Algarven Suomi-Seuran uutiskirje
View this email in your browser

Algarven Finfo 11/2020
5.5.2020

Toiminnanjohtajan turinoita
Seura(n)elämää
Lähetystö tiedottaa
Veroasiaa
Vinkkipalsta
Portugalin katastrofitila
Maskin käyttö
Terveydenhoito 
Kysymyksiä ja vastauksia Covid-19-epidemiasta
Muita ohjeita
Matkustaminen
Tiedotusta

TOIMINNANJOHTAJAN TURINOITA

                             Kuva: Tero Liukas

Jakarandat kukassa!

Kevät etenee ja ilmat lämpenee, paikoin on jo ylitetty 30 astetta.  Neilikkavallankumousta ja vappua juhlittiin hillitysti, lähinnä kotona ollen hätätilan määräysten ollessa vielä voimassa.  Virallisista juhlapäivien tilaisuuksista syntyi kyllä keskustelua, näkemyksiä oli monia.  Todettakoon jälkikäteen vain, että juhlallisuuksissa oli tavallista vähemmän yleisöä, menemättä politiikkaan!

Vapun mentyä alkoi Portugalissa uusi kausi kun hätätila vaihtui katastrofitilaksi, mikä tarkoittaa liikkeiden ja palveluiden asteittaista aukeamista, ja monien muiden rajoitusten poistamista vähitellen.  Käyttöön otettujen määräysten vaikutusta tartuntatilanteeseen - joka on jonkin verran laskenut, Algarvessa ja Alentejossa ei ole neljään päivään todettu yhtään uutta tartuntaa, Madeiralla mennään jo yhdeksättä päivää ilman uusia tapauksia - tarkkaillaan, ja pääministerin mukaan otetaan askel taaksepäin toimenpiteissä, jos tilanne pahenee.

Matkailualalla ollaan - ja syystä - hermostuneita.  Matkustajat eivät uskalla tehdä varauksia tässä epävarmuuden tilassa:  kuinka kauan epidemia jatkuu, saako matkustaa, ovatko hotellit ja ravintolat auki?  Matkustusalan yritykset panostavat hygieniaan ja saavat kaikki määräykset täyttäessään Clean & Safe -sertifikaatin, taaten siten asiakkaille Puhtauden & Turvallisuuden.

Ulkomailla näytetään uskovan Algarveen turvallisena turistikohteena paremmin kuin portugalilaiset itse.  Englantilaiset ja saksalaiset puhuvat jo Algarvesta covid-free -alueena, mikä ei todellisuudessa pidä paikkaansa.  Vaikka tartuntoja Algarvessa on huomattavasti vähemmän kuin pohjoisessa, ei puhtain paperein olla täälläkään selvitty.  Toisaalta pahimman kilpakumppanin  Espanjan tartuntatilanne on kaikille tuttu ja pelko sinne matkustamisesta suuri. Portugali on pärjännyt kerrankin paremmin kuin itänaapurinsa!  Toivottavasti ei tule takaiskuja.


Finfo

Uutiskirjeessä jatketaan edelleen poikkeustilanteen määräysten ja ohjeiden julkaisemista niiltä osin kuin ne koskevat Portugalissa olevia suomalaisia.

Iloinen uutinen on se, että nyt saamme avata seuran kirjaston!  Katso Seura(n)elämää -osiosta kesäkauden aukioloajat ja muut ohjeet.

Veroasiaa -osiosta löytyy uutta ja jo ennen julkaistu tietoa, mutta aina ajankohtaista. Kun moni asia on nyt vain sähköisten palvelujen parissa, on mukana ohjeet, miten löytää oman auton tai asunnon veron maksutiedot netistä.

Portugalin uusi lakiasetus koronaviruksen vuoksi peruutettujen matkojen takaisinmaksusta on hyödyllinen niille, joille asia on omakohtainen.

Kotimatkaa autolla suunnittelevien kannattaa lukea Vinkkipalstalta matkakertomus huhtikuussa Portugalista Suomeen tehdystä automatkasta, jonka seuran jäseninä oleva pariskunta teki. Kiitos Annelle ja Matille tietojen jakamisesta kaikkien hyödyksi!

Huhtikuussa alkoi ilmestyä teille ja kaduille uusittuja liikennemerkkejä, joihin voit tutustua tässä Finfossa.  Ehkä kannattaisi uusia käynti autokoulussa, kuten teimme muutamia vuosia sitten, ja opimme paljon Portugalin liikenteestä. Avautui jopa portugalilainen ajotapa liikenneympyrässä!  Pannaan mukaan syksyn ohjelmaehdotuksiin: Päivä autokoulussa.

Johtokunnan jäsenet ovat vapautuneet karanteeneistaan ja kokoontuvat videokonferenssin avulla suunnittelemaan ensi syksyn ohjelmaa. Lähettäkää ehdotuksianne joko toimistoon tai suoraan johtokunnan jäsenille - saatte oman maun mukaista toimintaa!

Portimãossa avaavat muutamat suomalaisyrittäjät toimintansa lähipäivinä, varatkaa aikanne valmiiksi!

Kyllä me tästä selvitään ja syksyllä tavataan!

Aurinkoisia kevätpäiviä toivottaen,

Maija Katila 
toiminnanjohtaja
SEURA(N)ELÄMÄÄ
Algarven Aviisi 2/2020 on julkaistu maanantaina 6.4. poikkeustilanteesta johtuen vain e-lehtenä seuran verkkosivuilla » Julkaisut» Aviisi

Algarven Finfo 12/2020 lähetetään jäsenten sähköposteihin kun tärkeää tiedotettavaa ilmenee. 
Normaalisti Finfo ilmestyy vain toimintakaudella syyskuun alusta huhtikuun loppuun, mutta poikkeustilanteessa uutiskirje on ollut Algarvessa oleville suomalaisille välttämätön tiedonlähde.
Uutiskirjeet on nyt luettavissa sekä Jäsenille-osiossa että Eläminen Portugalissa » Tärkeää tietoa että etusivun Ajankohtaista-osiossa.

Jäsenkortit
Jäsenkorttien postitus jäi kesken koronaviruksen yllättäessä, mutta ne lähetetään heti kun se on mahdollista.

Matkustusilmoitus ja yhteystiedot
Kiitos kaikille niille Algarveen jääneille, jotka jättivät yhteystietonsa toimistoon. 

Suurlähetystö tiedottaa matkustusilmoituksesta, kts.  Lähetystö tiedottaa

Toimisto/kirjasto
Tällä viikolla saamme avata seuran kirjaston. Tiistaiksi saimme järjestettyä sinne siivouksen, joten tervetuloa kirjastoon  keskiviikkona 6.5 klo 10-14.

Seuraavalla viikolla palaamme normaaliin kesäaikatauluun, jolloin kirjasto on avoinna tiistaisin klo 10-14.
  
