Algarven Suomi-Seuran uutiskirje
View this email in your browser

Algarven Finfo 10/2020
19.4.2020

Toiminnanjohtajan turinoita
Seura(n)elämää
Lähetystö tiedottaa
Veroasiaa
Kansallinen hätätila
Määräyksiä hätätilan voimassa ollessa
Terveydenhoito hätätilan aikana
Kysymyksiä ja vastauksia Covid-19-epidemiasta
Muita ohjeita
Matkustaminen
Kysymyksiä ja vastauksia
Algarven Suomi-Seura

TOIMINNANJOHTAJAN TURINOITA
Hiljainen huhtikuu

Päivittäiset lenkkini vievät pois ihmisten ilmoilta, kukkaniittyjen kautta autioille kalliorannoille, kääntääkseni selkäni pahalle maailmalle, katsoakseni aavalle merelle ja hengittääkseni raikkaita tuulia, unohtaakseni hetkeksi virukset ja sairaudet.

Kun kaikki toiminta on hiljentynyt ja aika tuntuu pysähtyneen hämmästyttää luonnon muuttuminen kevään edetessä, auringon paistaessa ja kasvulle hyvää tekevän sateen kirkastaessa iloiset värit.  Välillä unohtuu, että elämä jatkuu!
Hiljentyneessä maassa jää monelta näkemättä aina upea Portugalin huhtikuu punaisine unikkoineen, satoine muine kasveineen ja väreineen. Jos jäi tänä vuonna väliin, älä sure, ensi vuonna on uusi huhtikuu!

Kansallinen hätätila

Kansallista hätätilaa Portugalissa jatketaan 2. toukokuuta asti. Parlamentin enemmistö tuki lakiesitystä, vastaan äänesti PCP-puolueen sekä Iniciativa Liberalin kansanedustajat ja yksi riippumaton kansanedustaja. Sekä presidentti että pääministeri toivovat tämän jäävän viimeiseksi hätätilakaudeksi.

Päättäjät odottavat tartuntojen selvää vähenemistä, jolloin hätätila päättyisi vapun jälkeen, ja toukokuussa päästäisiin purkamaan joitakin määräyksistä.  Nyt on jo väläytelty lastentarhojen, pienten liikkeiden, parturien ja kampaamoiden, kulttuuritilojen sekä valtion virastojen yleisöpalveluiden avaamista. Rajoitusten vähentämisestä hallitus esittää kalenterin 30. huhtikuuta.

Portugalissa osuu uusitulle hätätilakaudelle kaksi pyhää, joita perinteisesti vietetään joukkotapahtumien muodossa: neilikkavallankumouksen vuosipäivä 25. huhtikuuta ja vappu. Uusien määräysten mukaan näinä päivinä helpotetaan hieman ulkona liikkumiseen liittyviä määräyksiä, mutta silti isot kokoontumiset, kuten vappumarssin tyyppiset, on kielletty.
 
Portugalin päättäjät ovat yhtä mieltä siitä, että normaaliin toimintaan palaaminen tulee tehdä asteittain välttyäksemme uusien tartuntojen nopealta leviämiseltä, mikä veisi terveydenhoidon kestämättömään tilanteeseen.

Portugalin ihme

Portugalin käyttöön ottamat toimenpiteet, joilla on onnistuttu estämään Italian ja Espanjan kaltainen katastrofi, ovat saaneet huomiota maailmalla. Mm. Der Spiegel-lehti on pohtinut syitä, miksi Portugali on selvinnyt melko hyvin pandemian rajoittamisessa.  Lehden mukaan Portugali toimi hyvin ryhtyessään aikaisin sulkemaan kouluja; rajoittamaan mm. supermarkettien asiakasmäärää; avustaessaan taloudellisesti kotiin lapsia hoitamaan jääviä vanhempia koulujen ja lastentarhojen ollessa suljettuina, maahanmuuttajien, joiden legalisointi on kesken,  ottaminen sosiaaliturvan piiriin, taaten täten kaikille maassa oleville pääsyn terveydenhoitoon; ilmaiset Covid-19-testit ja -hoidot kaikille; iäkkäiden ihmisten voimassa olevat tuberkuloosirokotteet (tuberkuloosirokote on jossakin tutkimuksessa katsottu olevan eduksi). Lehti mainitsee vielä Fatimankin!

Portugalin presidentin mukaan kyseessä ei ole ihme, vaikka "on hyvä, että he ajattelevat niin, vaan kyse on tehdyistä uhrauksista".
Presidentti antoi kiitosta poliittisille päättäjille, jotka noudattivat terveydenhoidon asiantuntijoiden suosituksia. Erityisesti Marcelo Rebelo de Sousa kiitti kansalaisia, jotka ovat omistautuneet "ihmishenkien pelastamiseen tai auttamaan pelastustehtävissä toimivia ja niitä, jotka takaavat arkeen kuuluvien perusasioiden toimimisen", ja koko väestölle, joka "on ymmärtänyt minkä  haasteen edessä olemme ja toiminut nopeasti".
Tasavallan presidentti katsoi, että portugalilaiset ovat toimineet "yhteisvastuullisesti ja mobilisoituneina, kurinalaisesti, innokkaasti, päättäväisesti ja rohkeasti" kestäen "rajoituksia sellaisella tavalla, että monet ulkomaalaiset kutsuvat sitä Portugalin ihmeeksi". 
Presidentti jatkaa:"Jos tämä on ihme, kuten muut sanovat, niin me, Portugalin kansa, olemme olleet elävä ihme melkein yhdeksän vuosisataa. Jos tämä on ihme, ihmettä kutsutaan Portugaliksi", hän totesi.

Portugalilainen Aveirosta kotoisin oleva sairaanhoitaja Luis sai Boris Johnsonilta yhdessä uusi-seelantilaisen kollegansa Jennyn kanssa suuren kiitoksen pääministeriltä hänen päästessään pois sairaalasta.  Pääministeri kiitti hengestään näitä kahta teho-osaston hoitajaa, jotka olivat kriittisten 48 tunnin aikana olleet koko ajan hänen vierellään.

Tartuntatilanne
 Vaikka maa on saanut kiitosta hyvästä epidemian hoidosta, on tartunnan saaneita paljon, ja edelleen uusia tapauksia  päivittäin enemmän kuin parantuneita.  Luvuissa on kuitenkin havaittavissa selvää tasaantumista, mutta siitä huolimatta terveysviranomaiset kannattavat varovaista linjaa, uusin suositus on maskin käyttäminen, josta ohjeita tässä Finfossa.

