Algarven Suomi-Seuran uutiskirje
View this email in your browser

Algarven Finfo 9/2020
3.4.2020

Toiminnanjohtajan turinoita
Seura(n)elämää
Lähetystö tiedottaa
Veroasiaa
Kansallinen hätätila
Määräyksiä hätätilan voimassa ollessa
Hoitoon hakeutuminen
Muita ohjeita
Kysymyksiä ja vastauksia
Matkustaminen
Algarven Suomi-Seura

TOIMINNANJOHTAJAN TURINOITA
Täällä Portugalissa me harvat suomalaiset jatkamme elämää kahdella viikolla jatketussa kansallisessa hätätilassa.  Tähän mennessä ei ole tullut keneltäkään suomalaiselta avunpyyntöä tai ilmoitusta sairastumisesta.  Toivotaan, että näin jatkuu, ja lämpenevät ilmat auttavat terveenä pysymisessä.

Portugalin tartunnan saaneiden määrä on kasvanut edelleen, huomenna tulee ylittymään 10 000 tartunnan saaneen raja. Algarvessa tilanne on edelleen huomattavasti parempi kuin muualla maassa, Alentejon maakuntaa lukuunottamatta, jossa tartuntoja on kaikkein vähiten,

Jatketun hätätilan uudet määräykset antavat viranomaisille lisää valtuuksia, joista kerrotaan tässä Finfossa.  Samoin löydät tästä uutiskirjeestä lisää tietoa muista määräyksistä ja annetuista ohjeista.

Määräysten ja ohjeiden kääntäminen suomeksi on melkoisen tylsää puuhaa.  Helpottaakseni työtäni annoin tehtävän googlelle. Siitä huolimatta, että google sai minut jälleen kerran nauramaan vesissä silmin, jouduin luopumaan sen käytöstä, kun kääntäjän mielestä hätätilan määräyksiin kuuluvat pakolliset synnytykset yli 70-vuotiaille!!!

Pääsiäisloman viettäjät aiheuttavat lisähuolia Portugalin viranomaisille, jotka pelkäävät tartuntojen nopeaa  leviämistä suvun kokoontuessa perinteiseen tapaan yhteiseen pääsiäispöytään.
Voimassa olevat määräykset antavat viranomaisille oikeuden hajottaa kaikki yli viiden ihmisen kokoontumiset (paitsi samassa taloudessa asuvien kesken), sekä sisä-  että ulkotiloissa, myös kodeissa tai niiden pihoilla.  Tehtävä on kuitenkin vaarallinen poliiseille:  Carvoeirossa yksityiskodissa ison seurueen juhlia lopettamaan mennyt GNR:n poliisi sai pullosta päähänsä!  Poliisi jouduttiin viemään sairaalaan hoidettavaksi.

Pääsiäisenä 9.-13.4. on kaikki matkustajalennot Portugaliin lopetettu.
Samalla aikavälillä on myös kiellettyä liikkuminen toisen kunnan alueelle, paitsi välttämättömissä työhön, terveydenhoitoon tai hätätapauksiin liittyvissä asioissa.

TORSTAISTA 9.4. MAANANTAIHIN 13.4. EI SAA POISTUA OMAN KUNNAN ALUEELTA!

Poliisi valvoo tarkasti määräyksiä.  Autoilijoita pyydetään näyttämään esim. vakuutustodistus, josta selviää vakituinen asuinpaikkakunta.  Muistattehan, että auton kuljettajalla pitää olla ajokortin lisäksi NIF-numero mukana autoa ajettaessa.  Ja NIF-numerossa on tietysti aina päivitetty osoite, eikö niin?

Lisäksi 1.4. julkaistun uutisen mukaan poliisi saa apua myös merivoimilta vesiliikenteen kontrolloimisessa.  Merivoimat ovat kouluttaneet kriisitilanteeseen uusia apujoukkoja, joiden tukikohta on Ilha do Farolin ympärillä. Kyseessä ovat krokotiiliryhmät, jotka ovat täysin vaarattomia Algarven asukkaille, ryhmät on erikoiskoulutettu käymään vain Algarveen yrittävien lomalaisten kimppuun. 

Viimeisissä Finfoissa jouduin keskittymään pelkästään hätätilan uusista määräyksistä tiedottamiseen, mutta jo tässä uutiskirjeessä on muutamia seuran toimintaan liittyviä asioita ja muita ajankohtaan kuuluvia tiedotuksia, kuten veroilmoitusten jättöaika. Seuraavissa Finfoissa toivottavasti pystytään palaamaan totuttuihin kuvioihin, vaikka jatkan luonnollisesti myös koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen seuraamista.