Tällä hetkellä voimassa olevien määräysten mukaisesti emme voi avata ennen klo 10.
Ovi on lukossa, tullessasi koputa oveen.  Mahdollisesti joudut odottamaan vuoroasi ulkona.
Kirjaston käyttöä koskevat muut voimassa olevat määräykset:
 • enintään 2 henkilöä samanaikaisesti  
 • maskin käyttö pakollinen suljetuissa tiloissa
 • käsineet kädessä kirjoja valitessa
Toimisto on avoinna kirjaston aukioloaikoina.  Toivomme edelleen asioiden hoitamista puhelimitse ja sähköpostilla, kuten voimassa olevat määräykset edellyttävät.
 
Palvelemme puhelimitse (+351) 967 520 976 arkisin klo 9-15 tai sähköpostilla algarve.suomi@sapo.pt
Hätätilanteessa voi soittaa mihin aikaan tahansa!

Seuratkaa tiedotuksia verkkosivuilla www.algarvensuomiseura.fi sekä FB-sivuilla https://www.facebook.com/associacaofinlandesa
LÄHETYSTÖ TIEDOTTAA
Tee matkustusilmoitus
Suurlähetystö toivoo edelleen kaikkien matkustajien tekevän matkustusilmoituksen, jolloin hätätilanteessa ilmoituksen tehneisiin saadaan yhteys.

Peruuta matkustusilmoitus
Lähetystö toivoo, että ne matkustusilmoituksen tehneet, jotka ovat palanneet kotimaahan, tekisivät matkustusilmoituksen peruutuksen.
Jos olet rekisteröitynyt matkustusilmoituksen tehdessäsi, voit itse poistaa sen.  Muut voivat lähettää viestin sanomat.lis@formin.fi jolloin lähetystön virkailijat poistavat ilmoituksen.
VEROASIAA
Veroilmoitus
Portugalissa on jätettävä veroilmoitus vuoden 2019 tuloista 1.4.-30.6.2020.  Ilmoitus on tehtävä sähköisesti.

Kiinteistövero
Portugalin kiinteistöveron IMI ensimmäinen tai ainoa erä maksetaan toukokuun aikana.
Jos et saa sähköpostiisi kiinteistöveron maksutietoja, voit hakea ne tämän ohjeen mukaisesti omista verotiedoistasi.
Maksa verot ajoissa

Portugalissa maksuun tulevat verot (tulo-, kiinteistö- ja auton käyttövero) voi maksaa ulkomaiselta pankkitililtä
- jos on liittänyt maksun suoraveloitukseen Débito Direto, joka tehdään sähköisesti
  omaan verotiedostoon käyttäen verotoimistosta saatua salasanaa "senha"
- tai tilisiirtona alla olevan ohjeen mukaisesti

Maksettaessa Portugalin veroja tilisiirtona ulkomaiselta pankkitililtä, on maksusuorituksessa oltava kaikki alla olevat tiedot:

• Maksun saajan verotunnistenumero - NIF: 600 084 779
• Maksun saaja: Autoridade Tributária e Aduaneira
• Pankkitilin numero: 83 69 27
• IBAN: PT50 0781 0019 00000008369 27
• Pankin nimi: Agência de Gestão da Tesouraria e da Dívida Pública – IGCP, E.P.E.
• Swift: IGCPPTPL
•  Maksajan verotunnistenumero — NIF — joka on maksumääräyksessä
•  Viitenumero - referência.  Jokaisella maksulla on oma viitenumeronsa, joka on maksumääräyksessä
•  Huomioi, että jokaisesta maksusta on tehtävä oma tilisiirtonsa
•  Maksu suositellaan suoritettavaksi vähintään kaksi päivää ennen sen eräpäivää
Vero-osoitteen muutos

Osoitteenmuutoksesta on aina tehtävä ilmoitus verotoimistoon.
Normaalisti asian hoitaminen vaatii verovelvollisen tai hänen valtuuttamansa henkilökohtaisen käynnin verotoimistossa, kun kysymyksessä on muutto ulkomaille.
Nykyisessä poikkeustilanteessa on mahdollista tehdä vero-osoitteen muutos ulkomaiseen osoitteeseen myös verohallinnon sivuilla,  “e-balcão”.

Ulkomaalaiset (joilla ei ole Portugalin henkilökorttia) voivat tehdä osoitteenmuutoksen Portugalin sisällä tai toiseen EU-maahan tai Norjaan, Islantiin tai Liechtensteiniin tapahtuneesta muutosta verohallinnon sivuilla e-balcão, johon kirjaudutaan NIF-numerolla ja salasanalla "senha" (=oma verotunnus).  Pyyntö "pedido" lähetetään osiosta: “Imposto ou Área / Tipo de Questão / Questão”, seuraava: “Registo Contribuinte / Identific / Alteração Morada/ Singulares”.
Liitteeksi on annettava uuden osoitteen oikeaksi todistava dokumentti, esim. asunnon kauppakirja tai vuokrasopimus tai muu vastaava luotettava todiste.
Päivämääräksi osoitteen muutokselle kirjautuu pyynnön lähettämisen päivä.

Henkilökohtaista käyntiä varten on tilattava aika verotoimistosta.  Ajanvarauksen voi tehdä normaalisti E-balcãon kautta omilla verotunnuksilla, mutta yrittäessäni tuli teksti: ajanvaraus vain puhelimitse. Centro de Atendimento Telefónico puh. 217 206 707, josta voi ajanvarauksen lisäksi kysyä lisätietoja veroasioista.
IUC - ajoneuvon käyttövero

Ajoneuvon käyttövero on maksettava sen käyttöönottoa vastaavan kuukauden loppuun mennessä, esim. auto on rekisteröity ensimmäisen kerran 15.1., jolloin kunkin vuoden tammikuun loppuun mennessä on suoritettava veron maksu.

Auton käyttöveron maksusta lähettää verottaja maksutiedot sähköpostilla. Jos maksutietoja ei tule sähköpostiin voi itse käydä hakemassa ne omasta verotiedostosta näiden ohjeiden mukaisesti.

Veitkö Portugalin rekisterissä olevan auton Suomeen?

IUC-vero tulee maksuun niin kauan kuin ajoneuvon rekisteröintiä ei ole peruutettu IMT:n (Portugalin autorekisterikeskus) toimistoon.
Viime vuoden aikana joidenkin Portugalista Suomeen vietyjen ja siellä rekisteröityjen autojen Portugalin rekisterikilpien peruutus ei ole toteutunut, vaikka asia pitäisi sujua viranomaisteitse Traficomin ilmoituksella IMT:n toimistoon.
Niinpä muuutamista Suomeen viedyistä autoista on omistajalleen määrätty edelleen auton käyttövero maksettavaksi tänä vuonna.

Kannattaa tarkistaa onko Portugalista viety ajoneuvo edelleen täällä rekisterissä
Sen voi tehdä helposti IMT:n sivuilla:
http://www.imt-ip.pt/MatriculasCanceladas/matriculas.asp, johon syötetään auton rekisterinumero.
  