Tänään 19.4. on tartunnan saaneita yhteensä 20 206, kuolleita 714, parantuneita 610.  Portugalissa on tehty yli 200 000 testiä, koko väestöstä on testattu n. 2%, joka sijoittaa koko maailmassa Portugalin 16. sijalle eniten testejä/miljoona asukasta tehneeksi maaksi. 
Algarvessa on vielä kolme kuntaa, Alcoutim, Aljezur ja Vila de Bispo, jossa ei ole todettu yhtään tartuntatapausta.  Algarven alueella on tartuntoja yhteensä 310, joista 10 on kuollut.Albufeirassa on eniten tartuntoja, 63 tällä hetkellä.  Vaikka Portimãossa todettiin Algarven ensimmäiset tartuntapaukset on leviäminen saatu hyvin hallintaan. Uusia sairastuneita on ollut viime aikoina hyvin vähän, jopa oli yksi viiden päivän jakso, jolloin ei todettu yhtään uutta tapausta.

Talous
Kun pahin tilanne saadaan hallintaan, on toisen suuren haasteen aika.  Portugalin talouden nousun pohjauduttua viime vuosina pitkälti turismin valtavaan kasvuun, koettelee pandemia erityisen kovalla kädellä maan taloutta matkustajien määrän vähentyessä dramaattisesti.

Laskelmien mukaan jokaista puoltatoista kuukautta kohti, jolloin talous on pysähdyksissä. BKT laskee 6,5%.  Valtiovarainministeri Mário Centeno kertoi haastattelussa Portugalin tilanteen olevan hyvin monimutkainen, koska kaikki riippuu siitä, mitä muualla maailmalla tapahtuu, viennin osuuden ollessa 45% maan BKT:sta. Centenon mukaan talouden toisen kvartaalin lasku saattaa nousta nelin- tai viisinkertaiseksi edelliseen laskukauteen verrattuna, jolloin puhutaan 16-20% putoamisesta.  Centeno arvioi, ettei koko vuoden BKT:n lasku tule ylittämään 10 prosenttia.

Kansalla on tuoreessa muistissa vaikea lama ja troikan aika,  joka päättyi 2014. Siitä lähtien  Portugalin talous on ollut kasvussa.

Pandemian aikana on valtio joutunut terveydenhoidon vaatiman lisärahoituksen lisäksi tukemaan yrityksiä ja ansionmenetyksien vuoksi työntekijöitä suurilla summilla.  Talousministeri esitti jo varoituksen: "Valtion tämän päivän menot ovat huomisen veroja".

Nyt kampanjoidaan teemalla "osta kotimaista".  Portugalin talouden tukemiseksi kehoitetaan kansalaisia ostamaan kotimaan tuotteita paikallisilta tuottajilta ja  vastuuntuntoisiltaa työpaikat säilyttäneiltä firmoilta sekä viettämään lomat oman maan kohteissa.

Muutamat suuret kauppaketjut ovat saaneet kiitosta, kun ovat siirtyneet hankkimaan elintarvikkeita paikallisilta tuottajilta.

Finfo
Tässä uutiskirjeessä on edelleen paljon asiaa epidemian keskellä elämisestä Portugalissa.
Vaikka jotkut osiot, kuten Määräyksiä hätätilan voimassa ollessa, terveydenhoito, kysymyksiä ja vastauksia, näyttävät nopeasti vilkaistuna samanlaisilta kuin aiemmissa Finfoissa julkaistut, on niihin lisätty paljon päivitettyä tietoa, joten täällä olevien kannattaa lukea ne uudestaan

Matkustaminen-osiossa on mm. tietoja uudesta laista, joka määrittelee miten peruutettujen matkojen korvaaminen tai asiakkaiden maksujen palauttaminen tulee hoitaa.
 
Muita kuin Covid-19-uutisia on  Seura(n)elämää ja veroasiaa -osioissa.  Niistä löytyy mm.maksuohje verojen suorittamiseen ulkomaiselta pankkitililtä, vero-osoitteen muutos ja varoitus auton Portugalista Suomeen vienneille.

Suukkopäivä
Portugalissa vietettiin 13.4. "Dia do Beijo", suukkopäivää.  Suudelmia pidetään terveydelle edullisina normaaleissa olosuhteissa, mutta etelän maihin kulttuureihin kuuluvat poskisuukot - ja myös kättelyt - pantiin pannaan heti kun epidemia saapui Portugaliin. 

Jo vuonna 1439, jolloin rutto raivosi Lontoossa, kiellettiin suuteleminen, rangaistuksena sakot tai keskiaikainen vankityrmä. Siis jo silloin ymmärrettiin jotakin tartuntateistä!

Portugalilaisella vanhainkodin johtajalla, joka laitoksessa pidetyssä pääsiäismessussa vei ristin jokaisen messuun osallistuneen suudeltavaksi - niin kuin on tapana - taisi olla keskiaikaa edeltävät tiedot tartunnoista!

Beijinhos e abraços - suukkoja ja halauksia - mutta virtuaalisesti - kaikille!

Maija Katila 
toiminnanjohtaja
SEURA(N)ELÄMÄÄ
Algarven Aviisi 2/2020 on julkaistu maanantaina 6.4. poikkeustilanteesta johtuen vain e-lehtenä seuran verkkosivuilla » Julkaisut» Aviisi

Algarven Finfo 11/2020 lähetetään jäsenten sähköposteihin toukokuun alussa tai aikaisemmin, jos tärkeää tiedotettavaa ilmenee.
Uutiskirjeet on nyt luettavissa sekä Jäsenille-osiossa että Eläminen Portugalissa » Tärkeää tietoa että etusivun Ajankohtaista-osiossa.

Jäsenkortit
Jäsenkorttien postitus jäi kesken koronaviruksen yllättäessä, mutta ne lähetetään heti kun se on mahdollista.

Matkustusilmoitus ja yhteystiedot
Kiitos kaikille niille Algarveen jääneille, jotka jättivät yhteystietonsa toimistoon. 

Suurlähetystö tiedottaa matkustusilmoituksesta, kts.  Lähetystö tiedottaa

Toimisto
Seuran toimistoa pidetään suljettuna niin kauan kuin määräykset vaativat. Nykyisten tietojen valossa näyttäisi mahdolliselta toimiston/kirjaston avaaminen toukokuussa yhtenä päivänä viikossa.  Aukioloajoista tiedotetaan seuraavassa Finfossa.
Palvelemme puhelimitse (+351) 967 520 976 arkisin klo 9-15 tai sähköpostilla algarve.suomi@sapo.pt
Hätätilanteessa voi soittaa mihin aikaan tahansa!


