosta: “Imposto ou Área / Tipo de Questão / Questão”, seuraava: “Registo Contribuinte / Identific / Alteração Morada/ Singulares”.
Liitteeksi on annettava uuden osoitteen oikeaksi todistava dokumentti, esim. asunnon kauppakirja tai vuokrasopimus tai muu vastaava luotettava todiste.
Päivämääräksi osoitteen muutokselle kirjautuu pyynnön lähettämisen päivä.

Henkilökohtaista käyntiä varten on tilattava aika verotoimistosta.  Ajanvarauksen voi tehdä normaalisti E-balcãon kautta omilla verotunnuksilla, mutta yrittäessäni tuli teksti: ajanvaraus vain puhelimitse. Centro de Atendimento Telefónico puh. 217 206 707, josta voi ajanvarauksen lisäksi kysyä lisätietoja veroasioista.
IUC - ajoneuvon käyttövero

Ajoneuvon käyttövero on maksettava sen käyttöönottoa vastaavan kuukauden loppuun mennessä, esim. auto on rekisteröity ensimmäisen kerran 15.1., jolloin kunkin vuoden tammikuun loppuun mennessä on suoritettava veron maksu.

Auton käyttöveron maksusta lähettää verottaja maksutiedot sähköpostilla. Jos maksutietoja ei tule sähköpostiin voi itse käydä hakemassa ne omasta verotiedostosta näiden ohjeiden mukaisesti.

Veitkö Portugalin rekisterissä olevan auton Suomeen?

IUC-vero tulee maksuun niin kauan kuin ajoneuvon rekisteröintiä ei ole peruutettu IMT:n (Portugalin autorekisterikeskus) toimistoon.
Viime vuoden aikana joidenkin Portugalista Suomeen vietyjen ja siellä rekisteröityjen autojen Portugalin rekisterikilpien peruutus ei ole toteutunut, vaikka asia pitäisi sujua viranomaisteitse Traficomin ilmoituksella IMT:n toimistoon.
Niinpä muuutamista Suomeen viedyistä autoista on omistajalleen määrätty edelleen auton käyttövero maksettavaksi tänä vuonna.

Kannattaa tarkistaa onko Portugalista viety ajoneuvo edelleen täällä rekisterissä
Sen voi tehdä helposti IMT:n sivuilla:
http://www.imt-ip.pt/MatriculasCanceladas/matriculas.asp, johon syötetään auton rekisterinumero.
  
Jos auto on edelleen Portugalin rekisterissä, täytyy itse lähettää pyyntö sen poistamiseksi rekisteristä IMT:n Faron toimistoon.


Toitko auton Portugaliin vuosien 2007 ja 2019 välisenä aikana?
Portugalin valtio on myöntänyt velottaneensa liikaa autoveroa vuosien  2007 ja 2019 välisenä aikana EU-maista tuoduista ajoneuvoista, jotka on otettu lähtömaassa käyttöön ennen heinäkuuta 2007.  Liikaa maksettua veroa voi anoa takaisin verotoimistosta pyytämällä "revisão oficiosa do imposto pago".  
VINKKIPALSTA
Bandeira Azul
"Sininen Lippu" 
on Portugalin rannoille, vene- ja virkistyssatamille vuosittain jaettava tunnustus, jonka saavat kohteet täyttävät  asetetut kriteerit ympäristöasioiden hallinnassa, ympäristökasvatuksessa, informaatiossa, uimaveden laadussa, palveluissa ja käyttäjien turvallisuudessa.

Erityisesti tänä vuonna kannattaa suosia laadusta huolehtineita rantoja, jotka täyttävät myös koronaviruksen vuoksi annetut määräykset.  Katso rannoilla voimassa olevat rajoitukset tästä.
.
Lista Algarven 87 rannasta, joille on myönnetty Bandeira Azul vuonna 2020

ALBUFEIRA (25)
Alemães
Arrifes
Aveiros
Belharucas
Castelo
Coelha
Evaristo
Falésia/Açoteias
Falésia/Alfamar
Galé Leste
Galé Oeste
Inatel
Manuel Lourenço
Maria Luísa
Olhos d’Água
Oura
Oura-Leste
Peneco
Pescadores
Rocha Baixinha
Rocha Baixinha/Nascente
Rocha Baixinha/Poente
S.Rafael
Salgados
Santa Eulália