Jos auto on edelleen Portugalin rekisterissä, täytyy itse lähettää pyyntö sen poistamiseksi rekisteristä IMT:n Faron toimistoon.
VINKKIPALSTA
Tutustu uusiin liikennemerkkeihin
Portugalissa on tehty liikennemerkkejä koskeva uudistus, jonka mukaisesti 20.4.2020 tuli voimaan suuri määrä uusia liikennemerkkejä ja niiden lisäkilpiä sekä tiedotusmerkkejä.  Tutustu tästä uusiin merkkeihin.
Koronaviruksen vuoksi peruutettujen matkojen takaisinmaksu

Poikkeuksellisesta tilanteesta johtuen ovat jotkut valtiot, kuten Portugali, laatineet uusia lakeja, joka säätelevät koronaviruksen johdosta peruutettujen matkojen takaisinmaksua. Useilla mailla on suosituksena samantapainen käytäntö kuin alla olevassa Portugalin uudessa laissa.  Kannattaa myös katsoa lentoyhtiöiden omilta sivuilta kunkin firman palautusta koskeva ohje.  Tässä linkit Finnairin ja TAP:n sivuille:
FInnair: https://www.finnair.com/fi-fi/asiakastuki-ja-yhteystiedot/yhteydenottolomakkeet/takaisinmaksu
TAP:https://www.flytap.com/en-pt/special-conditions

Portugalin uusi lakiasetus

Portugalin tasavallan ministerineuvosto hyväksyi 17.4.2020 osana uusia COVID-19 -koronavirustilanteeseen liittyviä erikoistoimenpiteitä lakiasetuksen, johon perustuvat seuraavat poikkeukselliset ja tilapäiset toimenpiteet, joiden tarkoituksena on vastata nykyisen pandemian matkailualalle aiheuttamiin ongelmiin: Ne 30.9.2020 asti varatut matkat ja majoittumiset, joiden peruuntuminen johtuu koronaviruspandemiasta, voidaan hyvittää asiakkaille samanarvoisilla lahjakorteilla, jotka ovat voimassa 31.12.2021 asti, minkä jälkeen rahallinen korvaus on mahdollista. Työttömille rahallinen korvaus voidaan suorittaa aiemmin. Rahallinen korvaus 31.12.2021 jälkeen koskee matkoja, joita asiakkaat eivät ole voineet toteuttaa asianomaiseen maahan julistetun hätätilan tai rajojen sulkemisen vuoksi.
Anne ja Matti Ihalaisen automatka Portugalista Euroopan halki huhtikuun lopussa

Tere

Ihmettelen henkilöitä jotka ovat itkeneet Iltalehdissä kuinka kurjaa ja vaikeaa on ollut matkanteko kohti Suomea.
Tietenkin jos esittää kuvassa naamansa ja parkuu julkisesti se kiinnostaa esim. iltalehtiä enemmän (lue MYY paremmin).
 
Kuunneltuna iltalehtien kertomuksia ( hyvät matkakertomukset ei myy ) syntyi voimakas mielikuvia vaikeasta ja hankalasta matkustamisesta kotimaahan…
Savolaisittain sanottuna immeiset näkkee asoista aina niitä omanlaisia puolia, ja ovat niiden kanssa aena ite oikeessa..  
 
Meidän mielestä matkustaminen on ollut helppoa ja ongelmatonta !!!
 
1. päivä
Ajeltiin Portimãosta lähes tyhjillä teillä Evoran kautta Espanjan rajalle. Portugalin puolella WC:t oli auki ja siistissä kunnossa.
Rajalla täytimme A-4 kokoisen kaavakkeen jossa kerrottiin minne olemme menossa. Poliisi antoi meille pienen virallisen näköisen lapun jolla pääsee matkustamaan maassa. 
Rajamuodollisuudet kesti 10 min, poliisit puhui hyvää englantia
Espanjan puolella, matkalla Salamancaan meidät pysäytettiin ( poliisi ) tieosuuksilla kahdesti. Matka jatkui rajalla saadun lapun turvin heti sen esittämisen jälkeen.
Tankattiin heti Espanjan puolella, maksu luottokortilla, polttoaineen hinta oli sama mitä paikallisille.
Tankatessa kävimme WC:ssä jonne saimme avaimen huoltoaseman kassalta. WC oli puhdas mutta tuoksui hieman...
Salamancassa olimme yötä keskellä vanhaa kaupunkia olevassa asunnossa T1 joka oli tosi siisti.
Asunnossa  oli kaikki mukavuudet. Asunnon löytämisessä oli hieman haasteita koska kyseiselle kadulle ei saanut ajaa autolla, josta ei ollut ennakkotietoa. Auto jätettiin parkkiin läheiselle kadulle. 
Seuraavaksi auton keula kohti Ranskaa/ Bordeux josta matkasta lisää illalla tai viimeistään huomenna
Yleisesti, matka on mennyt ilman on ongelmia, ihmiset on olleet ystävällisiä, tiet on olleet lähes tyhjiä
 
2. matkapäivä Salamancasta – Bordeuxiin
Lähtö Espanjasta n. 9.00 ja perillä Ranskassa ( majoituksessa ) n. 18.00
Matkaa n. 740 km, pääosin moottoriteitä. Teillä pääosin rekkoja ja muutama henkilöauto.
Huoltoasemat auki ja WC: t puhtaat. Joitakin SHELL huolto asemilta sai ostaa minimarket ruokatarvikkeita mukaan.
Yleisesti muuta ruokaa ei ollut myynnissä. Espanjassa polttoaine oli halvinta ( diesel n. 1.08 € ).
Espanjan ja Ranskan tullissa maahantulo kesti n. 4 min. Poliisi kysyi mistä olemme tulossa ja minne menossa.
Rajapisteessä tarkastettiin esitäytetty selvitys miksi matkustetaan ( mini, syntymäaika, passin numero ja kotimaan osoite )
Asiakirja oli meillä ranskankielinen, joka oli tulostettu ja johon oli täytetty em. henkilötiedot sekä lopuksi allekirjoitettu.
Paperissa oli myös 10-15 kohtaa joihin olisi pitänyt laittaa X merkintä ( teksti Ranskaksi, jota emme olleet täyttäneet )
Rajalla em. seikkaan ei puututtu.
Myöhemmin moottoritien tarkastuspisteellä ( ainoa pysäytys Ranskan puolella ) selvisi, että ruksit olisi pitänyt täyttää, johon kommentit en ymmärrä mitä niissä sanotaan… poliisilta kommentti hyvää matkaa.
Majoitus Bordeuxin lähellä yksityisen vuokraamassa rivitaloasunnossa, jossa oli täydellinen varustus.
Yleisesti, matka on mennyt ilman on ongelmia, vielä on matkattu samassa autossa sovussa, ihmiset on olleet ystävällisiä, tiet on olleet lähes tyhjiä.
 