Kaiken uutisvirran keskellä herätti huomiota kenraali António Ramalho Eanesin (siirtomaasodissa taistellut kenraali, jolla oli tärkeä osa 25.11.1975 sotilasvallankaappauksen estämisessä ja demokratian palauttamisessa maahan, Portugalin presidentti 1976-86)  RTP1-uutislähetyksessä Portugalin poikkeustilanteesta antamansa haastattelun monia koskettaneet sanat:

 "Puhun koska olen vanha mies, 85-vuotias ... Se mitä  tästä on  sanottavaa, on velvollisuutemme kertoa muille, että tämän (poikkeustilan) olemme jo kokeneet, selvisimme siitä, ja myös tästä selvitään. Me vanhat ihmiset, olkaamme esimerkkinä. Pysymme kotona, turvaudumme järjestelmällisesti meille tarjottuun hoitoon ja kun joudumme sairaalahoitoon, tarjoamme tarvittaessa hengityslaitteemme miehelle, jolla on vaimo ja lapsia ".

Poikkeustilan keskeltä toivotan kaikille seuran jäsenille

Hyvää Pääsiäistä

Maija Katila 
toiminnanjohtaja
SEURA(N)ELÄMÄÄ
Algarven Aviisi 2/2020 julkaistaan maanantaina 6.4. poikkeustilanteesta johtuen vain e-lehtenä seuran verkkosivuilla » Julkaisut» Aviisi

Algarven Finfo 10/2020 lähetetään jäsenten sähköposteihin heti kun tärkeää tiedotettavaa tulee.
Uutiskirjeet on nyt luettavissa sekä Jäsenille-osiossa että Eläminen Portugalissa » Tärkeää tietoa. 

Jäsenkortit
Jäsenkorttien postitus jäi kesken koronaviruksen yllättäessä, mutta ne lähetetään heti kun se on mahdollista.

Matkustusilmoitus ja yhteystiedot
Kiitos kaikille niille Algarveen jääneille, jotka jättivät yhteystietonsa toimistoon. 

Suurlähetystö tiedottaa matkustusilmoituksesta, kts.  Lähetystö tiedottaa

Toimisto
Seuran toimistoa pidetään suljettuna niin kauan kuin määräykset vaativat.
Yhteydenotot puhelimella (+351) 967 520 976 arkisin klo 9-15 tai sähköpostilla algarve.suomi@sapo.pt
Hätätilanteessa voi soittaa mihin aikaan tahansa!
LÄHETYSTÖ TIEDOTTAA
Tee matkustusilmoitus
Suurlähetystö toivoo edelleen kaikkien matkustajien tekevän matkustusilmoituksen, jolloin hätätilanteessa ilmoituksen tehneisiin saadaan yhteys.

Peruuta matkustusilmoitus
Lähetystö toivoo, että ne matkustusilmoituksen tehneet, jotka ovat palanneet kotimaahan, tekisivät matkustusilmoituksen peruutuksen.
Jos olet rekisteröitynyt matkustusilmoituksen tehdessäsi, voit itse poistaa sen.  Muut voivat lähettää viestin sanomat.lis@formin.fi jolloin lähetystön virkailijat poistavat ilmoituksen.
VEROASIAA
Veroilmoitus
Portugalissa on jätettävä veroilmoitus vuoden 2019 tuloista 1.4.-30.6.2020.  Ilmoitus on tehtävä sähköisesti.

Kiinteistövero
Portugalin kiinteistöveron IMI ensimmäinen tai ainoa erä maksetaan toukokuun aikana.

Seuraavassa Finfossa lisätietoa veroasioista.
KANSALLINEN HÄTÄTILA
Keskiviikkona tehdyllä päätöksellä Portugalin kansallista hätätilaa jatkettiin kahdella viikolla, päättyen 17.4.2020. Hätätilaa on mahdollista jatkaa jälleen 17. huhtikuuta alkaen, jos olosuhteet vaativat.

Uusi laki antaa hallitukselle paljon lisävaltuuksia, mm. koulujen sulkemisesta, lukukausien alun muuttamisesta; oikeuden määrätä terveydenhoidon, väestönsuojelun, puolustus- ja turvallisuusalan ja muun hoitotyön tekijöitä töihin tai muuttaa työpistettä, -tehtäviä ja -aikoja;  jatkaa lakkokieltoa; päästää vankeja kotikaranteeniin elektronisen tunnisteella varustettuna.

Tottelemattomuus on hätätilan lakien mukaan rikollista ja siitä voidaan tuomita sakkorangaistukseen tai vankeuteen.
Julkaistussa lakiesityksessä todetaan, että "kaikki aktiivisen tai passiivisen vastustuksen toimet, jotka kohdistuvat toimivaltaisten viranomaisten antamiin laillisiin määräyksiin tämän hätätilan toteuttamiseksi, estetään, ja  tottelemattomuus katsotaan lain nojalla  rikokseksi".