VILA DO BISPO (11)
Almádena/Cabanas Velhas
Beliche
Burgau
Castelejo
Cordoama
Ingrina
Mareta
Martinhal
Salema
Tonel
Zavial

LOULÉ (10)
Almargem
Ancão
Forte Novo
Garrão Nascente
Garrão Poente
Loulé Velho
Quarteira
Quinta do Lago
Vale do Lobo
Vilamoura

LAGOA (6)
Caneiros
Carvoeiro
Ferragudo/Praia Grande
Senhora da Rocha
Vale de Centeanes
Vale de Olival

PORTIMÃO (6)
Alvor Nascente/Três Irmãos
Alvor Poente
Rocha
Três Castelos
Vau
Praia da Marina de Portimão

LAGOS (4)
D.Ana
Luz
Porto de Mós
Meia Praia

ALJEZUR (4)
Amoreira-Mar
Arrifana
Monte Clérigo
Odeceixe-Mar

FARO (4)
Barreta
Culatra-Mar
Faro-Mar
Ilha do Farol-Mar

TAVIRA (4)
Barril
Cabanas-Mar
Ilha de Tavira-Mar
Terra Estreita

VILA REAL DE SANTO ANTÓNIO (4)
Lota
Manta Rota
Monte Gordo
Santo António

OLHÃO (4)
Armona Mar
Armona Ria
Fuseta Mar
Fuseta Ria

CASTRO MARIM (3)
Alagoa/Altura
Cabeço
Praia Verde

SILVES (2)
Armação de Pêra
Praia Grande Poente

Valvotuilla uimarannoilla on edelleen rajoituksia:
 • liikennevalot, jotka osoittavat onko rannalla tilaa: vihreä, enintään 1/3 käytössä; keltainen, 2/3 rannasta käytössä; punainen,  täynnä
 • väh. 1,5 metrin etäisyys muihin kuin omassa ryhmässä oleviin (max. 10 hengen ryhmä)
 • aurinkovarjojen väli väh. 3 metriä muihin ryhmiin
 • vuokrattujen aurinkotuolien/ -suojien etäisyydet säilytettävä, vuokraus aamuisin klo 13:30 asti, iltapäivällä alkaen klo 14:00
 • rannalla urheilu enintään 2 hengen ryhmissä
 • pakolliset kävelysuunnat rannan tuntumassa 
 • itsellä vastuu turvaetäisyyden pitämisestä!
 • liukumäkien ja muiden vastaavien käyttö kielletty 
 • sisätiloissa olevien suihkujen käyttö kielletty
 • lataa puhelimeen  sovellus InfoPraia josta saa tiedot uimarantojen käyttäjätilanteesta ja veden laadusta
 • tai sovellus Posso ir? josta uimarantojen tilanteen lisäksi voi tarkistaa mm. supermarkettien ja apteekkien käyttäjien määrän, jolloin voi valita sellaisen liikkeen, jossa on väljempää. Sovellus ladattavissa App Store tai Play Store
Lisätietoa Englanniksi
                  
Portugalinsotalaiva                                                      Purjehtijamaneetti            

Azorien saarien merialueilla, erityisesti saarien Faial, Terceira ja S. Miguel ympäristössä, on havaittu suuria määriä portugalinsotalaiva -meduusoja,  Physalia physalis, Caravela-Portuguesa, ja vähäisessä määrin Madeiralla.
Portugalin rannikolla on havaittu lukuisia purjehtijamaneetteja, Velella velella, Veleiro.

Caravela portuguesa, Portugalinsotalaiva (Physalia physalis) on polyyppieläimiin (Hydrozoa) kuuluva polttiaiseläinlaji. Se on yksi parhaiten tunnetuista ja ihmiselle vaarallisimmista polttiaiseläimistä. Sitä tavataan lämpimillä merialueilla tavallisimmin Golfvirran alueella Pohjois-Atlantilla, Intian valtamerellä sekä Tyynellämerellä. Portugalinsotalaiva ei ole yksilö, vaan se on useista erikoistuneista polyypeista koostuva yhdyskunta.