3. matkapäivä
Bordeuxista - Lux nimiseen kaupunkiin, kohti Saksan rajaa
Kun tein hotellivarauksen, jonka hotelli vahvisti merkitsin matkan syyksi TYÖMATKA jolloin majoitus on mahdollista hotelleissa.
Toimi myös Saksan hotellivarauksen yhteydessä.
Matkaa n. 640 km, ajoaikaa n. 7,5 tuntia,  pääosin moottoriteitä. Teillä pääosin rekkoja ja muutama henkilöauto.
Huoltoasemat auki ja WC:t puhtaat. Joitakin SHELL huolto asemilta sai ostaa minimarket ruokatarvikkeita mukaan.
Ranskassa polttoaine oli kalleinta ( diesel n. 1.48 € ). Yleisesti muuta ruokaa ei ollut myynnissä.
Matkalla meitä ei pysäytetty kertaakaan. Tiet on Ranskassa erittäin hyvässä kunnossa.
Majoittuminen hotelliin josta saatiin eri hintaan lämmin illallinen ( hotellin ravintolassa jossa oli meidän lisäksi 2 muuta henkilöä ) lisukkeineen sekä ravintolassa hyvä aamupala.
Aamulla matka jatkui kohti Saksaa ja Rauenbergiä.
Yleisesti, matka on mennyt ilman ongelmia, vielä on matkattu samassa autossa sovussa, ihmiset on olleet ystävällisiä, pääosin rekkaliikennettä….
 
4. matkapäivä

Lux nimisestä kaupungista, kohti Saksaa ja Rauenbergiä.
Matkaa n. 500 km, ajoaikaa n. 6 tuntia,  pääosin moottoriteitä. 
Ranskan puolella teillä oli paljon rekkoja ja vähän henkilöautoja 
Saksan teillä oli paljon rekkoja ja runsaasti  henkilöautoja joiden yleinen Saksalainen ajotyyli… nopeahko….
Huoltoasemat auki ja WC:t puhtaat. Saksan huoltoasemilta sai ostaa hodareita, hampurilaisia, pizzaa ja muuta pientä lämmintä sekä minimarket ruokatarvikkeita mukaan. Tuotteita ei saanut syödä aseman tiloissa.
Polttoaine diesel n. 1.25 € .
Matkalla ylitettiin Ranskan ja Saksan raja jossa olimme hitaasti etenevässä rekkajonossa n. 10-15 min.
Rajalla poliisi katsoi auton rekisterin ja meidän passit sekä kysyi minne olemme matkalla, jonka jälkeen toivotti Hyvää matkaa..
Rajamuodollisuudet kesti n. 3 min.
Matka jatkui kohti seuraavaa hotelli majoitusta
Yleisesti, matka on mennyt ilman ongelmia, vielä on matkattu samassa autossa sovussa, ihmiset on olleet ystävällisiä.
 
5. Matkapäivä
 
Viimeinen matkapäivä Frankfurtin lentokenttähotelliin oli vain 90 km.
Matka sujui ilman ongelmia, lähes kaikki rekat loisti poissaolollaan ja tyypilliset 
henkilöautoilijat taas oli runsaasti edustettuna normaalilla Saksalaisella ajotyylillä varustettuna.
Nyt hotellissa 2 pv ja maanantaina lentäen Suomeen. 
 
Kysyin Vantaalta kuljetusta ” valtion piikkiin ” Lahteen.
Valtio järjestää kyydin kun ei ole omaa kyytiä ( kun se auto jää Frankfurtin kentälle rahtikuljetusta varten ).
Olisihan se hienoa ajaa valtion kyydillä, muullakin kun poliisiautolla Lahteen, valtion piikkiin….
Tuloaulan infosta saa kuulemma taksiin matkatiketin kotikaranteeniin matkustamista varten….. 
Vantaalta saatiin taksikyyti Lahteen ( tuloaulasta 1) , kotiosoitteeseen 2 viikon karanteeniin, mersun takapenkillä, valtion piikkiin…..
Nyt kotona, kahvi ja saunaan…
 
Tässä meidän matka. Toivottavasti muilla matkaajilla on samanlaisia positiivisiä matkakokemuksia kerrottavana.
 
Toivottavasti meidän matkakertomuksesta on muille jotakin hyötyä.
 
Terveisin
 
Anne ja Matti Ihalainen
 
ps.
Mikäli joku haluaa jotain lisätietoja joita voisimme mahdollisesti antaa matkalta, 
voi niitä kysyä minulta s- postilla matti.ihalainen@clinichem.fi
 
Matti
PORTUGALIN KATASTROFITILA 4.5.2020 ALKAEN
Miksi maanantai 4.5.2020 on erilainen?
Koska Portugalissa loppuu kansallinen hätätila muuttuen katastrofitilaksi (estado de calamidade), joka on yhtä astetta lievempi kuin hätätila.  Myös katastrofitilan aikana on voimassa useita rajoituksia, vaikka osa hätätilan määräyksistä poistetaan.
Tilanne ei salli vielä normaaliin elämään palaamista vaikka liikkumisrajoituksia poistetaan, kauppoja ja virastoja avataan asteittain.
Jos tartuntatilanne pahenee huomattavasti rajoitusten vähentyessä, joudumme ottamaan askeleen taaksepäin, totesi pääministeri.

Vaikka liikkumiseen tulee huomattavia helpotuksia, muuttuu maski pakolliseksi varusteeksi kaikissa suljetuissa tiloissa, kuten kaupoissa ja virastoissa sekä julkisessa liikennevälineissä, joissa pamahtaa sakko ilman maskia kulkeville.

Mitä voin tehdä maanantaista alkaen?
Paljon sellaista, mikä oli kielletty hätätilan ollessa voimassa. Voit lähteä ​​vaatekauppaan, pääset kampaajalle tai manikyyriin, voit käydä kirjakaupassa tai kirjastossa ja jopa hankkia uuden auton, hammaslääkärit ryhtyvät avaamaan vastaanottojaan. Myös useimmissa virastoissa ryhdytään ottamaan asiakkaita vastaan. Huomioi, että kaupat saavat avata ovensa vasta klo 10 aamulla, ja terveys- ja hyvinvointipalveluihin sekä virastoihin on varattava aika etukäteen.  Kaikissa paikoissa on olemassa erityismääräyksiä asiakasmäärän suhteen sekä tehostetut tilojen desinfiointisäännöt.
Urheilu on nyt sallittua - kunhan se tapahtuu ulkona ja yksin! 

Onko karanteenien aika ohi?
Edelleen tartunnan saaneet ja aktiivisen valvonnan alaisena olevat joutuvat pysymään eristyksessä joko kotona tai siihen osoitetussa paikassa.
Kotona pysymisen aika ei ole kuitenkaan muiltakaan täydellisesti ohi.  Määräysten sijaan pääministeri puhuu kansalaisvelvollisuudesta pysyä kotona, koska tartuntariski kasvaa  kontaktien myötä.  Tämä kansalaisvelvollisuus koskee kaikkia - vanhuksia, aikuisia ja lapsia.