Teleoperaattorit velvoitetaan lähettämään asiakkailleen tekstiviestinä Portugalin terveyshallinnon tai muun hallintoalan julkaiseman epidemian rajoittamiseen liittyvää informaatiota.
Alla olevaan Määräyksiä ja ohjeita -osioon on koottu tärkeimmät voimassa olevat määräykset.  Niitä on julkaistu jo aiemmissa Finfoissa kysymyksien ja vastausten muodossa.
Osiossa Hoitoon hakeutuminen on edelleen voimassa olevat ohjeet sairastuttaessa.
Osio Muita ohjeita sisältää vinkkejä esim. viranomaisasioiden hoitamiseen, ostosten tekoon jne.
MÄÄRÄYKSIÄ HÄTÄTILAN VOIMASSA OLLESSA

Pakolliseen karanteeniin määrätään
• Potilaat, joilla on COVID-19 ja SARS-Cov2-tartunta ;
• Henkilöt, jotka ovat terveysviranomaisten tai muiden terveydenhuollon ammattilaisten valvonnassa;
• Kaikkien potilaiden, joilla on COVID-19, tulee pysyä eristyksissä kotona tai olla
sairaalahoidossa. Eristäminen koskee myös kaikkia alaikäisiä, jotka ovat
terveysviranomaisten määrittelemän aktiivisen seurannan alaisia.
• Pakollisen karanteenin noudattamatta jättäminen on tottelemattomuusrikos

Erityinen suojautumisvelvollisuus on
• Kaikilla yli 70-vuotiailla
• Henkilöillä, joiden vastustuskyky on heikentynyt sekä niillä, joilla on terveysviranomaisten mukaan riskialttiina pidettäviä  kroonisia sairauksia (kuten korkea verenpaine, diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, krooninen hengityselinsairaus, syöpä)

Erityisen suojautumisvelvollisuuden piiriin kuuluvien henkilöiden ei pitäisi mennä ulos.
He voivat käyttää julkisia tiloja ja teitä vain seuraavissa tapauksissa:
• Ostaessaan tavaroita ja palveluita;
• Hakeutuessaan terveydenhoitoon;
• Käydessään postitoimistossa / postilokerolla tai -laatikolla, pankissa ja vakuutusyhtiössä;
• Tehdessään lyhyitä ulkoilulenkkejä (kaikki urheilu, jossa useampia ihmisiä kokoontuu yhteen, on kielletty) tai ulkoiluttaessaan lemmikkejään:
• Muu vastaava toiminta asianmukaisesti perustellun pakottavan syyn ollessa kyseessä
• Riskiryhmään kuuluvat työntekijät, lukuun ottamatta niitä, joilla on ulkona liikkumisen estävä lääkärintodistus 

Nämä rajoitukset eivät koske:
• terveydenhuollon ammattilaisia ja pelastuspalvelun työntekijöitä;

Kaikkia koskevia määräyksiä
Mistä syistä yleisesti ottaen saa poistua kodista?
 
• .Hankkia tavaroita ja palveluita
•  Tehdä työmatkoja 
•  Hakea töitä tai vastata työtarjoukseen
•  Hakeutua  terveydenhoitoon, mennä verenluovutukseen  ja kuljettaa terveydenhoitoon tai verenluovutukseen menevää henkilöä
• Autettaessa perheväkivallan tai ihmiskaupan uhreja tai vaarassa olevia lapsia ja nuoria
• Autettaessa vammaisia, lapsia, omia vanhempia, vanhuksia tai huollettavia
•  Välttämättömistä perhesyistä, kuten alaikäisten lasten saattajana
• Välttämättömien tavaroiden toimittamiseen henkilöille, jotka eivät itse pääse ostoksille ja  muut kotikäynnit joihin on saatu lupa
• Osallistuminen oikeudenkäynteihin
• Käynti postitoimistossa ja postilokerolla, pankissa ja vakuutusyhtiössä;
•  Tehdä lyhyitä ulkoilulenkkejä (kaikki urheilu, jossa useampia ihmisiä kokoontuu yhteen, on kielletty) tai ulkoiluttaa lemmikkielämiä tai ruokkia eläimiä
• Osallistua sosiaaliseen vapaaehtoistyöhön
• Henkilöt, joilla on laillinen oikeus vapaaseen liikkuvuuteen, kuten edustustojen henkilökunta, ja muut virkamiehet
• Lehdistönvapauden käyttämiseksi vaadittavat matkat
• Muu vastaava toiminta

Ollessasi kotisi ulkopuolella on noudatettava terveys-, poliisi- ja muiden viranomaisten antamia määräyksiä, erityisesti mainittuna turvaetäisyyden pitäminen muihin ihmisiin (väh. 2 metriä).

Voimassa olevat määräykset antavat viranomaisille oikeuden hajottaa kaikki yli viiden ihmisen kokoontumiset (paitsi samassa taloudessa asuvien kesken), sekä sisä-  että ulkotiloissa, myös kodeissa tai niiden pihoilla. 

Hätätilan aikana on asukkailla ja yhteisöillä velvollisuus tehdä yhteistyötä, erityisesti koskien yleisestä turvallisuudesta ja terveydestä vastuussa olevien viranomaisten antamien määräysten nopeaa noudattamista.