Seuratkaa tiedotuksia verkkosivuilla www.algarvensuomiseura.fi sekä FB-sivuilla https://www.facebook.com/associacaofinlandesa
LÄHETYSTÖ TIEDOTTAA
Tee matkustusilmoitus
Suurlähetystö toivoo edelleen kaikkien matkustajien tekevän matkustusilmoituksen, jolloin hätätilanteessa ilmoituksen tehneisiin saadaan yhteys.

Peruuta matkustusilmoitus
Lähetystö toivoo, että ne matkustusilmoituksen tehneet, jotka ovat palanneet kotimaahan, tekisivät matkustusilmoituksen peruutuksen.
Jos olet rekisteröitynyt matkustusilmoituksen tehdessäsi, voit itse poistaa sen.  Muut voivat lähettää viestin sanomat.lis@formin.fi jolloin lähetystön virkailijat poistavat ilmoituksen.
VEROASIAA
Veroilmoitus
Portugalissa on jätettävä veroilmoitus vuoden 2019 tuloista 1.4.-30.6.2020.  Ilmoitus on tehtävä sähköisesti.

Kiinteistövero
Portugalin kiinteistöveron IMI ensimmäinen tai ainoa erä maksetaan toukokuun aikana.
Maksa verot ajoissa

Portugalissa maksuun tulevat verot (tulo-, kiinteistö- ja auton käyttövero) voi maksaa ulkomaiselta pankkitililtä
- jos on liittänyt maksun suoraveloitukseen Débito Direto, joka tehdään sähköisesti
  omaan verotiedostoon käyttäen verotoimistosta saatua salasanaa "senha"
- tai tilisiirtona alla olevan ohjeen mukaisesti

Maksettaessa Portugalin veroja tilisiirtona ulkomaiselta pankkitililtä, on maksusuorituksessa oltava kaikki alla olevat tiedot:

• Maksun saajan verotunnistenumero - NIF: 600 084 779
• Maksun saaja: Autoridade Tributária e Aduaneira
• Pankkitilin numero: 83 69 27
• IBAN: PT50 0781 0019 00000008369 27
• Pankin nimi: Agência de Gestão da Tesouraria e da Dívida Pública – IGCP, E.P.E.
• Swift: IGCPPTPL
•  Maksajan verotunnistenumero — NIF — joka on maksumääräyksessä
•  Viitenumero - referência.  Jokaisella maksulla on oma viitenumeronsa, joka on maksumääräyksessä
•  Huomioi, että jokaisesta maksusta on tehtävä oma tilisiirtonsa
•  Maksu suositellaan suoritettavaksi vähintään kaksi päivää ennen sen eräpäivää
Vero-osoitteen muutos

Osoitteenmuutoksesta on aina tehtävä ilmoitus verotoimistoon.
Normaalisti asian hoitaminen vaatii verovelvollisen tai hänen valtuuttamansa henkilökohtaisen käynnin verotoimistossa, kun kysymyksessä on muutto ulkomaille.
Nykyisessä poikkeustilanteessa on mahdollista tehdä vero-osoitteen muutos ulkomaiseen osoitteeseen myös verohallinnon sivuilla,  “e-balcão”.

Ulkomaalaiset (joilla ei ole Portugalin henkilökorttia) voivat tehdä osoitteenmuutoksen Portugalin sisällä tai toiseen EU-maahan tai Norjaan, Islantiin tai Liechtensteiniin tapahtuneesta muutosta verohallinnon sivuilla e-balcão, johon kirjaudutaan NIF-numerolla ja salasanalla "senha".  Pyyntö "pedido" lähetetään osiosta: “Imposto ou Área / Tipo de Questão / Questão”, seuraava: “Registo Contribuinte / Identific / Alteração Morada/ Singulares”.
Liitteeksi on annettava uuden osoitteen oikeaksi todistava dokumentti, esim. asunnon kauppakirja tai vuokrasopimus tai muu vastaava luotettava todiste.
Päivämääräksi osoitteen muutokselle kirjautuu pyynnön lähettämisen päivä.

Jos haluaa käydä henkilökohtaisesti verotoimistossa "Serviço de Finanças" on sitä varten varattava aika.

Verotoimistosta voi kysyä lisätietoja veroasioista puh.  217 206 707.
IUC - ajoneuvon käyttövero

Ajoneuvon käyttövero on maksettava sen käyttöönottoa vastaavan kuukauden loppuun mennessä, esim. auto on rekisteröity ensimmäisen kerran 15.1., jolloin kunkin vuoden tammikuun loppuun mennessä on suoritettava veron maksu.

Vero tulee maksuun niin kauan kuin ajoneuvon rekisteröintiä ei ole peruutettu IMT:n (Portugalin autorekisterikeskus) toimistoon.
Viime vuoden aikana joidenkin Portugalista Suomeen vietyjen ja siellä rekisteröityjen autojen Portugalin rekisterikilpien peruutus ei ole toteutunut, vaikka asia pitäisi sujua viranomaisteitse Traficomin ilmoituksella IMT:n toimistoon.
Niinpä muuutamista Suomeen viedyistä autoista on omistajalleen määrätty edelleen auton käyttövero maksettavaksi tänä vuonna.

Kannattaa tarkistaa onko Portugalista viety ajoneuvo edelleen täällä rekisterissä.  Sen voi tehdä helposti IMT:n sivuilla: http://www.imt-ip.pt/MatriculasCanceladas/matriculas.asp, johon syötetään auton rekisterinumero.  
Jos auto on edelleen Portugalin rekisterissä, täytyy itse lähettää pyyntö sen poistamiseksi rekisteristä IMT:n Faron toimistoon.
KANSALLINEN HÄTÄTILA
Portugalin kansallista hätätilaa jatkettiin kahdella viikolla 2.5.2020 saakka.
Edellisen hätätilakauden aikana annetut määräykset ovat toistaiseksi voimassa, kunnes hallitus antaa uudet ohjeet.

Tottelemattomuus on hätätilan lakien mukaan rikollista ja siitä voidaan tuomita sakkorangaistukseen tai vankeuteen.
Julkaistussa lakiesityksessä todetaan, että "kaikki aktiivisen tai passiivisen vastustuksen toimet, jotka kohdistuvat toimivaltaisten viranomaisten antamiin laillisiin määräyksiin tämän hätätilan toteuttamiseksi, estetään, ja  tottelemattomuus katsotaan lain nojalla  rikokseksi".