Tyypillisesti portugalinsotalaivoja esiintyy tähän aikaan vuodesta Portugalin vesillä.

Sen polttiaissolut, joita on jopa 30 metrin pituisissa lonkeroissa, saattavat aiheuttaa ihmiselle jopa erittäin vakavia vammoja.  Myös rannalle ajautuneisiin kuolleen näköisiin polyyppeihin ei tule koskea eikä päästää koiria niitä tutkimaan, koska ne ovat edelleen vaarallisia sekä ihmisille että eläimille.

Veleiro, Purjehtijamaneetti (Velella velella) on polyyppieläimiin (Hydrozoa) kuuluva maailman lämpimien merialueiden ulapoilla kelluva selkärangaton eläin. Ajoittain purjehtijamaneetteja ajautuu suurin määrin hiekkarannoille, muun muassa Länsi-Euroopassa.

Rakenteellisesti purjehtijamaneetit ovat polyyppiyhdyskuntia. Niiden keskeinen näkyvä osa on kuitenkin syvän sininen, kiekkomainen soikea kelluke. Kiekosta nousee sen vinon halkaisijan suuntainen, puoliympyränmuotoinen jäykkä kalvomainen "purje" (velum). Osa yksilöistä on vasen-, osa oikeapurjeisia, joten tuuli kuljettaa niitä ulapalla eri suuntiin. Kellukekiekon halkaisija on enimmillään 10 cm, yleensä jonkin verran vähemmän.

Muiden polttiaiseläinten tapaan purjehtijamaneetit ovat petoja; ne pyytävät kiekosta roikkuvilla lyhyillä pyyntilonkeroillaan planktoneläimiä ja jopa pieniä kaloja. Kiekon alapuolella on keskellä sijaitsevan ravinnonottopolyypin (gastrotsooidi) ympärillä lisääntymiseen erikoistuneita polyyppeja (gonotsooidit). Sukupuolet ovat erilliset.

Muista polttiaiseläimistä poiketen purjehtijamaneetit eivät ole ihmisille vaarallisia, mutta siitä huolimatta on purjehtijamaneettien käsittelyn jälkeen kädet pestävä huolellisesti ennenkuin  koskettelee kasvoja tai silmiä.
Metsäpalot

Portugalissa on ympäri vuoden maasto- ja metsäpaloja.  Kriittiseksi ajaksi katsotaan 1.7.-30.9. välinen jakso, jolloin on noudatettava erityistä varovaisuutta maaseudulla ja metsäalueilla liikuttaessa, mm. tulenteko on kielletty.
 
Tutustu suojautumisohjeisiin: 
Englanniksi: Safe Village, During Fires
Portugaliksi

Luonnossa liikkuvien tulee aina ottaa huomioon:
 • Tulen teko on kiellettyä metsä- ja maaseutualueilla lukuunottamatta levähdys-/leiripaikkoja, joissa on valmiit nuotio- tai grillipaikat; tulen käsittelyssä on aina oltava huolellinen
 • Älä tupakoi metsäalueilla
 • Älä heitä autosta tupakantumppeja 
 • Ota mukaan valmis ateria evääksi välttääksesi tulen tekoa
 • Vie jätteesi pois luonnosta lähimpään keräilyastiaan
 • Havaitessasi epäilyttävästi käyttäytyvän henkilön, ilmoita poliisille antaen mahdollisimman tarkat tuntomerkit
 • Tulipalon havaitessasi soita hätäpuhelimeen 112
Tutustu uusiin liikennemerkkeihin
Portugalissa on tehty liikennemerkkejä koskeva uudistus, jonka mukaisesti 20.4.2020 tuli voimaan suuri määrä uusia liikennemerkkejä ja niiden lisäkilpiä sekä tiedotusmerkkejä.  Tutustu tästä uusiin merkkeihin.
Koronaviruksen vuoksi peruutettujen matkojen takaisinmaksu 