Toimivaltaisten viranomaisten laillisten määräysten vastustaminen on tottelemattomuusrikos, josta rangaistaan lain nro 27/2006, annettu 3.7., 6 §: n 4 momentin säännösten mukaisesti.
HOITOON HAKEUTUMINEN

Fase de Mitigação ("lievennys"vaihe)
Portugalissa siirryttiin 25.3.2020 koronavirusepidemiassa kolmanteen vaiheeseen, jonka johdosta sairaaloissa ja terveyskeskuksissa otettiin käyttöön uusia määräyksiä.  Myös yksityissairaalat aloittivat tartunnan saaneiden hoidon .

Mitä tarkoittaa Fase de Mitigação ("lievennys"vaihe)?
Se on Covid-19-taudin vakavin vaihe, joka aktivoidaan, kun tartunta tapahtuu paikallisesti, suljetussa ympäristössä ja / tai yhteisössä.
Keskitytään Covid-19: n vaikutusten lieventämiseen ja leviämisen vähentämiseen erityisesti pyrkimällä minimoimaan siihen liittyvää kuolleisuutta.

Tässä vaiheessa lieviä oireita saaneet  potilaat pysyvät kotona, pahemmin oirehtivat ohjataan terveyskeskuksen vastaanotolle, vakavammat tapaukset sairaaloiden vastaanottoon ja kriittiset tapaukset sijoitetaan suoraan sairaalaan.

Mikä muuttuu käytännössä siirryttäessä eristämisvaiheesta lieventämisvaiheeseen?
Suuri muutos terveydenhuollossa on se, että kaikki julkiset sairaalat ja terveyskeskukset sekä yksityinen ja sosiaalinen sektori otetaan mukaan.

Tuleeko kaikkien käyttää maskia?
Ei. Maskien käyttöä suositellaan tässä vaiheessa vain riskiryhmissä oleville ihmisille, kun he ovat suurissa taajamissa tai käyvät terveyspalveluissa.  Portugalin terveyshallinto seuraa kansainvälisiä ohjeita, jotka voivat muuttaa Portugalissa tällä hetkellä käytössä olevia suosituksia.
 
Pitäisikö testata kaikki tartuntaa epäilevät?
Kaikki ne, joilla epäillään infektiota ts. joilla on oireita kuten kuume, yskä tai paheneva krooninen yskä ja hengitysvaikeuksia, tulisi testata.

Henkilöt, joilla on yllä mainittuja oireita, tulee soittaa ilmaiseen palvelupuhelimeen SNS24 
(puh. 808 24 24 24), josta ohjataan lähimpään näytteiden ottopaikkaan tai oikeaan terveydenhoidon pisteeseen.

Soittaessasi SNS 24 -linjalle 808 24 24 24 (valinta 5 englanniksi) saattaa jonotusaika olla pitkä.

Jos oireet ovat lieviä eikä onnistu saamaan vastausta SNS24-palvelupuhelimesta voi täyttää kyselylomakkeen: "Avaliar sintomas"  https://www.sns24.gov.pt/avaliar-sintomas/?intro-sc=covid-19 

Lomake on vain portugaliksi, mutta yksinkertaiset kysymykset pystyy kääntäjällä tulkitsemaan.  Annettujen vastausten perusteella saa  hoito-ohjeet tai suosituksen hoitopaikasta.

Huomioikaa, että "Avaliar sintomas" -lomake
- ei ole kliininen diagnoosi
- ei ole lääkärin konsultaatio
- ei korvaa ammatillista terveydenhuoltoa
- käyttäjän on hyväksyttävä käyttöehdot

Mitä tehdään kun on vakavia oireita ja hengitysvaikeuksia?
Voi mennä sairaalan päivystysosastoon. Ne jaetaan kahteen osaan: toinen potilaille, joille on  hengitysvaikeuksia, mukaan lukien Covid-19-epäilyt, ja toinen muille potilaille.

Oireilevat testataan tärkeysjärjestyksessä
1.  sairaalahoitoa tarvitsevat
2. vastasyntyneet ja raskaana olevat naiset
3. terveydenhuollon ammattilaiset, joilla on oireita

Seuraavana henkilöt, joilla on lisäsairauksia (kuten astma, sydämen vajaatoiminta, diabetes, krooninen maksa- tai munuaissairaus,  keuhkoahtaumatauti, syöpä) tai alentunut vastustuskyky ja hoitokotien ja toipilasyksiköiden asukkaat.
Myös edellä mainittujen potilaiden kanssa läheisessä kontaktissa olleet henkilöt testataan.