Teleoperaattorit velvoitetaan lähettämään asiakkailleen tekstiviestinä Portugalin terveyshallinnon tai muun hallintoalan julkaiseman epidemian rajoittamiseen liittyvää informaatiota.

Alla oleviin hätätilaa koskeviin ohjeisiin ja määräyksiin on lisätty paljon päivitettyä tietoa, vaikka ne ensi silmäyksellä näyttävät samoilta kuin aikaisemmissa Finfoissa julkaistut.  Siksi kannattaa lukea ne kaikki uudestaan.

Määräyksiä hätätilan voimassa ollessa -osioon on koottu tärkeimmät voimassa olevat määräykset.
Osioon Terveydenhoito hätätilan aikana on koottu ohjeita terveydenhoitoon hakeutumisesta poikkeustilanteessa.
Kysymyksiä ja vastauksia Covid-19-epidemiasta sisältää terveydenhoitoon ja suojautumiseen liittyviä ohjeita.
Osio Muita ohjeita sisältää vinkkejä esim. viranomaisasioiden hoitamiseen, ostosten tekoon jne.
Matkustaminen käsittelee matkustajaliikennettä Portugalista/Portugaliin sekä tiedot uudesta peruuntuneiden matkojen takaisinmaksusta säätelevästä laista.
Kysymyksiä ja vastauksia - osiossa on ensimmäisen hätätilan alussa annettuja käytännön ohjeita, jotka pitävät edelleen paikkansa,
MÄÄRÄYKSIÄ HÄTÄTILAN VOIMASSA OLLESSA
Pakolliseen karanteeniin määrätään
• Potilaat, joilla on COVID-19 ja SARS-Cov2-tartunta ;
• Henkilöt, jotka ovat terveysviranomaisten tai muiden terveydenhuollon ammattilaisten valvonnassa;
• Kaikkien potilaiden, joilla on COVID-19, tulee pysyä eristyksissä kotona tai olla
sairaalahoidossa. Eristäminen koskee myös kaikkia alaikäisiä, jotka ovat
terveysviranomaisten määrittelemän aktiivisen seurannan alaisia;
• Pakollisen karanteenin noudattamatta jättäminen on tottelemattomuusrikos

Erityinen suojautumisvelvollisuus on
• Kaikilla yli 70-vuotiailla
• Henkilöillä, joiden vastustuskyky on heikentynyt sekä niillä, joilla on terveysviranomaisten mukaan riskialttiina pidettäviä  kroonisia sairauksia (kuten korkea verenpaine, diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, krooninen hengityselinsairaus, syöpä)

Erityisen suojautumisvelvollisuuden piiriin kuuluvien henkilöiden ei pitäisi mennä ulos.
He voivat käyttää julkisia tiloja ja teitä vain seuraavissa tapauksissa:
• Ostaessaan tavaroita ja palveluita;
• Hakeutuessaan terveydenhoitoon;
• Käydessään postitoimistossa / postilokerolla tai -laatikolla, pankissa ja vakuutusyhtiössä;
• Tehdessään lyhyitä ulkoilulenkkejä (kaikki urheilu, jossa useampia ihmisiä kokoontuu yhteen, on kielletty) tai ulkoiluttaessaan lemmikkejään:
• Muu vastaava toiminta asianmukaisesti perustellun pakottavan syyn ollessa   kyseessä
• Riskiryhmään kuuluvat työntekijät, lukuun ottamatta niitä, joilla on ulkona     liikkumisen estävä lääkärintodistus 

Nämä rajoitukset eivät koske:
• terveydenhuollon ammattilaisia ja pelastuspalvelun työntekijöitä;

Kaikkia koskevia määräyksiä
Mistä syistä yleisesti ottaen saa poistua kodista?
 
• .Hankkia tavaroita ja palveluita
•  Tehdä työmatkoja 
•  Hakea töitä tai vastata työtarjoukseen
•  Hakeutua  terveydenhoitoon, mennä verenluovutukseen  ja     kuljettaa terveydenhoitoon tai verenluovutukseen menevää henkilöä
• Autettaessa perheväkivallan tai ihmiskaupan uhreja tai vaarassa olevia lapsia ja   nuoria
• Autettaessa vammaisia, lapsia, omia vanhempia, vanhuksia tai huollettavia
• Välttämättömistä perhesyistä, kuten alaikäisten lasten saattajana
• Välttämättömien tavaroiden toimittamiseen henkilöille, jotka eivät itse pääse     ostoksille ja  muut kotikäynnit joihin on saatu lupa
• Osallistuminen oikeudenkäynteihin
• Käynti postitoimistossa ja postilokerolla, pankissa ja vakuutusyhtiössä;
•  Tehdä lyhyitä ulkoilulenkkejä (kaikki urheilu, jossa useampia ihmisiä kokoontuu     yhteen, on kielletty) tai ulkoiluttaa lemmikkielämiä tai ruokkia eläimiä
• Osallistua sosiaaliseen vapaaehtoistyöhön
• Henkilöt, joilla on laillinen oikeus vapaaseen liikkuvuuteen, kuten edustustojen
  henkilökunta, ja muut virkamiehet
• Lehdistönvapauden käyttämiseksi vaadittavat matkat
• Muu vastaava toiminta

Ollessasi kotisi ulkopuolella on noudatettava terveys-, poliisi- ja muiden viranomaisten antamia määräyksiä, erityisesti mainittuna turvaetäisyyden pitäminen muihin ihmisiin (väh. 2 metriä).

Voimassa olevat määräykset antavat viranomaisille oikeuden hajottaa kaikki yli viiden ihmisen kokoontumiset (paitsi samassa taloudessa asuvien kesken), sekä sisä-  että ulkotiloissa, myös kodeissa tai niiden pihoilla. 

Hätätilan aikana on asukkailla ja yhteisöillä velvollisuus tehdä yhteistyötä, erityisesti koskien yleisestä turvallisuudesta ja terveydestä vastuussa olevien viranomaisten antamien määräysten nopeaa noudattamista.

Toimivaltaisten viranomaisten laillisten määräysten vastustaminen on tottelemattomuusrikos, josta rangaistaan lain nro 27/2006, annettu 3.7., 6 §: n 4 momentin säännösten mukaisesti.
TERVEYDENHOITO HÄTÄTILAN AIKANA
Terveyspalveluihin hakeutuminen poikkeustilan aikana

Suositellaan kaikkien terveyspalveluihin hakeutuvien soittavan SNS24-palvelupuhelimeen 808 242424.
Epidemian alkuvaiheessa pahasti ruuhkautunut puhelin pystyy nyt vastaanottamaan 15 000 puhelua/vrk, soittajien keskimääräinen jonotusaika on yksi minuutti.
Puhelun perusteella soittaja ohjataan oikeaan terveydenhuollon pisteeseen.