Poikkeuksellisesta tilanteesta johtuen ovat jotkut valtiot, kuten Portugali, laatineet uusia lakeja, joka säätelevät koronaviruksen johdosta peruutettujen matkojen takaisinmaksua. Useilla mailla on suosituksena samantapainen käytäntö kuin alla olevassa Portugalin uudessa laissa.  Kannattaa myös katsoa lentoyhtiöiden omilta sivuilta kunkin firman palautusta koskeva ohje.  Tässä linkit Finnairin ja TAP:n sivuille:
FInnair: https://www.finnair.com/fi-fi/asiakastuki-ja-yhteystiedot/yhteydenottolomakkeet/takaisinmaksu
TAP:https://www.flytap.com/en-pt/special-conditions

Portugalissa voimassa oleva lakiasetus

Portugalin tasavallan ministerineuvosto hyväksyi 17.4.2020 osana uusia COVID-19 -koronavirustilanteeseen liittyviä erikoistoimenpiteitä lakiasetuksen, johon perustuvat seuraavat poikkeukselliset ja tilapäiset toimenpiteet, joiden tarkoituksena on vastata nykyisen pandemian matkailualalle aiheuttamiin ongelmiin: Ne 30.9.2020 asti varatut matkat ja majoittumiset, joiden peruuntuminen johtuu koronaviruspandemiasta, voidaan hyvittää asiakkaille samanarvoisilla lahjakorteilla, jotka ovat voimassa 31.12.2021 asti, minkä jälkeen rahallinen korvaus on mahdollista. Työttömille rahallinen korvaus voidaan suorittaa aiemmin. Rahallinen korvaus 31.12.2021 jälkeen koskee matkoja, joita asiakkaat eivät ole voineet toteuttaa asianomaiseen maahan julistetun hätätilan tai rajojen sulkemisen vuoksi.

Euroopan komission varoitus Portugalille

Euroopan komissio on lähettänyt Portugaliin ja yhdeksään muuhun jäsenvaltioon huomautuksen matkustajien oikeuksien loukkaamisesta.  Portugalin kohdalla kyseessä on yllä oleva lakiasetus, joka antaa matkailualan yrityksille mahdollisuuden koronavirusepidemian takia peruutettujen matkojen ja majoitusten korvaamisen lahjakorteilla (voucher).  Euroopan komissio toteaa, että lakiasetus rikkoo EU:n lainsäädäntöä, jonka mukaan matkustajilla on oikeus valita rahan palauttamisen (14 päivän kuluessa) ja muiden palautusmuotojen, kuten lahjakorttien välillä. EU-komissio tähdentää, että Covid-19 aiheuttamasta poikkeustilanteesta huolimatta kuluttajien oikeudet ovat edelleen voimassa.

Komissio antaa lainsäädäntöä rikkoville maille kaksi kuukautta aikaa vastata ja korjata havaitut puutteet. Portugalin hallituksen vastineessa komissiolle todetaan kyseisen lakiasetuksen olevan poikkeuksellinen ja väliaikainen, ja hallituksen tutkivan sen tarkistamista.

Koronaviruksen vuoksi peruutettujen tilaisuuksien takaisinmaksu

Jos 30.9.2020 mennessä ei ole ilmoitettu uutta päivämäärää tilaisuuksiin, joita ei pystytty toteuttamaan 28.2.-30.9.2020 välisenä aikana kokoontumisrajoitusten vuoksi,  katsotaan ko. tilaisuudet peruuntuneiksi.  Tällöin järjestäjän on palautettava raha lipun ostaneille.
Tilanne muuttuu, jos tilaisuus siirretään myöhempään ajankohtaan. Vaikka lipun ostaneen olisi mahdotonta osallistua tilaisuuteen, ei järjestäjällä ole velvollisuutta suorittaa takaisinmaksua.  Jos kuluttaja ei onnistu myymään lippuansa eteenpäin, menettää hän käyttämänsä rahan.

