Algarven Suomi-Seuran uutiskirje
View this email in your browser

Algarven Finfo 4/2020
16.3.2020

 

TOIMINNANJOHTAJAN TURINOITA
Maltti on valttia

Niin siinä vaan kävi, että maailman meni mullin mallin kun koronavirus otti vallan omiin käsiinsä ja levittäytyi ympäri maailman.  Niin meni meidän Algarven Suomi-seuralaistenkin suunnitelmat aivan sekaisin.  Jokaisella on mielessä oma ja läheisten turvallisuus sekä huoli siitä, miten useimmilla edessä oleva matka Suomeen onnistuu.  

Maltti on valttia,  mutta rauhallisinkin saattaa mennä paniikkin median tuodessa jatkuvasti ikäviä uutisia koronaviruksen leviämisestä, varoituksia ja informaatiota rajoituksista. Silti olisi pyrittävä pitämään pää kylmänä, suojautua itse parhaan kykynsä mukaan ja noudattaa viranomaisten määräyksiä ja ohjeita.  Tärkeätä on seurata oikeaa informaatiota antavia lähteitä:  terveyshallinnon verkkosivuja, ministeriöiden tiedotteita, luotettavia päivälehtiä.  Kun Facebookissa, Twitterissä tai WhatsApp-viestissä tulee hurjia uutisia taudista tai kertomuksia ihmeparantumisista, jätetään ne omaan arvoonsa ja deletoidaan kyseenalaiset viestit.  Luotetaan viralliseen informaatioon ja toimitaan sen mukaan.

Suomalaiset, pidetään yhtä!  Kun kokoontumiset on "kielletty", pidetään yhteyttä muihin puhelimitse ja viestein, niin ettei kukaan yksin asuva jää yksin ja ilman apua.  Seuran toimistolle voi soittaa ja kysyä kaikista poikkeustilanteen tuomista kysymyksistä.  Autamme parhaan kykymme mukaan.

Portugalissa koronavirustartuntoja on ollut tähän asti vähän, mutta viime viikolla tilanne muuttui, viranomaiset pelkäävät sairastumisten lisääntyvän nopeasti. 
Meidän  suomalaisten on Portugalissa noudatettava paikallisten viranomaisten määräyksiä ja ohjeita.  Koska luonnollisesti monella suomalaisella on vaikeuksia seurata portugalinkielisiä ohjeita, olemme koonneet tähän tiedotteeseen pääkohtia tämän hetkisistä ohjeista, rajoituksista ja määräyksistä.  
Jatkuvasti muuttuvan tilanteen vuoksi uusia ohjeita tulee päivittäin, joten jo tänä iltana on varmasti tullut jotakin lisätietoa.  Keskiviikkona Portugalissa päätetään mahdollisesta kansallisen hätätilan julistamisesta.

Seuraamme tilannetta ja tiedotamme jäsenille tärkeimmistä muutoksista.  Tarvittaessa lähetämme uutiskirjeen muodossa tiedotteen jäsenistölle, mutta seuratkaa tiedotuksiamme Algarven Suomi-Seuran Facebook-sivustolla (https://www.facebook.com/associacaofinlandesa/?fref=ts), jonne on nopea lisätä uusia tiedotuksia.
Seuran FB-sivulle pääsee helposti seuran verkkosivujen www.algarvensuomiseura.fi kautta painamalla etusivun Ajankohtaista » Lue lisää -nappia, joka vie suoraan Facebook-sivuillemme.  Lukijan ei tarvitse itse  olla kirjautunut Facebookiin tai seuran verkkosivuille.

Koronavirus on tietenkin vaikuttanut myös seuran toimintaan.  Olemme jo joutuneet peruuttamaan kevätjuhlan sekä siirtämään kevätretken syysretkeksi.  Nyt on vuorossa yleiskokouksen siirtäminen.
Johtokunnan oli kutsuttava yleiskokous koolle, koska se sääntöjemme mukaisesti on pidettävä helmi- tai maaliskuussa.  Kutsun lähettämisen aikaan koronavirustilanne oli vielä melko hyvä Portugalissa, joten johtokunta päätti seurata kehitystä, ja peruuttaa kokouksen sovitulta päivältä, jos tilanne niin vaatii.  Siihen tilanteeseen ollaan nyt tultu ja johtokunta on tehnyt päätöksen siirtää syksyyn 26.3.2020 kokoonkutsutun yleiskokouksen.  Päivämäärän vahvistuttua yleiskokouksen kutsu lähetetään jäsenille.

Koska kokoontumisia pyritään välttämään, on kaikki seuran toimistolla pidettävä kerhotoiminta peruutettu tältä keväältä. Samoin suomalaisten vetäjien järjestämät aktiveetit jäävät nyt tavallista aikaisemmin kesätauolle. Huhtikuun golfkilpailuja ei ole vielä peruutettu, mutta jotkut golfklubit ovat sulkemassa kenttiään ja rajoituksia on mm. pelikorttien vaihdossa.
Quarteiran keskiviikkoisen tapaamisen kohtauspaikka Restaurante Girassol on suljettu toistaiseksi.