Hätätapauksessa soitetaan aina numeroon 112!

Ajanvaraus terveyskeskukseen

Voit ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseesi tai asuinkuntasi pääterveyskeskukseen puhelimitse, josta neuvotaan poikkeustilan aikana voimassa olevista aukioloajoista/ ajanvarauksesta.

Reseptien uusiminen
Kroonisiin sairauksiin käytettävien lääkkeiden reseptejä voi uudistaa soittamalla omalääkärille (médico de família) tai omaan terveyskeskukseen. Lääkäri kirjoittaa sähköisen reseptin, jonka saa sähköpostilla tai viestinä puhelimeen.
Samoin lääkäri voi poikkeustilanteen aikana potilasta näkemättä kirjoittaa reseptin lääkkeelle, jota tarvitaan akuutin sairauden hoitoon, jos lääkäri pystyy varmasti tekemään diagnoosin potilaan kuvaamien oireiden perusteella eikä pidä potilaan näkemistä välttämättömänä.

Peruutettujen lääkäriaikojen uudelleen varaus
Maaliskuun aikana oli terveyskeskuskäyntejä 300 000 vähemmän  (-3,9%),  samoin kuin erikoislääkäreillä käyntejä sairaaloissa 180 000 (-5,7 %), ja leikkauksia 9 000 (-5,3 %).  Päivystysvastaanottojen käynnit vähenivät 11,5 % ja lääkäriambulanssien kutsut vähenivät 300/vrk.
Vähennys johtui ei-kiireellisten käyntien ja leikkausten keskeyttämisestä sairaanhoidon resurssien ohjaamiseksi covid-19-epidemian hoitoon, sekä potilaiden pelkoon tartunnan saamisesta terveydenhoidon toimipisteestä.

Ensi viikolla aloitetaan  maaliskuun aikana peruutettujen aikojen uudelleen varaus, joista potilaat saavat joko kirjeitse tai tekstiviestillä ilmoituksen.
KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA COVID-19-EPIDEMIASTA
Tuleeko kaikkien käyttää maskia?
Portugalin terveysvirasto suosittelee maskien käyttöä, erityisesti siinä vaiheessa, kun nykyisiä liikkumisrajoituksia lähdetään purkamaan.

Terveydenhuollon ammattilaisille, terveydenhoidon pisteeseen tuleville potilaille sekä  hengitysvaikeuksista kärsiville ja immuunipuutospotilaille on tarkoitettu FFP2 ja FFP3-suojaimet (Filtering Face Piece).

Muut voivat käyttää ei-kirurgisia esim. puuvillasta tai muusta tekstiilistä valmistettuja maskeja käydessään esim. kaupoissa, apteekeissa, liikennevälineissä jne, mutta myös ulkona liikkuessa maskin käyttöä suositellaan.

Ota huomioon:
- kangasmaski ei ole henkilönsuojain
- kangasmaski ei suojaa käyttäjää koronavirukselta
- likainen maski voi olla viruksenlevittäjä.
- maski saattaa suojata muita maskin käyttäjän hengitysteistä leviäviltä pisaroilta
- oireettoman taudinkantajan maskin käytöstä voi olla hyötyä esimerkiksi liikennevälineissä, kaupoissa jne, mutta siitä ei ole olemassa tieteellistä näyttöä.

Ohjeita maskin käytöstä

Portugalin terveysvirasto korostaa, että maskin käytön lisäksi on jatkettava muita suojautumiskeinoja, kuten käsienpesu ja desinfiointiaineen käyttö, sekä turvaetäisyyden pitäminen.  Maski ei yksin ratkaise taudin leviämistä.

Portimãon kaupunki on tilannut 250 000 maskia, jotka jaetaan kaupungin asukkaille.  Kaupungin asukkaat saavat myöhemmin ilmoituksen milloin ja miten jakelu tapahtuu.
Muut kunnat saattavat ottaa esimerkkiä Portimãosta, kun suojaimien hankkiminen on vaikeata.

Pitäisikö testata kaikki tartuntaa epäilevät?
Kaikki ne, joilla epäillään infektiota ts. joilla on oireita kuten kuume, yskä tai paheneva krooninen yskä ja hengitysvaikeuksia, tulisi testata.

Henkilöt, joilla on yllä mainittuja oireita, tulee soittaa ilmaiseen palvelupuhelimeen SNS24 
(puh. 808 24 24 24), josta ohjataan lähimpään näytteiden ottopaikkaan tai oikeaan terveydenhoidon pisteeseen.

Soittaessasi SNS 24 -linjalle 808 24 24 24 valitse 5 päästäksesi keskustelemaan englantia puhuvan henkilön kanssa.

Jos oireet ovat lieviä eikä onnistu saamaan vastausta SNS24-palvelupuhelimesta voi täyttää kyselylomakkeen: "Avaliar sintomas"  https://www.sns24.gov.pt/avaliar-sintomas/?intro-sc=covid-19 

Lomake on vain portugaliksi, mutta yksinkertaiset kysymykset pystyy kääntäjällä tulkitsemaan.  Annettujen vastausten perusteella saa  hoito-ohjeet tai suosituksen hoitopaikasta.

Huomioikaa, että "Avaliar sintomas" -lomake
- ei ole kliininen diagnoosi
- ei ole lääkärin konsultaatio
- ei korvaa ammatillista terveydenhuoltoa
- käyttäjän on hyväksyttävä käyttöehdot

Mitä tehdään kun on vakavia oireita ja hengitysvaikeuksia?
Voi mennä sairaalan päivystysosastoon. Ne jaetaan kahteen osaan: toinen potilaille, joille on  hengitysvaikeuksia, mukaan lukien Covid-19-epäilyt, ja toinen muille potilaille.

Oireilevat testataan tärkeysjärjestyksessä
1.  sairaalahoitoa tarvitsevat
2. vastasyntyneet ja raskaana olevat naiset
3. terveydenhuollon ammattilaiset, joilla on oireita

Seuraavana henkilöt, joilla on lisäsairauksia (kuten astma, sydämen vajaatoiminta, diabetes, krooninen maksa- tai munuaissairaus,  keuhkoahtaumatauti, syöpä) tai alentunut vastustuskyky ja hoitokotien ja toipilasyksiköiden asukkaat.
Myös edellä mainittujen potilaiden kanssa läheisessä kontaktissa olleet henkilöt testataan.