Musiikkifestivaalien lippujen takaisinmaksuun on otettu käyttöön samanlainen järjestelmä kuin matkojen ja majoitusten takaisinmaksussa, jolloin toteuttamatta jääneiden festareiden lipun lunastaneet saavat lahjakortin (voucher), jota voi käyttää myös muissa saman järjestäjän organisoimissa tilaisuuksissa. Voucher on voimassa vuoden 2021 loppuun saakka. Jos lahjakortti jää käyttämättä on kuluttaja oikeutettu rahojen takaisinmaksuun vuoden 2022 alusta alkaen.
Järjestäjän on maksettava takaisin raha silloin kun musiikkifestivaali peruutetaan lopullisesti; tai sitä ei ole siirretty viimeistään 30.9.2020 uuteen ajankohtaan, joka on oltava enintään yhden vuoden sisällä alkuperäisen tilaisuuden päivämäärästä; tai silloin kun festivaalin paikka muuttuu yli 50 km päähän alkuperäisestä.
MUITA OHJEITA
Auton katsastus
Katsastusasemat palasivat toimintaan 18.5.2020.
Katsastusasemien aukaisemisesta huolimatta ajoneuvot, joiden katsastusaika on 13.3.-30.6.2020 saavat viisi kuukautta lisäaikaa katsastuksen suorittamiseen.  Viiden kuukauden lisäaika lasketaan auton rekisteröintipäivästä, joka on siis sama kuin päivä, johon mennessä auto olisi tullut katsastaa.

Katsastuksen puuttuminen poikkeustilanteesta johtuen ei vaikuta vakuutuksen voimassaoloon tai sen maksamiin korvauksiin. 

Katsastusasemilta IPO on etukäteen varattava aika ajoneuvon katsastukseen.

Apteekki
Apteekit ovat avoinna normaalisti.

Riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden elämää helpottaa tilauspalvelu. Soittamalla ilmaiseen numeroon 1400 voi tilata apteekista lääkkeitä tai muita tarvikkeita kotiinkuljetuksella.
Etusija palvelussa on kroonisesti sairailla ja yli 60-vuotiailla.

Suojautumisvälineet
Erilaisten virukselta suojautumisesta käytettävien välineiden kuten maskien, alkoholin, käsidesin jne. hinnat nousivat hurjasti kysynnän myötä.  Uuden lain mukaisesti edellä mainittujen tuotteiden myyntivoitto ei saa ylittää 15 prosenttia.
Liikkumisrajoituksia purettaessa tuli maskin käyttö pakolliseksi suljetuissa tiloissa, esim. busseissa, junissa, supermarketeissa.
Mm. Portimãon kaupunki on jakanut kaupungin asukkaille maskeja.

Maahanmuuttovirasto SEF
SEF:n (maahanmuuttovirasto) toimistot on avattu yleisölle.  Asiakkaita otetaan vastaan vain ajanvarauksella.  Maskin käyttö on pakollinen kuten kaikissa muissa yleisötiloissa.

Kuitenkaan esim. heinäkuulle varatut ajat eivät ole voimassa, sillä huhti- ja toukokuun (jolloin toimisto oli kiinni) ajat on siirretty vastaavasti eteenpäin. SEF pyrkii ilmoittamaan sähköpostilla tai puhelimitse ajan peruuntumisesta ja ilmoittaa myöhemmin uuden ajan, varatut ajat siirretään samassa järjestyksessä eteenpäin. Odotettavissa on, että uuden ajan saa n. kahden - kolmen  kuukauden päähän nyt peruutetusta ajasta. 

Uusien aikojen varaaminen SEF:n toimistosta ei ole mahdollista ennen kuin peruutettujen aikojen siirtäminen on saatu hoidettua.

Virastoasiat
- kaikki dokumentit, joiden voimassaoloaika on päättynyt aikaisintaan 24.2.2020, katsotaan voimassa oleviksi 30.10. saakka, silloin kun niiden uudistamiseen varatusta ajasta on tosite
- julkiset palvelut hoidetaan  puhelimitse tai verkkopalveluina
- vain jos asian hoito vaatii henkilökohtaista läsnäoloa tilataan aika etukäteen,
  ilman ajanvarausta ei oteta vastaan julkishallinnon palvelupisteissä
- maskin käyttö on paikallista kaikissa yleisötiloissa
MASKIN KÄYTTÖ
Tuleeko kaikkien käyttää maskia?