Olen sairastunut ja määrätty kotihoitoon.  Mitä edellytetään asunnolta, jossa sairastetaan?
Saat hoidon  terveydenhoidon pisteessä, jos asunnossasi ei ole puhelinta tai matkapuhelinta, lämpömittaria, kylpyhuonetta (mieluiten vain potilaalle), vettä, saippuaa ja pesuaineita sekä tarvittaessa hoitajaa. Myös vastasyntyneet, raskaana olevat naiset tai ihmiset, joilla on heikentynyt vastustuskyky hoidetaan terveydenhoidon pisteissä.

Jos sairastan kotona, miten terveyttäni seurataan?
Kun olet soittanut puhelimeen SNS 24, saat puhelun lääkäriltä seuraavan 24 tunnin aikana, ja saat tekstiviestipyynnön näytteen ottoa varten tekstiviestillä.Tilaa saamasi ohjeen mukaan aika lähimmästä laboratoriosta tai muusta näytteenottopaikasta tai tarvittaessa saat näytteenottajan kotiin seuraavien 48 tunnin aikana. Jos oireita ei ole ensimmäisen näytteen oton jälkeen, toista testi 10. ja 14. päivän välillä ensimmäisistä oireista.

Näytteenottopaikkoja "Drive thru" on avattu ainakin Faron jalkapallostadionilla, Estádio Algarve, ja Portimãossa Arena (markkinapaikka, joka on muuten suljettu).  KOKEITA OTETAAN VAIN LÄHETTEEN TEKSTARILLE SAANEILTA.
Testiin ohjataan henkilöt, joilla on vähäisiä oireita eivätkä tarvitse sairaalahoitoa.
Autolla paikalle tulijoilta otetaan testi auton ikkunasta, eikä henkilöiden tarvitse tulla autosta ulos.

Tulkkipalvelu
Kun olet hakeutunut hoitoon ja jos sinulle tulee ylipääsemättömiä kielivaikeuksia hoitopisteessä on vapaaehtoiseksi tulkiksi ilmoittautunut Soila Hirvonen puh. (+351) 933 526 016. Soila antaa tulkkausapua sairaustapauksissa vain puhelimitse, koska ei asu Algarvessa. Pane Soilan numero talteen puhelimeesi jo nyt!

HÄTÄTAPAUKSESSA SOITETAAN AINA NUMEROON 112!
MUITA OHJEITA
Autoilu

Henkilöautoilla saa ajaa vain lain sallimassa tarkoituksessa (välttämättömät matkat) sekä polttoaineen tankkaamiseksi huoltoasemilla.

Pääsiäisliikenteen erikoismääräys on voimassa 9.4.2020 klo 00:00 alkaen ja päättyen 13.4.2020 klo 24:00, jona aikana oman kunnan alueelta poistuminen on kielletty paitsi pakottavassa tapauksessa kuten terveydenhoito tai muu hätätapaus sekä työmatkat.

Auton katsastus

Katsastusasemat ovat poikkeustilan aikana suljettuja. 
Ajoneuvot joiden katsastusaika on 13.3.-30.6.2020 saavat viisi kuukautta lisäaikaa katsastuksen suorittamiseen.  Viiden kuukauden lisäaika lasketaan auton rekisteröintipäivästä, joka on siis sama kuin päivä, johon mennessä auto olisi tullut katsastaa.

Katsastuksen puuttuminen poikkeustilanteesta johtuen ei vaikuta vakuutuksen voimassaoloon tai sen maksamiin korvauksiin. 

Auton vuokraus

Auton voi vuokrata:
  • välttämättömien tavaroiden, kuten ruokatarvikkeiden ja lääkkeiden ostomatkaa varten
  • terveydenhoidon vaatimiin käynteihin
  • avustuskäynteihin
  • epäkunnossa olevan oman auton korvaamiseksi
 
Portugalin camping-alueet on suljettu matkailijoilta
Camping-alueilla saavat olla vain vakituisesti siellä asuvat.

Matkustajaliikenne
Kaikki lento- ja laivaliikenteen matkustajavuorot  on pysäytetty päääsiäisen  aikana 9.4.2020 klo 00:00 alkaen ja päättyen 13.4.2020 klo 24:00

Karanteeni kaikille maahan tulijoille
Portugalin ja Espanjan välinen maaraja on ollut suljettuna 16.3.2020 klo 23 lähtien.  Rajan ylitys on sallittua vain töissä kävijöille, kuten terveydenhoidon työntekijät,  tavaran toimittajille jne. sekä kotimaahan palaaville EU-kansalaisille.
Algarven rajanylityspaikan Ponte de Guadiana kautta maahan tulevien Portugalin kansalaisten tai Portugalissa residentteinä asuvien on rajalla ilmoitettava osoite, jossa he voivat olla karanteenissa 14 päivän ajan.  Sama määräys koskee kaikkia ulkomailta Faron lentokentälle tulevia.  14 päivän karanteeni on pakollinen kaikille Portugaliin tuleville.

Apteekki
Apteekit ovat avoinna normaalisti.

Riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden, joiden ei tulisi liikkua ulkona, elämää helpottaa nyt avattu palvelu. Soittamalla ilmaiseen numeroon 1400 voi tilata apteekista lääkkeitä tai muita tarvikkeita kotiinkuljetuksella.
Etusija palvelussa on kroonisesti sairailla ja yli 60-vuotiailla.

Ruokastokset
Supermarkettien on taattava ensijainen palvelu pelastuspalvelun ja terveydenhoidon henkilökunnalle sekä yli 70-vuotiaille ja kroonisesti sairaille. Kuuluminen näihin ryhmiin on todistettava henkilökortilla tai muulla dokumentilla.

Supermarketit E.Leclerc ja Aldi avaavat ovensa yhtä tuntia aikaisemmin ym. ammattilaisille ja yli 70-vuotiaille.
Joissakin supermarketeissa on varattu ensimmäiset kaksi tuntia ym. ammattilaisille ja yli 70-vuotiaille. Jotkut kaupat ovat päätyneet vain takaamaan ensijaisen palvelun.

Kukin kauppa päättää tavastaan toimia, ja käytäntö voi muuttua päivästä toiseen. Tarkista oman kauppasi tilanne ja aukioloajat kaupan nettisivuilta.

Jos asut apartamentos-hotellissa, jossa on ravintola, kysy onko heillä ruokapalvelu hotellin asiakkaille ravintolan ollessa suljettuna poikkeustilanteen vuoksi. Ainakin Portimãon Oceano Atlântico - hotellissa on mahdollista tilata aamulla päivän ateria, joka tuodaan asiakkaan ovelle, maksu tapahtuu pankkikortilla.

Maahanmuuttovirasto SEF
SEF:n (maahanmuuttovirasto) toimistot ovat suljettuina.
1.7. alkaen toimistoissa aletaan ottaa vastaan asiakkaita, kaikki ennen sulkemista varatut ajat siirretään samassa järjestyksessä. Varatun ajan siirrosta SEF ilmoittaa sähköpostilla.

Kaikki dokumentit, joiden voimassaoloaika on päättynyt aikaisintaan 24.2.2020, katsotaan voimassa oleviksi 30.6. saakka.

Virastoasiat
- kaikki dokumentit, joiden voimassaoloaika on päättynyt aikaisintaan 24.2.2020, katsotaan voimassa
  oleviksi 30.6. saakka
- julkiset palvelut hoidetaan  puhelimitse tai verkkopalveluina
- vain jos asian hoito vaatii henkilökohtaista läsnäoloa tilataan aika etukäteen, ilman ajanvarausta ei oteta vastaan julkishallinnon palvelupisteissä
KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA
Pysy kotona!
Velvollisuutesi on pysyä kotona, lukuun ottamatta  Kysymyksiä ja vastauksia -osassa kerrottuja poikkeuksia

Pidä etäisyyttä
Kaikissa tilanteissa on itse pidettävä huolta, että pitää vähintään 2 metrin turvavälin muihin ihmisiin.  Suukottelu, halaukset  ja kättely on kiellettyä.  Ja muista huolellinen käsienpesu!

Pidä huolta
Noudattamalla annettuja ohjeita suojaat itseäsi ja läheisiäsi.

Älä jätä yksin
Portugalissa olevat: muistakaa, että suomalaisten joukossa on useita yksin asuvia, joiden avunsaanti hätätilanteessa voi olla vaikeaa.  Jos tunnet jonkun yksin asuvan, pidä säännöllisesti yhteyttä puhelimitse, tekstarein tai meilaten: kysy onko kaikki kunnossa!

Seuraa tiedotuksia
Portugalin terveyshallinnon sivuilla:  https://covid19.min-saude.pt tai https://www.dgs.pt/corona-virus.aspx
ja Suomen  Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla:      
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19 

Kysymyksiä ja vastauksia

Voinko mennä ulos?
Kyllä, jos menet:
-  töihin
-  ruokakauppaan
-  apteekkiin
-  terveydenhoidon pisteeseen
-  pankkiin tai postiin
-  hoitamaan perheen jäsentä tai viemään lääkkeitä/ruokaa
-  noudat ruokaa take-away -ravintolasta (muut ravintolat ja kahvilat suljetaan)
-  ulkoilutat lemmikkieläintä (suositellaan lyhyitä lenkkejä)  tai viet eläinlääkärille 
-  voit myös ilman lemmikkiä tehdä lyhyitä kävelylenkkejä (kaikki urheilu, jossa
   kokoontuu ihmisiä on kielletty)
ulkona liikkumiseen ei tarvita mitään erityistä dokumenttia
-  poliisit saattavat kysellä kaduilla kulkijoilta syytä ulkona liikkumiseen
   ja kehottaa palaamaan kotiin


Onko iäkkäillä erityismääräyksiä?
Erityisen riskialttiiseen ryhmään kuuluvat yli 70-vuotiaat ja kroonisia sairauksia potevat, joilla on erityinen suojautumisen velvollisuus. Iäkkäiden tulisi pysyä kotona, ollen sallittua vain  välttämättömät ruoka- ja lääkeostokset, terveyskeskuksessa tai pankissa käynti, lemmikkieläinten ulkoilutus ja   ja lyhyet kävelylenkit ulkona.
Perheen, naapureiden ja kunnan tulee taata ikääntyvälle väestölle heidän tarvitsemansa tuki.