Olen sairastunut ja määrätty kotihoitoon.  Mitä edellytetään asunnolta, jossa sairastetaan?
Saat hoidon  terveydenhoidon pisteessä, jos asunnossasi ei ole puhelinta tai matkapuhelinta, lämpömittaria, kylpyhuonetta (mieluiten vain potilaalle), vettä, saippuaa ja pesuaineita sekä tarvittaessa hoitajaa. Myös vastasyntyneet, raskaana olevat naiset tai ihmiset, joilla on heikentynyt vastustuskyky hoidetaan terveydenhoidon pisteissä.

Jos sairastan kotona, miten terveyttäni seurataan?
Kun olet soittanut puhelimeen SNS 24, saat puhelun lääkäriltä seuraavan 24 tunnin aikana, ja saat tekstiviestipyynnön näytteen ottoa varten tekstiviestillä.Tilaa saamasi ohjeen mukaan aika lähimmästä laboratoriosta tai muusta näytteenottopaikasta tai tarvittaessa saat näytteenottajan kotiin seuraavien 48 tunnin aikana. Jos oireita ei ole ensimmäisen näytteen oton jälkeen, toista testi 10. ja 14. päivän välillä ensimmäisistä oireista.

Näytteenottopaikkoja "Drive thru" on avattu ainakin Faron jalkapallostadionilla, Estádio Algarve, ja Portimãossa Arena (markkinapaikka, joka on muuten suljettu).  KOKEITA OTETAAN VAIN LÄHETTEEN TEKSTARILLE SAANEILTA.
Testiin ohjataan henkilöt, joilla on vähäisiä oireita eivätkä tarvitse sairaalahoitoa.
Autolla paikalle tulijoilta otetaan testi auton ikkunasta, eikä henkilöiden tarvitse tulla autosta ulos.

Tulkkipalvelu
Kun olet hakeutunut hoitoon ja jos sinulle tulee ylipääsemättömiä kielivaikeuksia hoitopisteessä on vapaaehtoiseksi tulkiksi ilmoittautunut Soila Hirvonen puh. (+351) 933 526 016. Soila antaa tulkkausapua sairaustapauksissa vain puhelimitse, koska ei asu Algarvessa. Pane Soilan numero talteen puhelimeesi jo nyt!

HÄTÄTAPAUKSESSA SOITETAAN AINA NUMEROON 112!
MUITA OHJEITA
Autoilu

Henkilöautoilla saa ajaa vain lain sallimassa tarkoituksessa (välttämättömät matkat) sekä polttoaineen tankkaamiseksi huoltoasemilla.

Auton katsastus
Katsastusasemat ovat poikkeustilan aikana suljettuja. 
Ajoneuvot joiden katsastusaika on 13.3.-30.6.2020 saavat viisi kuukautta lisäaikaa katsastuksen suorittamiseen.  Viiden kuukauden lisäaika lasketaan auton rekisteröintipäivästä, joka on siis sama kuin päivä, johon mennessä auto olisi tullut katsastaa.

Katsastuksen puuttuminen poikkeustilanteesta johtuen ei vaikuta vakuutuksen voimassaoloon tai sen maksamiin korvauksiin. 

Auton vuokraus
Auton voi vuokrata:
  • välttämättömien tavaroiden, kuten ruokatarvikkeiden ja lääkkeiden ostomatkaa varten
  • terveydenhoidon vaatimiin käynteihin
  • avustuskäynteihin
  • epäkunnossa olevan oman auton korvaamiseksi
Portugalin camping-alueet on suljettu matkailijoilta
Camping-alueilla saavat olla vain vakituisesti siellä asuvat.

Apteekki
Apteekit ovat avoinna normaalisti.

Riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden, joiden ei tulisi liikkua ulkona, elämää helpottaa nyt avattu palvelu. Soittamalla ilmaiseen numeroon 1400 voi tilata apteekista lääkkeitä tai muita tarvikkeita kotiinkuljetuksella.
Etusija palvelussa on kroonisesti sairailla ja yli 60-vuotiailla.

Ruokastokset
Supermarkettien on taattava ensijainen palvelu pelastuspalvelun ja terveydenhoidon henkilökunnalle sekä yli 70-vuotiaille ja kroonisesti sairaille. Kuuluminen näihin ryhmiin on todistettava henkilökortilla tai muulla dokumentilla.

Supermarketit E.Leclerc ja Aldi avaavat ovensa yhtä tuntia aikaisemmin ym. ammattilaisille ja yli 70-vuotiaille.
Joissakin supermarketeissa on varattu ensimmäiset kaksi tuntia ym. ammattilaisille ja yli 70-vuotiaille. Jotkut kaupat ovat päätyneet vain takaamaan ensijaisen palvelun.

Kukin kauppa päättää tavastaan toimia, ja käytäntö voi muuttua päivästä toiseen. Tarkista oman kauppasi tilanne ja aukioloajat kaupan nettisivuilta.

Jos asut apartamentos-hotellissa, jossa on ravintola, kysy onko heillä ruokapalvelu hotellin asiakkaille ravintolan ollessa suljettuna poikkeustilanteen vuoksi. Ainakin Portimãon Oceano Atlântico - hotellissa on mahdollista tilata aamulla päivän ateria, joka tuodaan asiakkaan ovelle, maksu tapahtuu pankkikortilla.

Suojautumisvälineet
Erilaisten virukselta suojautumisesta käytettävien välineiden kuten maskien, alkoholin, käsidesin jne. hinnat nousivat hurjasti kysynnän myötä.  Uuden lain mukaisesti edellä mainittujen tuotteiden myyntivoitto ei saa ylittää 15 prosenttia.
Suojautumisvälineistä, erityisesti maskeista, on edelleen pulaa, jota pyritään poistamaan.  Liikkumisrajoituksia purettaessa on tulossa maskin käyttö pakolliseksi suljetuissa tiloissa, esim. busseissa, junissa, supermarketeissa.
Mm. Portimãon kaupunki on tilannut 250 000 maskia kaupungin asukkaille jaettavaksi.

Maahanmuuttovirasto SEF
SEF:n (maahanmuuttovirasto) toimistot ovat suljettuina.
1.7. alkaen toimistoissa aletaan ottaa vastaan asiakkaita, kaikki ennen sulkemista varatut ajat siirretään samassa järjestyksessä. Varatun ajan siirrosta SEF ilmoittaa sähköpostilla.