4.5. alkaen on maskin käyttö pakollista kaikissa sisätiloissa, kuten liikkeissä, virastoissa, toimistoissa, kirjastoissa, kampaajalla jne. sekä julkisissa liikennevälineissä, joissa maskin käyttämättä jättämisestä sakotetaan (120-350 euroa).
Lisäksi Portugalin terveysvirasto suosittelee maskien käyttöä myös ulkona liikuttaessa.

Terveydenhuollon ammattilaisille, terveydenhoidon pisteeseen tuleville potilaille sekä  hengitysvaikeuksista kärsiville ja immuunipuutospotilaille on tarkoitettu FFP2 ja FFP3-suojaimet (Filtering Face Piece).

Muut voivat käyttää ei-kirurgisia esim. puuvillasta tai muusta tekstiilistä valmistettuja maskeja käydessään esim. kaupoissa, apteekeissa, liikennevälineissä jne, mutta myös ulkona liikkuessa maskin käyttöä suositellaan.

Ota huomioon:
- kangasmaski ei ole henkilönsuojain
- kangasmaski ei suojaa käyttäjää koronavirukselta
- likainen maski voi olla viruksenlevittäjä.
- maski saattaa suojata muita maskin käyttäjän hengitysteistä leviäviltä pisaroilta
- oireettoman taudinkantajan maskin käytöstä voi olla hyötyä esimerkiksi liikennevälineissä, kaupoissa jne, mutta siitä ei ole olemassa tieteellistä näyttöä.

Ohjeita maskin käytöstä

Portugalin terveysvirasto korostaa, että maskin käytön lisäksi on jatkettava muita suojautumiskeinoja, kuten käsienpesu ja desinfiointiaineen käyttö, sekä turvaetäisyyden pitäminen.  Maski ei yksin ratkaise taudin leviämistä.

Jotkut kunnat, kuten Portimãon kaupunki on lähettänyt postitse kaupungin asukkaille maskeja (kaikkiin asuntoihin, jossa on  kulutettu vettä 3 viimeisen kuukauden aikana). 
Hallitus on määrännyt maskeille ja muille suojautumisvälineille 6% IVA (ALV) eikä myyntivoitto saa ylittää 15 prosenttia.
TERVEYDENHOITO 
Terveyspalveluihin hakeutuminen aikana

Suositellaan kaikkien terveyspalveluihin hakeutuvien soittavan SNS24-palvelupuhelimeen 808 242424.
Puhelun perusteella soittaja ohjataan oikeaan terveydenhuollon pisteeseen.

Hätätapauksessa soitetaan aina numeroon 112!

Ajanvaraus terveyskeskukseen

Voit ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseesi tai asuinkuntasi pääterveyskeskukseen puhelimitse, josta neuvotaan voimassa olevista aukioloajoista/ ajanvarauksesta ja muista palveluista, kuten lääkereseptien uusimisesta.

Reseptien uusiminen
Kroonisiin sairauksiin käytettävien lääkkeiden reseptejä voi uudistaa soittamalla omalääkärille (médico de família) tai omaan terveyskeskukseen. Lääkäri kirjoittaa sähköisen reseptin, jonka saa sähköpostilla tai viestinä puhelimeen. Reseptin uusimista voi pyytää myös sähköpostilla omasta terveyskeskuksesta, kun kysymyksessä on jatkuvasti käytettävä lääke.

Peruutettujen lääkäriaikojen uudelleen varaus
Maaliskuun aikana oli terveyskeskuskäyntejä 300 000 vähemmän  (-3,9%),  samoin kuin erikoislääkäreillä käyntejä sairaaloissa 180 000 (-5,7 %), ja leikkauksia 9 000 (-5,3 %).  Päivystysvastaanottojen käynnit vähenivät 11,5 % ja lääkäriambulanssien kutsut vähenivät 300/vrk.
Vähennys johtui ei-kiireellisten käyntien ja leikkausten keskeyttämisestä sairaanhoidon resurssien ohjaamiseksi covid-19-epidemian hoitoon, sekä potilaiden pelkoon tartunnan saamisesta terveydenhoidon toimipisteestä.