Voinko tavata ystäviä?
Riippuu ystävien lukumäärästä ja siitä, noudatatko sääntöjä turvaetäisyydestä. Edellä mainittu kotona pysyminen on kaikille kuuluva kansalaisvelvollisuus, jonka lisäksi on kielletty yli 10 hengen kokoontumiset tai tapahtumat. Suljetuissa tiloissa saa olla enintään viisi henkilöä / 100m2.

Onko maskin käyttö pakollista?
Kyllä, melkein kaikissa julkisissa tiloissa. Maskin käyttö on pakollista kaikissa liiketiloissa sekä muissa suljetuissa tiloissa sekä julkisessa liikenteessä. 

Sakotetaanko, jos ei käytä maskia?
Kyllä ja ei. Jos nouset julkiseen liikennevälineeseen ilman maskia, on sakon määrä vähintään 120 euroa, enintään 350 euroa.
Sakon soveltaminen julkisissa liikennevälineissä perustuu siihen, ettei niissä ole mahdollista pitää kahden metrin turvaetäisyyttä.

Helpottuuko maskien ostaminen?
Pääministeri takasi, että jo viikonloppuna kaupoissa on saatavilla maskeja ja desinfiointigeeliä edullisempaan hintaan, että kaikkien olisi mahdollista hankkia suojautumisvälineet.
.
Mitä muutoksia julkisessa liikenteessä?
Julkisessa liikenteessä saa matkustajia olla vain 2/3 kokonaiskapasiteetista.
Matkustajien on käytettävä maskia noustessaan liikennevälineeseen ja koko matkan ajan.  Maskin käyttämättä jättämisestä voidaan sakottaa.
Liikenteenharjoittajan on taattava tilojen säännöllinen desinfiointi.

Milloin voin mennä leikkauttamaan hiukseni?
Maanantaista alkaen on mahdollista mennä kampaajalle ja parturille tai mani- ja pedikyyriin.
Palvelut on varattava etukäteen puhelimitse tai sähköpostilla.
Asiakkaan on käytettävä maskia, ja liikkeenharjoittajan on noudatettava tiloissa desinfioinnista ja hygieniasta annettuja erikoismääräyksiä.

Voinko mennä virastoihin?
Voit hoitaa asioistasi henkilökohtaisesti julkishallinnon hajautetuissa palvelupisteissä, esim. verotoimisto ja rekisteritoimistot (Conservatórias), mutta et ilman ajanvarausta.  Loja de Cidadão - toimistot avautuvat vasta 31.5.
Virastoissa on asiakkaiden käytettävä maskia.

Ystäväni kuoli. Onko mahdollista mennä hautajaisiin?
Ei. Hautajaisiin saavat osallistua vain omaiset ja sukulaiset, joiden lukumäärälle ei enää ole rajoituksia.

Voinko harrastaa urheilua?
Voit, jos harjoitat urheilua yksin ja ulkona.  Kaikki joukkuepelit ovat edelleen kiellettyjä.  
Vesiurheilua voi harrastaa, mutta pukuhuoneet/peseytymistilat ovat edelleen suljettuina samoin kuin uima-altaat.
Portugalin kansallisen hätätilan päätyttyä 3.5. ryhdytään alla olevan kalenterin mukaisesti uudelleen avaamaan kauppoja, virastoja ja palveluita.  
Nyt tehtyjä päätöksiä arvioidaan kahden viikon välein, ja aikatauluja voidaan muuttaa tilanteen mukaan.

4. toukokuuta alkaen:
 • pakollinen karanteeni sairaille ja aktiivisessa valvonnassa oleville jatkuu
 • "pysy kotona" jatkuu kansalaisvelvollisuutena
 • "pysy etäällä", 2 metrin etäisyys muihin tulee säilyttää
 • kaikki yli 10 hengen kohtaamiset, kokoukset tai tapahtumat ovat kiellettyjä
 • suljetuissa tiloissa sallitaan enintään 5 henkilöä / 100m2
 • Hautajaisiin saavat osallistua vain perheenjäsenet, joiden määrää ei rajoiteta                              
30.-31. toukokuuta alkaen myöhemmin määriteltävin rajoituksin:
 • uskonnolliset seremoniat
 • yhteisöjuhlat
JULKINEN LIIKENNE
4. toukokuuta alkaen
 • matkustajia 2/3 kokonaiskapasiteetista
 • maskin käyttö on pakollinen matkustajille (sakkorangaistus ilman maskia matkustaville)
 • liikenteenharjoittajan on huolehdittava pakollisista tilojen desinfioinneista
JULKISHALLINNON PALVELUT
4. toukokuuta alkaen:
 • hajautetut julkishallinnon palvelupisteet, esim. verotoimisto, rekisteritoimistot avaavat yleisölle
 • ajanvaraus on pakollinen (asiakkaita ei palvella ilman ajanvarausta)
 •  maskin käyttö on pakollinen kuten muissakin suljetuissa tiloissa
1. kesäkuuta alkaen:
 • Lojas de Cidadão avautuvat yleisölle
 • ajanvaraus on pakollinen (asiakkaita ei palvella ilman ajanvarausta)
 • maskin käyttö on pakollinen kuten muissakin suljetuissa tiloissa
LIIKKEET JA RAVINTOLA-ALAN YRITYKSET
4. toukokuuta alkaen saa avata:
 • paikalliset liikkeet, joista uloskäynti kadulle,  toisin sanoen liikekeskuksissa sijaitsevat kaupat eivät voi vielä aukaista, ja joiden pinta-ala on enintään 200m2; aukioloajat klo 10 alkaen; asiakkaalla maskin käyttö pakollinen
 • kampaamo- ja parturiliikkeet, manikyyripalvelut ja vastaavat (ainoastaan ajanvarauksella, asiakkaalla maskin käyttö pakollinen; palvelun tarjoajan turvattava tilojen desinfiointi ja muiden erityismääräysten noudattaminen
 • kirjakaupat
 • autokaupat, alueesta riippumatta
18. toukokuuta alkaen saa avata:
 • liikkeet, joista uloskäynti kadulle,  toisin sanoen liikekeskuksissa sijaitsevat kaupat eivät voi vielä aukaista, ja joiden pinta-ala on enintään 400m2 tai osa liikkeestä, enintään 400 m2 (kunnan antamalla luvalla myös suuremmat)
 • ravintolat, kahvilat ja niiden terassit; asiakkaita max. 50 % paikoista; suljettava klo 23
1. kesäkuuta alkaen saa avata:
 • liikkeet,  joiden pinta-ala on suurempi kuin 400 m2 tai jotka ovat ostoskeskuksissa
KULTTUURI
4. toukokuuta alkaen:
 • kirjastot ja arkistot avautuvat yleisölle
18. toukokuuta alkaen:
 • museot, monumentit ja palatsit, taidegalleriat ja vastaavat avautuvat yleisölle
1. kesäkuuta alkaen:
 • museot avautuvat yleisölle
 • elokuvateatterit, teatterit, auditoriot, teatterit avautuvat yleisölle
 • paikkojen varaus pakollinen
 • yleisöä otetaan vähemmän
 • turvaetäisyyden on säilyttävä
 • maskin käyttö on pakollinen kuten muissakin suljetuissa tiloissa
URHEILU
4. toukokuuta alkaen:
 • saa harjoittaa ulkona suoritettavia urheilulajeja, lukuunottamatta ryhmissä tapahtuvaa urheilua, kuten pelit
 • saa harjoittaa ulkona vesiurheilua (pukuhuoneet/peseytymistilat ovat edelleen suljettuina)
 • uima-altaat pysyvät edelleen suljettuina
30.-31. toukokuuta alkaen:
Jalkapallo - ykkösliigan ja Portugal Cupin viralliset kilpailut pelataan ilman yleisöä
MASKIN KÄYTTÖ
Tuleeko kaikkien käyttää maskia?