Voinko mennä verotoimistoon tai muihin julkishallinnon toimistoihin?
- julkiset palvelut hoidetaan  puhelimitse tai verkkopalveluina
- vain jos asian hoito vaatii henkilökohtaista läsnäoloa tilataan aika etukäteen, ilman ajanvarausta ei oteta vastaan julkishallinnon palvelupisteissä

Voinko lähteä ajelemaan autolla?
-  voimassa on velvollisuus pysyä kotona
-  välttämättömään asiointiin (ruokaostokset jne.) kuuluvat ajot ovat sallittuja
-  huoltoasemat pysyvät auki
-  ulkomaalaiset voivat lähteä kotimatkalle autolla, poistuen maasta virallisilta rajanylityspaikoilta

Tuleeko elintarvikkeiden säännöstelyä?
Pääministerin ilmoituksen mukaan on olemassa edellytykset sille, että tuotanto ja jakelu jatkuvat normaalisti, jos kuluttajat jatkavat vastuullista käyttäytymistä eivätkä ryhdy hamstraamaan.

Liiketoiminta
Suljetaan
-  ostoskeskukset, lukuunottamatta supermarketteja
ravintolat ja kahvilat, ainoastaan Take-Away -ravintolat pidetään auki
-  baarit, diskot, yökerhot
-  kampaamot ja hyvinvointipalveluyritykset
-   elokuvateatterit ja muut kulttuuritilat
-   kirjastot ja yhdistysten tilat - mukaan lukien Algarven Suomi-Seuran
    kirjasto/ toimisto
-   urheilutilat
-   liikkeet, joiden palvelu ei kuulu välttämättömiin palveluihin

Toiminnassa pidetään
supermarketit (sisälle päästetään vain 4 asiakasta/ 100 m2, muut odottavat ulkona)
-  leipomot
-  pikku ruokakaupat
-  kioskit
-  take-away-ravintolat (useista voi tilata ruuan kotiinkuljetuksen)
-  apteekit
-  huoltoasemat
-  pankit
-  postit
-  muut liikkeet, joiden toiminta katsotaan välttämättömäksi
kaikissa liikkeissä on rajoituksia sisään päästettävien
   asiakkaiden määrässä
-  suositellaan palvelu hoidettavaksi liikkeen ovella tai luukulla
   ilman asiakkaan sisälle tuloa
-  supermarkettien tavaroiden kotiinkuljetuspalvelu ei pysty vastaamaan
   kasvaneeseen kysyntään 

Kulkevatko bussit ja junat?

Kaiken joukkoliikenteen vuoroja on vähennytty.  Matkustajia saatetaan ottaa vähemmän, ja muita rajoituksia saattaa tulla.
MATKUSTAMINEN
Lennot Suomeen

Suomalaisia matkailijoita on kehotettu palaamaan Suomeen heti kun mahdollista.  Samanaikaisesti ovat lentoyhtiöt peruuttaneet lentoja Helsinkiin (peruutetut lennot TAP).  Lennon järjestäminen Suomeen on  muodostunut hankalaksi ja kalliksi.
Yhtenä vaihtoehtona ja vaivattomampana  tapana hankkia lentoliput on käyttää Algarven Suomi-Seuran pitkäaikaisen yhteistyökumppanin Matkahaukan (puh. +358 9 296 5000, E-mail: info@matkahaukka.com) palveluja.

Lentokentillä on tullut ruuhkatilanteita, kun lentoja on ylibuukattu, ja kaikki lipun hankkineet eivät ole mahtuneet koneeseen.  Matkustajia kehotetaan tekemään lentoyhtiön sivuilla boarding pass heti kun check-in-palvelu avautuu.  Useilla lentoyhtiöillä check-in-palvelu alkaa 72 tuntia ennen lentoa, mutta tarkista oman lentoyhtiösi ohjeet.

Lissaboniin lennolle lähteneet varoittavat matkasta Algarvesta Lissaboniin julkisella liikennevälineillä, bussilla tai junalla, joissa kehotetun turvavälin pitäminen  on mahdotonta.  Suosittelemme Faron kentältä lähtevän lennon varaamista.  Valitettavasti Farosta ei ole suoria lentoja Helsinkiin.

Portugaliin matkustavat
Kaikille Portugaliin matkustaville on tullut 14 päivän karanteeni pakolliseksi.