Maaliskuun aikana peruutettujen aikojen uudelleen varaus on aloitettu, potilaat saavat joko kirjeitse tai tekstiviestillä ilmoituksen uudesta ajasta.

Portugalin terveysviranomainen Direção Geral da Saúde (DGS)
KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA COVID-19-EPIDEMIASTA
Pitäisikö testata kaikki tartuntaa epäilevät?

Kaikki ne, joilla epäillään infektiota ts. joilla on oireita kuten kuume, yskä tai paheneva krooninen yskä ja hengitysvaikeuksia, tulisi testata.

Henkilöt, joilla on yllä mainittuja oireita, tulee soittaa ilmaiseen palvelupuhelimeen SNS24 
(puh. 808 24 24 24), josta ohjataan lähimpään näytteiden ottopaikkaan tai oikeaan terveydenhoidon pisteeseen.

Soittaessasi SNS 24 -linjalle 808 24 24 24 valitse 5 päästäksesi keskustelemaan englantia puhuvan henkilön kanssa.

Jos oireet ovat lieviä eikä onnistu saamaan vastausta SNS24-palvelupuhelimesta voi täyttää kyselylomakkeen: "Avaliar sintomas"  https://www.sns24.gov.pt/avaliar-sintomas/?intro-sc=covid-19 

Lomake on vain portugaliksi, mutta yksinkertaiset kysymykset pystyy kääntäjällä tulkitsemaan.  Annettujen vastausten perusteella saa  hoito-ohjeet tai suosituksen hoitopaikasta.

Huomioikaa, että "Avaliar sintomas" -lomake
- ei ole kliininen diagnoosi
- ei ole lääkärin konsultaatio
- ei korvaa ammatillista terveydenhuoltoa
- käyttäjän on hyväksyttävä käyttöehdot

Mitä tehdään kun on vakavia oireita ja hengitysvaikeuksia?
Voi mennä sairaalan päivystysosastoon. Ne jaetaan kahteen osaan: toinen potilaille, joille on  hengitysvaikeuksia, mukaan lukien Covid-19-epäilyt, ja toinen muille potilaille.

Oireilevat testataan tärkeysjärjestyksessä
1.  sairaalahoitoa tarvitsevat
2. vastasyntyneet ja raskaana olevat naiset
3. terveydenhuollon ammattilaiset, joilla on oireita

Seuraavana henkilöt, joilla on lisäsairauksia (kuten astma, sydämen vajaatoiminta, diabetes, krooninen maksa- tai munuaissairaus,  keuhkoahtaumatauti, syöpä) tai alentunut vastustuskyky ja hoitokotien ja toipilasyksiköiden asukkaat.
Myös edellä mainittujen potilaiden kanssa läheisessä kontaktissa olleet henkilöt testataan.

Olen sairastunut ja määrätty kotihoitoon.  Mitä edellytetään asunnolta, jossa sairastetaan?
Saat hoidon  terveydenhoidon pisteessä, jos asunnossasi ei ole puhelinta tai matkapuhelinta, lämpömittaria, kylpyhuonetta (mieluiten vain potilaalle), vettä, saippuaa ja pesuaineita sekä tarvittaessa hoitajaa. Myös vastasyntyneet, raskaana olevat naiset tai ihmiset, joilla on heikentynyt vastustuskyky hoidetaan terveydenhoidon pisteissä.

Jos sairastan kotona, miten terveyttäni seurataan?
Kun olet soittanut puhelimeen SNS 24, saat puhelun lääkäriltä seuraavan 24 tunnin aikana, ja saat tekstiviestipyynnön näytteen ottoa varten tekstiviestillä.Tilaa saamasi ohjeen mukaan aika lähimmästä laboratoriosta tai muusta näytteenottopaikasta tai tarvittaessa saat näytteenottajan kotiin seuraavien 48 tunnin aikana. Jos oireita ei ole ensimmäisen näytteen oton jälkeen, toista testi 10. ja 14. päivän välillä ensimmäisistä oireista.