4.5. alkaen on maskin käyttö pakollista kaikissa sisätiloissa, kuten liikkeissä, virastoissa, toimistoissa, kirjastoissa, kampaajalla jne. sekä julkisissa liikennevälineissä, joissa maskin käyttämättä jättämisestä sakotetaan (120-350 euroa).
Lisäksi Portugalin terveysvirasto suosittelee maskien käyttöä myös ulkona liikuttaessa.

Terveydenhuollon ammattilaisille, terveydenhoidon pisteeseen tuleville potilaille sekä  hengitysvaikeuksista kärsiville ja immuunipuutospotilaille on tarkoitettu FFP2 ja FFP3-suojaimet (Filtering Face Piece).

Muut voivat käyttää ei-kirurgisia esim. puuvillasta tai muusta tekstiilistä valmistettuja maskeja käydessään esim. kaupoissa, apteekeissa, liikennevälineissä jne, mutta myös ulkona liikkuessa maskin käyttöä suositellaan.

Ota huomioon:
- kangasmaski ei ole henkilönsuojain
- kangasmaski ei suojaa käyttäjää koronavirukselta
- likainen maski voi olla viruksenlevittäjä.
- maski saattaa suojata muita maskin käyttäjän hengitysteistä leviäviltä pisaroilta
- oireettoman taudinkantajan maskin käytöstä voi olla hyötyä esimerkiksi liikennevälineissä, kaupoissa jne, mutta siitä ei ole olemassa tieteellistä näyttöä.

Ohjeita maskin käytöstä

Portugalin terveysvirasto korostaa, että maskin käytön lisäksi on jatkettava muita suojautumiskeinoja, kuten käsienpesu ja desinfiointiaineen käyttö, sekä turvaetäisyyden pitäminen.  Maski ei yksin ratkaise taudin leviämistä.

Jotkut kunnat, kuten Portimãon kaupunki on lähettänyt postitse kaupungin asukkaille maskeja (kaikkiin asuntoihin, jossa on  kulutettu vettä 3 viimeisen kuukauden aikana). 
Hallitus on määrännyt maskeille ja muille suojautumisvälineille 6% IVA (ALV) eikä myyntivoitto saa ylittää 15 prosenttia.
TERVEYDENHOITO 
Terveyspalveluihin hakeutuminen poikkeustilan aikana

Suositellaan kaikkien terveyspalveluihin hakeutuvien soittavan SNS24-palvelupuhelimeen 808 242424.
Epidemian alkuvaiheessa pahasti ruuhkautunut puhelin pystyy nyt vastaanottamaan 15 000 puhelua/vrk, soittajien keskimääräinen jonotusaika on yksi minuutti.
Puhelun perusteella soittaja ohjataan oikeaan terveydenhuollon pisteeseen.

Hätätapauksessa soitetaan aina numeroon 112!

Ajanvaraus terveyskeskukseen

Voit ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseesi tai asuinkuntasi pääterveyskeskukseen puhelimitse, josta neuvotaan poikkeustilan aikana voimassa olevista aukioloajoista/ ajanvarauksesta.

Reseptien uusiminen
Kroonisiin sairauksiin käytettävien lääkkeiden reseptejä voi uudistaa soittamalla omalääkärille (médico de família) tai omaan terveyskeskukseen. Lääkäri kirjoittaa sähköisen reseptin, jonka saa sähköpostilla tai viestinä puhelimeen.
Samoin lääkäri voi poikkeustilanteen aikana potilasta näkemättä kirjoittaa reseptin lääkkeelle, jota tarvitaan akuutin sairauden hoitoon, jos lääkäri pystyy varmasti tekemään diagnoosin potilaan kuvaamien oireiden perusteella eikä pidä potilaan näkemistä välttämättömänä.

Peruutettujen lääkäriaikojen uudelleen varaus
Maaliskuun aikana oli terveyskeskuskäyntejä 300 000 vähemmän  (-3,9%),  samoin kuin erikoislääkäreillä käyntejä sairaaloissa 180 000 (-5,7 %), ja leikkauksia 9 000 (-5,3 %).  Päivystysvastaanottojen käynnit vähenivät 11,5 % ja lääkäriambulanssien kutsut vähenivät 300/vrk.
Vähennys johtui ei-kiireellisten käyntien ja leikkausten keskeyttämisestä sairaanhoidon resurssien ohjaamiseksi covid-19-epidemian hoitoon, sekä potilaiden pelkoon tartunnan saamisesta terveydenhoidon toimipisteestä.

Maaliskuun aikana peruutettujen aikojen uudelleen varaus on aloitettu, potilaat saavat joko kirjeitse tai tekstiviestillä ilmoituksen uudesta ajasta.
KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA COVID-19-EPIDEMIASTA
Pitäisikö testata kaikki tartuntaa epäilevät?

Kaikki ne, joilla epäillään infektiota ts. joilla on oireita kuten kuume, yskä tai paheneva krooninen yskä ja hengitysvaikeuksia, tulisi testata.

Henkilöt, joilla on yllä mainittuja oireita, tulee soittaa ilmaiseen palvelupuhelimeen SNS24 
(puh. 808 24 24 24), josta ohjataan lähimpään näytteiden ottopaikkaan tai oikeaan terveydenhoidon pisteeseen.

Soittaessasi SNS 24 -linjalle 808 24 24 24 valitse 5 päästäksesi keskustelemaan englantia puhuvan henkilön kanssa.

Jos oireet ovat lieviä eikä onnistu saamaan vastausta SNS24-palvelupuhelimesta voi täyttää kyselylomakkeen: "Avaliar sintomas"  https://www.sns24.gov.pt/avaliar-sintomas/?intro-sc=covid-19 

Lomake on vain portugaliksi, mutta yksinkertaiset kysymykset pystyy kääntäjällä tulkitsemaan.  Annettujen vastausten perusteella saa  hoito-ohjeet tai suosituksen hoitopaikasta.