Kaikki dokumentit, joiden voimassaoloaika on päättynyt aikaisintaan 24.2.2020, katsotaan voimassa oleviksi 30.6. saakka.

Virastoasiat
- kaikki dokumentit, joiden voimassaoloaika on päättynyt aikaisintaan 24.2.2020, katsotaan voimassa
  oleviksi 30.6. saakka
- julkiset palvelut hoidetaan  puhelimitse tai verkkopalveluina
- vain jos asian hoito vaatii henkilökohtaista läsnäoloa tilataan aika etukäteen, ilman ajanvarausta ei oteta vastaan julkishallinnon palvelupisteissä
MATKUSTAMINEN
Portugalin ja Espanjan välinen maaraja pidetään suljettuna ainakin 17.5.2020 saakka.  Rajan ylitys on sallittua vain töissä kävijöille, kuten terveydenhoidon työntekijät,  tavaran toimittajille jne. sekä kotimaahan palaaville EU-kansalaisille.

Algarven rajanylityspaikan Ponte de Guadiana kautta maahan tulevien Portugalin kansalaisten tai Portugalissa residentteinä asuvien on rajalla ilmoitettava osoite, jossa he voivat olla karanteenissa 14 päivän ajan.  Sama määräys koskee kaikkia ulkomailta Faron lentokentälle tulevia.  14 päivän karanteeni on pakollinen kaikille Portugaliin tuleville.


Autolla Portugalista Suomeen
Vaikka EU-kansalaisilla, jotka ovat matkalla kotimaahan, on oikeus ylittää Portugalin maaraja Espanjan puolelle, oli rajan sulkemisen jälkeisenä päivänä 17.3. käännytetty Espanjaan pyrkiviä matkalaisia takaisin.  Tilanne korjautui 18.3. ja siitä lähtien on ollut mahdollista lähteä omalla autolla paluumatkalle Suomeen käyttäen virallisia rajanylityspaikkoja.


Espanjassa on suljettu hotellit ja ravintolat, jopa huoltoasemien kahvilat,  joten matkaan tulee valmistautua varaten Portugalista riittävästi elintarvikkeita.
Suomalaisissa lehdissä on julkaistu karavaanareiden kokemuksista matkasta Euroopan läpi.  

Suomeen suuntautuva matkustajalaivaliikenne on pysähdyksissä.


LENTOLIIKENNE
Kaikki matkustajalennot Portugalista EU:n ulkopuolelle tai EU:n ulkopuolelta Portugaliin ovat pysähdyksissä ainakin 17.5.2020 asti, samoin  kuin Espanjaan ja Italiaan suuntautuvat tai näistä maista tulevat matkustajalennot.

Portugalin lentoyhtiö TAP ilmoittaa aloittavansa 4.5.2020 Lontooseen ja Pariisiin kaksi viikottaista lentoa.

Portugaliin matkustavat
Kaikille Portugaliin matkustaville on tullut 14 päivän karanteeni pakolliseksi.


LUE PORTUGALIN MATKUSTUSTIEDOTE

Ulkoministeriön ohje:
Matkailija, palaa Suomeen
Valmiuslain mukaisten poikkeusolojen vuoksi valtioneuvosto on tehnyt päätöksen liikenteen rajoittamisesta Suomen ulkorajoilla torstaista 19.3. klo 00 alkaen. Suomalaisia matkailijoita kehotetaan palaamaan Suomeen heti kun mahdollista. 

Tee matkustusilmoitus, jotta edustusto voi olla sinuun yhteydessä: https://finlandabroad.fi/web/prt/etusivu

Peruutettujen matkojen takaisinmaksu

Eilen voimaan tullut uusi laki antaa matkanjärjestäjille ja majoitusliikkeille lisäaikaa epidemian vuoksi peruutettujen matkojen (31.9.2020 asti peruutetut  matkat/majoitusvaraukset) takaisinmaksulle.
Uuden lain mukaan matkanjärjestäjä/majoitusliike voi korvata asiakkaan suorittaman maksun antamalla saman hintaisen matkasetelin/voucherin, joka on voimassa 31.12.2021 saakka.  Mikäli asiakas ei ole pystynyt käyttämään tarjottua vaihtoehtoa vuoden 2021 loppuun mennessä, on matkanjärjestäjän/majoitusliikkeen palautettava asiakkan suorittama maksu. Työttömänä oleville voidaan maksu palauttaa  jo aikaisemmin.

Jos korvaava matka/majoitus peruuntuu, tulee asiakkaalle palauttaa hänen matkastaan suorittamansa maksu.

KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA
Pysy kotona!
Velvollisuutesi on pysyä kotona, lukuun ottamatta  Kysymyksiä ja vastauksia -osassa kerrottuja poikkeuksia

Pidä etäisyyttä
Kaikissa tilanteissa on itse pidettävä huolta, että pitää vähintään 2 metrin turvavälin muihin ihmisiin.  Suukottelu, halaukset  ja kättely on kiellettyä.  Ja muista huolellinen käsienpesu!

Pidä huolta
Noudattamalla annettuja ohjeita suojaat itseäsi ja läheisiäsi.

Älä jätä yksin
Portugalissa olevat: muistakaa, että suomalaisten joukossa on useita yksin asuvia, joiden avunsaanti hätätilanteessa voi olla vaikeaa.  Jos tunnet jonkun yksin asuvan, pidä säännöllisesti yhteyttä puhelimitse, tekstarein tai meilaten: kysy onko kaikki kunnossa!

Seuraa tiedotuksia
Portugalin terveyshallinnon sivuilla:  https://covid19.min-saude.pt tai https://www.dgs.pt/corona-virus.aspx
ja Suomen  Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla:      
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19 

Kysymyksiä ja vastauksia

Voinko mennä ulos?
Kyllä, jos menet:
-  töihin
-  ruokakauppaan
-  apteekkiin
-  terveydenhoidon pisteeseen
-  pankkiin tai postiin
-  hoitamaan perheen jäsentä tai viemään lääkkeitä/ruokaa
-  noudat ruokaa take-away -ravintolasta (muut ravintolat ja kahvilat suljetaan)
-  ulkoilutat lemmikkieläintä (suositellaan lyhyitä lenkkejä)  tai viet eläinlääkärille 
-  voit myös ilman lemmikkiä tehdä lyhyitä kävelylenkkejä (kaikki urheilu, jossa
   kokoontuu ihmisiä on kielletty)
ulkona liikkumiseen ei tarvita mitään erityistä dokumenttia
-  poliisit saattavat kysellä kaduilla kulkijoilta syytä ulkona liikkumiseen
   ja kehottaa palaamaan kotiin


Onko iäkkäillä erityismääräyksiä?
Erityisen riskialttiiseen ryhmään kuuluvat yli 70-vuotiaat ja kroonisia sairauksia potevat, joilla on erityinen suojautumisen velvollisuus. Iäkkäiden tulisi pysyä kotona, ollen sallittua vain  välttämättömät ruoka- ja lääkeostokset, terveyskeskuksessa tai pankissa käynti, lemmikkieläinten ulkoilutus ja   ja lyhyet kävelylenkit ulkona.
Perheen, naapureiden ja kunnan tulee taata ikääntyvälle väestölle heidän tarvitsemansa tuki.