Näytteenottopaikkoja "Drive thru" on avattu ainakin Faron jalkapallostadionilla, Estádio Algarve, ja Portimãossa Arena (markkinapaikka, joka on muuten suljettu).  KOKEITA OTETAAN VAIN LÄHETTEEN TEKSTARILLE SAANEILTA.
Testiin ohjataan henkilöt, joilla on vähäisiä oireita eivätkä tarvitse sairaalahoitoa.
Autolla paikalle tulijoilta otetaan testi auton ikkunasta, eikä henkilöiden tarvitse tulla autosta ulos.

Yksityissektorilla Covid-19-testit 
Hospital Particular do Algarven klinikoilla voi käydä tekemässä yksityisesti Covid-19-testin.  Kysy ajanvarauksesta soittamalla varausnumeroon.

Tulkkipalvelu
Kun olet hakeutunut hoitoon ja jos sinulle tulee ylipääsemättömiä kielivaikeuksia hoitopisteessä on vapaaehtoiseksi tulkiksi ilmoittautunut Soila Hirvonen puh. (+351) 933 526 016. Soila antaa tulkkausapua sairaustapauksissa vain puhelimitse, koska ei asu Algarvessa. Pane Soilan numero talteen puhelimeesi jo nyt!

HÄTÄTAPAUKSESSA SOITETAAN AINA NUMEROON 112!
TIEDOTUSTA
Uutiskirjeemme ovat nyt kaikkien luettavissa seuran verkkosivuilla www.algarvensuomiseura.fi » Etusivu » Ajankohtaista sekä osiossa Eläminen Portugalissa »Tärkeää tietoa.
Algarven Suomi-Seuran FB-sivuilla julkaistaan lisäksi muita tiedotuksia ja uutisia, jotka jaetaan myös suljettuun Facebook-ryhmään Algarvessa mitä vaan. 
 
Lisäksi suomalaiset ovat perustaneet omia WhatsApp  - "korona"-ryhmiä, mm. Corona2020 em Lagos, sekä Jumiin jääneet.  FB-ryhmä Suomalaiset Portugalissa on myös yksi kanava olla yhteydessä muihin suomalaisiin.

Erittäin hyvää ja asiallista informaatiota englanniksi julkaisee Facebookissa Safe Communities Portugal -yhdistys, joka toimii rikosten ehkäisyn ja väestönsuojelun saralla.  Yhdistyksen puheenjohtaja David Thomas piti seuramme jäsenille erittäin hyvän turvallisuusaiheisen luennon lokakuun kuukausilounaalla.  Kannattaa seurata!
Algarven Suomi-Seura
Toimisto:
Rua Quinta do Bispo
Edifïcio Crisfer, R/C Loja 2
8500-729 Portimão
Avoinna 11.5.-31.7.2020 tiistaisin klo 10:00-14:00
Suljettuna 1.-31.8.2020

Puh: (+351) 282 483 191 toimiston aukioloaikoina (syys-huhtikuu)
Matkapuh (toiminnanjohtaja): (+351) 967 520  976  arkipäivinä klo 9:00-15:00

Skype: algarvensuomiseura
Facebook: Algarven Suomi-Seura-Associação Finlandesa no Algarve
Sähköposti: algarve.suomi@sapo.pt
Kotisivut: www.algarvensuomiseura.fi

Pankkiyhteydet:
Portugali:
IBAN PT50 0033 0000 0007 8287 8280 5
BIC: BCOMPTPL

TOIMISTO JA KIRJASTO AVOINNA KESÄKAUDELLA TIISTAISIN KLO 10:00-14:00, SULJETTUNA ELOKUUSSA LOMA-AIKANA
TOIMISTO AVOINNA syyskuusta huhtikuun loppuun maanantaista perjantaihin klo 9:00-15:00. 
KIRJASTO syyskuusta huhtikuun loppuun maanantaista perjantaihin klo 9:00-13:00. 

Ilmoitathan toimistoon sähköposti- ja postiosoitteen muutokset, myös väliaikaiset; puhelinnumerot.  
Copyright © 2016 - Algarven Suomi-Seura, All rights reserved.

Our mailing address is:
algarve.suomi@sapo.pt
www.algarvensuomiseura.fi

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list