Huomioikaa, että "Avaliar sintomas" -lomake
- ei ole kliininen diagnoosi
- ei ole lääkärin konsultaatio
- ei korvaa ammatillista terveydenhuoltoa
- käyttäjän on hyväksyttävä käyttöehdot

Mitä tehdään kun on vakavia oireita ja hengitysvaikeuksia?
Voi mennä sairaalan päivystysosastoon. Ne jaetaan kahteen osaan: toinen potilaille, joille on  hengitysvaikeuksia, mukaan lukien Covid-19-epäilyt, ja toinen muille potilaille.

Oireilevat testataan tärkeysjärjestyksessä
1.  sairaalahoitoa tarvitsevat
2. vastasyntyneet ja raskaana olevat naiset
3. terveydenhuollon ammattilaiset, joilla on oireita

Seuraavana henkilöt, joilla on lisäsairauksia (kuten astma, sydämen vajaatoiminta, diabetes, krooninen maksa- tai munuaissairaus,  keuhkoahtaumatauti, syöpä) tai alentunut vastustuskyky ja hoitokotien ja toipilasyksiköiden asukkaat.
Myös edellä mainittujen potilaiden kanssa läheisessä kontaktissa olleet henkilöt testataan.

Olen sairastunut ja määrätty kotihoitoon.  Mitä edellytetään asunnolta, jossa sairastetaan?
Saat hoidon  terveydenhoidon pisteessä, jos asunnossasi ei ole puhelinta tai matkapuhelinta, lämpömittaria, kylpyhuonetta (mieluiten vain potilaalle), vettä, saippuaa ja pesuaineita sekä tarvittaessa hoitajaa. Myös vastasyntyneet, raskaana olevat naiset tai ihmiset, joilla on heikentynyt vastustuskyky hoidetaan terveydenhoidon pisteissä.

Jos sairastan kotona, miten terveyttäni seurataan?
Kun olet soittanut puhelimeen SNS 24, saat puhelun lääkäriltä seuraavan 24 tunnin aikana, ja saat tekstiviestipyynnön näytteen ottoa varten tekstiviestillä.Tilaa saamasi ohjeen mukaan aika lähimmästä laboratoriosta tai muusta näytteenottopaikasta tai tarvittaessa saat näytteenottajan kotiin seuraavien 48 tunnin aikana. Jos oireita ei ole ensimmäisen näytteen oton jälkeen, toista testi 10. ja 14. päivän välillä ensimmäisistä oireista.

Näytteenottopaikkoja "Drive thru" on avattu ainakin Faron jalkapallostadionilla, Estádio Algarve, ja Portimãossa Arena (markkinapaikka, joka on muuten suljettu).  KOKEITA OTETAAN VAIN LÄHETTEEN TEKSTARILLE SAANEILTA.
Testiin ohjataan henkilöt, joilla on vähäisiä oireita eivätkä tarvitse sairaalahoitoa.
Autolla paikalle tulijoilta otetaan testi auton ikkunasta, eikä henkilöiden tarvitse tulla autosta ulos.

Yksityissektorilla Covid-19-testit 
Hospital Particular do Algarven klinikoilla voi käydä tekemässä yksityisesti Covid-19-testin.  Kysy ajanvarauksesta soittamalla varausnumeroon.

Tulkkipalvelu
Kun olet hakeutunut hoitoon ja jos sinulle tulee ylipääsemättömiä kielivaikeuksia hoitopisteessä on vapaaehtoiseksi tulkiksi ilmoittautunut Soila Hirvonen puh. (+351) 933 526 016. Soila antaa tulkkausapua sairaustapauksissa vain puhelimitse, koska ei asu Algarvessa. Pane Soilan numero talteen puhelimeesi jo nyt!

HÄTÄTAPAUKSESSA SOITETAAN AINA NUMEROON 112!
MUITA OHJEITA
En pystynyt vahvistamaan ovatko tässä osiossa olevat tiedot edelleen voimassa.  Ilmeisesti autoilusäännökset ovat lieventyneet ja katsastusasemat todennäköisesti  avautuvat jo ennen kesäkuun loppua, samoin kuin näyttäisi olevan mahdollista SEF:n toimiston aukeaminen aikaisemmin. 

Autoilu


Henkilöautoilla saa ajaa vain lain sallimassa tarkoituksessa (välttämättömät matkat) sekä polttoaineen tankkaamiseksi huoltoasemilla.

Auton katsastus
Katsastusasemat ovat poikkeustilan aikana suljettuja. 
Ajoneuvot joiden katsastusaika on 13.3.-30.6.2020 saavat viisi kuukautta lisäaikaa katsastuksen suorittamiseen.  Viiden kuukauden lisäaika lasketaan auton rekisteröintipäivästä, joka on siis sama kuin päivä, johon mennessä auto olisi tullut katsastaa.

Katsastuksen puuttuminen poikkeustilanteesta johtuen ei vaikuta vakuutuksen voimassaoloon tai sen maksamiin korvauksiin. 

Auton vuokraus
Auton voi vuokrata:
 • välttämättömien tavaroiden, kuten ruokatarvikkeiden ja lääkkeiden ostomatkaa varten
 • terveydenhoidon vaatimiin käynteihin
 • avustuskäynteihin
 • epäkunnossa olevan oman auton korvaamiseksi
Portugalin camping-alueet on suljettu matkailijoilta
Camping-alueilla saavat olla vain vakituisesti siellä asuvat.

Apteekki
Apteekit ovat avoinna normaalisti.

Riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden, joiden ei tulisi liikkua ulkona, elämää helpottaa nyt avattu palvelu. Soittamalla ilmaiseen numeroon 1400 voi tilata apteekista lääkkeitä tai muita tarvikkeita kotiinkuljetuksella.
Etusija palvelussa on kroonisesti sairailla ja yli 60-vuotiailla.

Ruokastokset
Supermarkettien on taattava ensijainen palvelu pelastuspalvelun ja terveydenhoidon henkilökunnalle sekä yli 70-vuotiaille ja kroonisesti sairaille. Kuuluminen näihin ryhmiin on todistettava henkilökortilla tai muulla dokumentilla.

Supermarketit E.Leclerc ja Aldi avaavat ovensa yhtä tuntia aikaisemmin ym. ammattilaisille ja yli 70-vuotiaille.
Joissakin supermarketeissa on varattu ensimmäiset kaksi tuntia ym. ammattilaisille ja yli 70-vuotiaille. Jotkut kaupat ovat päätyneet vain takaamaan ensijaisen palvelun.

Kukin kauppa päättää tavastaan toimia, ja käytäntö voi muuttua päivästä toiseen. Tarkista oman kauppasi tilanne ja aukioloajat kaupan nettisivuilta.

Jos asut apartamentos-hotellissa, jossa on ravintola, kysy onko heillä ruokapalvelu hotellin asiakkaille ravintolan ollessa suljettuna poikkeustilanteen vuoksi. Ainakin Portimãon Oceano Atlântico - hotellissa on mahdollista tilata aamulla päivän ateria, joka tuodaan asiakkaan ovelle, maksu tapahtuu pankkikortilla.