Autolla Portugalista Suomeen
Vaikka EU-kansalaisilla, jotka ovat matkalla kotimaahan, on oikeus ylittää Portugalin maaraja Espanjan puolelle, oli rajan sulkemisen jälkeisenä päivänä 17.3. käännytetty Espanjaan pyrkiviä matkalaisia takaisin.  Tilanne korjautui 18.3. ja siitä lähtien on ollut mahdollista lähteä omalla autolla paluumatkalle Suomeen käyttäen virallisia rajanylityspaikkoja.

Espanjassa on suljettu hotellit ja ravintolat, jopa huoltoasemien kahvilat,  joten matkaan tulee valmistautua varaten Portugalista riittävästi elintarvikkeita.
Suomalaisissa lehdissä on julkaistu karavaanareiden kokemuksista matkasta Euroopan läpi.  


LUE PORTUGALIN MATKUSTUSTIEDOTE

Ulkoministeriön ohje:
Matkailija, palaa Suomeen
Valmiuslain mukaisten poikkeusolojen vuoksi valtioneuvosto on tehnyt päätöksen liikenteen rajoittamisesta Suomen ulkorajoilla torstaista 19.3. klo 00 alkaen. Suomalaisia matkailijoita kehotetaan palaamaan Suomeen heti kun mahdollista. 

Tee matkustusilmoitus, jotta edustusto voi olla sinuun yhteydessä: https://finlandabroad.fi/web/prt/etusivu

ALGARVEN SUOMI-SEURA

Poikkeustilanteessa seuran toimisto on suljettuna niin kauan kuin poikkeustilanteen määräykset vaativat.
Palvelemme puhelimitse (+351) 967 520 976 
ja sähköpostilla algarve.suomi@sapo.pt


Jatkamme tiedottamista poikkeustilanteesta:
- uutiskirjeinä jäsenille
- www.algarvensuomiseura.fi » Etusivu » Ajankohtaista
- Facebook-sivullamme Algarven Suomi-Seura
Uutiskirjeemme ovat nyt kaikkien luettavissa seuran verkkosivuilla www.algarvensuomiseura.fi » Etusivu » Ajankohtaista
Algarven Suomi-Seuran FB-sivuilla julkaistaan lisäksi muita tiedotuksia ja uutisia, jotka jaetaan myös suljettuun Facebook-ryhmään Algarvessa mitä vaan. 
 
Lisäksi suomalaiset ovat perustaneet omia WhatsApp  - "korona"-ryhmiä, mm. Corona2020 em Lagos, sekä Jumiin jääneet.  FB-ryhmä Suomalaiset Portugalissa on myös yksi kanava olla yhteydessä muihin suomalaisiin.

Erittäin hyvää ja asiallista informaatiota englanniksi julkaisee Facebookissa Safe Communities Portugal -yhdistys, joka toimii rikosten ehkäisyn ja väestönsuojelun saralla.  Yhdistyksen puheenjohtaja David Thomas piti seuramme jäsenille erittäin hyvän turvallisuusaiheisen luennon lokakuun kuukausilounaalla.  Kannattaa seurata!

Mahdollista yhteydenottoa varten olisi meille tärkeätä tietää  kuinka monta seuran jäsentä on vielä jäänyt Portugaliin.  Ilmoita sähköpostilla algarve.suomi@sapo.pt tai tekstarilla puhelimeen (+351) 967 520 976, jos olet vielä Portugalissa.  Sähköpostiviestiin pane myös puhelinnumerosi.  
Jos et ole vielä tehnyt matkustusilmoitusta lähetystön verkkosivuilla, tee se nyt heti.  Vain matkustusilmoituksen tehneihin saa lähetystö yhteyden tarpeen vaatiessa.
Algarven Suomi-Seura

Toimisto:
Rua Quinta do Bispo
Edifïcio Crisfer, R/C Loja 2
8500-729 Portimão

Puh: (+351) 282 483 191 toimiston aukioloaikoina (syys-huhtikuu)
Matkapuh (toiminnanjohtaja): (+351) 967 520  976  arkipäivinä klo 9:00-15:00

Skype: algarvensuomiseura
Facebook: Algarven Suomi-Seura-Associação Finlandesa no Algarve
Sähköposti: algarve.suomi@sapo.pt
Kotisivut: www.algarvensuomiseura.fi

Pankkiyhteydet:
Portugali:
IBAN PT50 0033 0000 0007 8287 8280 5
BIC: BCOMPTPL

Suomi:   
IBAN  FI67 2022 1800 0198 10
BIC: NDEAFIHH

TOIMISTO AVOINNA syyskuusta huhtikuun loppuun maanantaista perjantaihin klo 9:00-15:00. 
KIRJASTO syyskuusta huhtikuun loppuun maanantaista perjantaihin klo 9:00-13:00. 

Ilmoitathan toimistoon sähköposti- ja postiosoitteen muutokset, myös väliaikaiset; puhelinnumerot.  
Copyright © 2016 - Algarven Suomi-Seura, All rights reserved.

Our mailing address is:
algarve.suomi@sapo.pt
www.algarvensuomiseura.fi

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list