Voinko mennä verotoimistoon tai muihin julkishallinnon toimistoihin?
- julkiset palvelut hoidetaan  puhelimitse tai verkkopalveluina
- vain jos asian hoito vaatii henkilökohtaista läsnäoloa tilataan aika etukäteen, ilman ajanvarausta ei oteta vastaan julkishallinnon palvelupisteissä

Voinko lähteä ajelemaan autolla?
-  voimassa on velvollisuus pysyä kotona
-  välttämättömään asiointiin (ruokaostokset jne.) kuuluvat ajot ovat sallittuja
-  huoltoasemat pysyvät auki
-  ulkomaalaiset voivat lähteä kotimatkalle autolla, poistuen maasta virallisilta rajanylityspaikoilta

Tuleeko elintarvikkeiden säännöstelyä?
Pääministerin ilmoituksen mukaan on olemassa edellytykset sille, että tuotanto ja jakelu jatkuvat normaalisti, jos kuluttajat jatkavat vastuullista käyttäytymistä eivätkä ryhdy hamstraamaan.

Liiketoiminta
Suljetaan
-  ostoskeskukset, lukuunottamatta supermarketteja
ravintolat ja kahvilat, ainoastaan Take-Away -ravintolat pidetään auki
-  baarit, diskot, yökerhot
-  kampaamot ja hyvinvointipalveluyritykset
-   elokuvateatterit ja muut kulttuuritilat
-   kirjastot ja yhdistysten tilat - mukaan lukien Algarven Suomi-Seuran
    kirjasto/ toimisto
-   urheilutilat
-   liikkeet, joiden palvelu ei kuulu välttämättömiin palveluihin

Toiminnassa pidetään
supermarketit (sisälle päästetään vain 4 asiakasta/ 100 m2, muut odottavat ulkona)
-  leipomot
-  pikku ruokakaupat
-  kioskit
-  take-away-ravintolat (useista voi tilata ruuan kotiinkuljetuksen)
-  apteekit
-  huoltoasemat
-  pankit
-  postit
-  muut liikkeet, joiden toiminta katsotaan välttämättömäksi
kaikissa liikkeissä on rajoituksia sisään päästettävien
   asiakkaiden määrässä
-  suositellaan palvelu hoidettavaksi liikkeen ovella tai luukulla
   ilman asiakkaan sisälle tuloa
-  supermarkettien tavaroiden kotiinkuljetuspalvelu ei pysty vastaamaan
   kasvaneeseen kysyntään 

Kulkevatko bussit ja junat?

Kaiken joukkoliikenteen vuoroja on vähennytty.  Matkustajia saatetaan ottaa vähemmän, ja muita rajoituksia saattaa tulla.
ALGARVEN SUOMI-SEURA

Poikkeustilanteessa seuran toimisto on suljettuna niin kauan kuin poikkeustilanteen määräykset vaativat.
Palvelemme puhelimitse (+351) 967 520 976 
ja sähköpostilla algarve.suomi@sapo.pt


Jatkamme tiedottamista poikkeustilanteesta:
- uutiskirjeinä jäsenille
- www.algarvensuomiseura.fi » Etusivu » Ajankohtaista
- Facebook-sivullamme Algarven Suomi-Seura
Uutiskirjeemme ovat nyt kaikkien luettavissa seuran verkkosivuilla www.algarvensuomiseura.fi » Etusivu » Ajankohtaista
Algarven Suomi-Seuran FB-sivuilla julkaistaan lisäksi muita tiedotuksia ja uutisia, jotka jaetaan myös suljettuun Facebook-ryhmään Algarvessa mitä vaan. 
 
Lisäksi suomalaiset ovat perustaneet omia WhatsApp  - "korona"-ryhmiä, mm. Corona2020 em Lagos, sekä Jumiin jääneet.  FB-ryhmä Suomalaiset Portugalissa on myös yksi kanava olla yhteydessä muihin suomalaisiin.

Erittäin hyvää ja asiallista informaatiota englanniksi julkaisee Facebookissa Safe Communities Portugal -yhdistys, joka toimii rikosten ehkäisyn ja väestönsuojelun saralla.  Yhdistyksen puheenjohtaja David Thomas piti seuramme jäsenille erittäin hyvän turvallisuusaiheisen luennon lokakuun kuukausilounaalla.  Kannattaa seurata!
 
Algarven Suomi-Seura

Toimisto:
Rua Quinta do Bispo
Edifïcio Crisfer, R/C Loja 2
8500-729 Portimão

Puh: (+351) 282 483 191 toimiston aukioloaikoina (syys-huhtikuu)
Matkapuh (toiminnanjohtaja): (+351) 967 520  976  arkipäivinä klo 9:00-15:00

Skype: algarvensuomiseura
Facebook: Algarven Suomi-Seura-Associação Finlandesa no Algarve
Sähköposti: algarve.suomi@sapo.pt
Kotisivut: www.algarvensuomiseura.fi

Pankkiyhteydet:
Portugali:
IBAN PT50 0033 0000 0007 8287 8280 5
BIC: BCOMPTPL

Suomi:   
IBAN  FI67 2022 1800 0198 10
BIC: NDEAFIHH

TOIMISTO AVOINNA syyskuusta huhtikuun loppuun maanantaista perjantaihin klo 9:00-15:00. 
KIRJASTO syyskuusta huhtikuun loppuun maanantaista perjantaihin klo 9:00-13:00. 

Ilmoitathan toimistoon sähköposti- ja postiosoitteen muutokset, myös väliaikaiset; puhelinnumerot.  
Copyright © 2016 - Algarven Suomi-Seura, All rights reserved.

Our mailing address is:
algarve.suomi@sapo.pt
www.algarvensuomiseura.fi

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list