Suojautumisvälineet
Erilaisten virukselta suojautumisesta käytettävien välineiden kuten maskien, alkoholin, käsidesin jne. hinnat nousivat hurjasti kysynnän myötä.  Uuden lain mukaisesti edellä mainittujen tuotteiden myyntivoitto ei saa ylittää 15 prosenttia.
Liikkumisrajoituksia purettaessa tuli maskin käyttö pakolliseksi suljetuissa tiloissa, esim. busseissa, junissa, supermarketeissa.
Mm. Portimãon kaupunki on jakanut kaupungin asukkaille maskeja.

Maahanmuuttovirasto SEF
SEF:n (maahanmuuttovirasto) toimistot ovat suljettuina.
1.7. alkaen toimistoissa aletaan ottaa vastaan asiakkaita, kaikki ennen sulkemista varatut ajat siirretään samassa järjestyksessä. Varatun ajan siirrosta SEF ilmoittaa sähköpostilla.

Kaikki dokumentit, joiden voimassaoloaika on päättynyt aikaisintaan 24.2.2020, katsotaan voimassa oleviksi 30.6. saakka.

Virastoasiat
- kaikki dokumentit, joiden voimassaoloaika on päättynyt aikaisintaan 24.2.2020,
  katsotaan voimassa oleviksi 30.6. saakka
- julkiset palvelut hoidetaan  puhelimitse tai verkkopalveluina
- vain jos asian hoito vaatii henkilökohtaista läsnäoloa tilataan aika etukäteen,
  ilman ajanvarausta ei oteta vastaan julkishallinnon palvelupisteissä
MATKUSTAMINEN
Portugalin ja Espanjan välinen maaraja pidetään suljettuna ainakin 17.5.2020 saakka.  Rajan ylitys on sallittua vain töissä kävijöille, kuten terveydenhoidon työntekijät,  tavaran toimittajille jne. sekä kotimaahan palaaville EU-kansalaisille.

Algarven rajanylityspaikan Ponte de Guadiana kautta maahan tulevien Portugalin kansalaisten tai Portugalissa residentteinä asuvien on rajalla ilmoitettava osoite, jossa he voivat olla karanteenissa 14 päivän ajan.  Sama määräys koskee kaikkia ulkomailta Faron lentokentälle tulevia.  14 päivän karanteeni on pakollinen kaikille Portugaliin tuleville.


Autolla Portugalista Suomeen
Vaikka EU-kansalaisilla, jotka ovat matkalla kotimaahan, on oikeus ylittää Portugalin maaraja Espanjan puolelle, oli rajan sulkemisen jälkeisenä päivänä 17.3. käännytetty Espanjaan pyrkiviä matkalaisia takaisin.  Tilanne korjautui 18.3. ja siitä lähtien on ollut mahdollista lähteä omalla autolla paluumatkalle Suomeen käyttäen virallisia rajanylityspaikkoja.


Lue Vinkkipalstalta suomalaisen pariskunnan matkakertomus huhtikuisesta automatkasta Portugalista Suomeen.

Suomeen suuntautuva matkustajalaivaliikenne on pysähdyksissä ainakin 13. toukokuuta asti.


LENTOLIIKENNE
Kaikki matkustajalennot Portugalista EU:n ulkopuolelle tai EU:n ulkopuolelta Portugaliin ovat pysähdyksissä ainakin 17.5.2020 asti, samoin  kuin Espanjaan ja Italiaan suuntautuvat tai näistä maista tulevat matkustajalennot.

Portugalin lentoyhtiö TAP ilmoittaa aloittavansa 4.5.2020 Lontooseen ja Pariisiin kaksi viikottaista lentoa.

Portugaliin matkustavat
Kaikille Portugaliin matkustaville on 14 päivän karanteeni pakollinen.


LUE PORTUGALIN MATKUSTUSTIEDOTE

Ulkoministeriön ohje:
Tee matkustusilmoitus, jotta edustusto voi olla sinuun yhteydessä: https://finlandabroad.fi/web/prt/etusivu

TIEDOTUSTA
Uutiskirjeemme ovat nyt kaikkien luettavissa seuran verkkosivuilla www.algarvensuomiseura.fi » Etusivu » Ajankohtaista sekä osiossa Eläminen Portugalissa »Tärkeää tietoa.
Algarven Suomi-Seuran FB-sivuilla julkaistaan lisäksi muita tiedotuksia ja uutisia, jotka jaetaan myös suljettuun Facebook-ryhmään Algarvessa mitä vaan. 
 
Lisäksi suomalaiset ovat perustaneet omia WhatsApp  - "korona"-ryhmiä, mm. Corona2020 em Lagos, sekä Jumiin jääneet.  FB-ryhmä Suomalaiset Portugalissa on myös yksi kanava olla yhteydessä muihin suomalaisiin.

Erittäin hyvää ja asiallista informaatiota englanniksi julkaisee Facebookissa Safe Communities Portugal -yhdistys, joka toimii rikosten ehkäisyn ja väestönsuojelun saralla.  Yhdistyksen puheenjohtaja David Thomas piti seuramme jäsenille erittäin hyvän turvallisuusaiheisen luennon lokakuun kuukausilounaalla.  Kannattaa seurata!
Algarven Suomi-Seura
Toimisto:
Rua Quinta do Bispo
Edifïcio Crisfer, R/C Loja 2
8500-729 Portimão
Avoinna 11.5.-31.8.2020 tiistaisin klo 10:00-14:00

Puh: (+351) 282 483 191 toimiston aukioloaikoina (syys-huhtikuu)
Matkapuh (toiminnanjohtaja): (+351) 967 520  976  arkipäivinä klo 9:00-15:00

Skype: algarvensuomiseura
Facebook: Algarven Suomi-Seura-Associação Finlandesa no Algarve
Sähköposti: algarve.suomi@sapo.pt
Kotisivut: www.algarvensuomiseura.fi

Pankkiyhteydet:
Portugali:
IBAN PT50 0033 0000 0007 8287 8280 5
BIC: BCOMPTPL

Suomi:   
IBAN  FI67 2022 1800 0198 10
BIC: NDEAFIHH

TOIMISTO JA KIRJASTO AVOINNA KESÄKAUDELLA TIISTAISIN KLO 10:00-14:00.
TOIMISTO AVOINNA syyskuusta huhtikuun loppuun maanantaista perjantaihin klo 9:00-15:00. 
KIRJASTO syyskuusta huhtikuun loppuun maanantaista perjantaihin klo 9:00-13:00. 

Ilmoitathan toimistoon sähköposti- ja postiosoitteen muutokset, myös väliaikaiset; puhelinnumerot.  
Copyright © 2016 - Algarven Suomi-Seura, All rights reserved.

Our mailing address is:
algarve.suomi@sapo.pt
www.algarvensuomiseura.fi

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list