Vaikka tavallisina aikoina olemme iloisia jäsentemme vierailuista, toivomme tässä poikkeustilanteessa jäsenten rajoittavan seuran toimistolla käyntiä ja hoitavan yhteydenotot puhelimitse ja sähköpostilla.  Kirjastossa kävijöiden lukumäärää rajoitamme päästämällä vain yhden kerrallaan asioimaan. Ja varatkaa iso kassi mukaan, että saatte mahdollisimman paljon ajanvietettä kotiinne. Toimiston aukioloaikoihin saattaa tulla muutoksia, jos tilanne vaatii, asiasta tiedotetaan jäseniä uutiskirjeellä.

Poikkeuksellinen tilanne aiheuttaa meille kaikille hankaluuksia.  Luonnollista on, että erilaiset palvelupuhelimet ruuhkaantuvat, jolloin meiltä vaaditaan kärsivällisyyttä, paciência! jota olemme jo tottuneet harjoittamaan Portugalissa asioita hoitaessamme. Nyt vain vaaditaan lisäannos 
paciênciaa!

Muistakaa, että toimistolla autamme mahdollisuuksien mukaan jäseniämme, ollaan siis yhteydessä - sähköisesti tai puhelimitse!


Maija Katila
toiminnanjohtaja
PORTUGALIN VIRANOMAISTEN ANTAMIA OHJEITA 
Portugalin hallitus ja kuntien hallinto ovat ottaneet käyttöön uusia toimenpiteitä nopeasti leviävän koronaviruksen vuoksi sekä antaneet uusia ohjeita kansalaisille pyrkien rajoittamaan turhaa liikkumista.  Keskiviikkona tehtävä päätös mahdollisesta kansallisen hätätilan julistamisesta tuo varmasti lisärajoituksia.

Vaikka kansalaisten liikkumista ei ole vielä rajoitettu kuten Espanjassa tapahtui kansallisen hätätilan julistamisen yhteydessä, on Portugalin hallitus vedonnut kansalaisiin ja toivoo kaikkien vapaaehtoisesti rajoittavan LIIKKUMISEN VAIN VÄLTTÄMÄTTÖMÄÄN, joiksi katsotaan 
- töissäkäynti
- ruokaostokset, siten että vain yksi perheenjäsenistä hoitaa ostokset
- apteekkiostokset
- terveydenhoidon käynnit, silloin kun ovat välttämättömiä

VÄLTÄ SOSIAALISTA KANSSAKÄYMISTÄ
Pyydetään välttämään kaikkea sosiaalista kanssakäymistä kuten vierailuja ystävien luona, sekä kaikkea julkisissa tiloissa liikkumista kuten  ravintoloissa ja kahviloissa käyntiä, ja jopa ulkona liikkumista, kuten rannoille menoa.


PIDÄ ETÄISYYTTÄ
Kaikissa tilanteissa on itse pidettävä huolta, että pitää vähintään 1 metrin turvavälin muihin ihmisiin.  Suukottelu, halaukset  ja kättely on kiellettyä.  Ja muista huolellinen käsienpesu!


VÄLTÄ ASIOINTIKÄYNTEJÄ
Virasto- ym. hoidettavat asiat (esim. pankki) pyydetään hoitamaan sähköisesti tai puhelimella.  
Hallitus takaa, että esim. ajokortin tai muun virallisen dokumentin voimassaoloajan päättyessä poikkeustilanteen aikana,  dokumentti katsotaan edelleen voimassa olevaksi eikä sen uusimatta jättäminen johda rangaistuksiin. Esim. SEF ulkomaalaisvirastoon tilatun residenssikortin uusimiseen varatun ajan voi peruuttaa ja siirtää myöhemmäksi.

TERVEYDENHOITO
Terveyskeskuksista ja sairaaloista peruutetaan ei-kiireelliset vastaanottoajat ja ohjataan henkilökunta koronaviruspotilaiden hoitoon.  Hammaslääkärit hoitavat vain kiireellisiä tapauksia.
Koronavirustartuntaa epäillessä otetaan yhteyttä palvelupuhelimeen 808 242424, jossa asioidaan portugaliksi tai englanniksi.  Puhelin on valitettavasti pahoin ruuhkaantunut eikä uudesta vasta avatusta linjasta ole juuri ollut apua.
Seuraa tiedotuksia Portugalin terveyshallinnon sivuilla:  https://covid19.min-saude.pt

ja Suomen  Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla:      
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19


RAJOITUKSIA
Lähes kaikki yleisötapahtumat on peruutettu.  Koulut, museot, ja muut julkiset tilat, kuten kirjastot, liikuntatilat jne. ovat suljettuina, samoin kuin muutamat virastot. Useat likkeet, ravintolat ja kahvilat ovat sulkeneet ovensa.  Lisäksi niiden aukioloaikoihin on tullut rajoituksia (esim. Lidl ja Pingo Doce sulkevat klo 19), sekä niissä käyvien asiakkaiden lukumäärää on rajoitettu 4 henkilöä/ 100 m2 (kaupan ovella saattaa olla vartija, joka päästää vain muutamia asiakkaita kerrallaan sisään).  Ravintola-alan yritysten on rajoitettava asiakasmääränsä 1/3 kapasiteetista.  Pöytien välillä on oltava vähintään 1 metri. Baarien on suljettava ovensa klo 21 ja alkoholin nauttiminen yleisillä paikoilla on kiellettyä.

BUSSIT JA JUNAT
Bussien ja junien vuoroja on peruutettu, bussit ajavat koululaisten kesäloman aikataulujen mukaisesti.  
Portugalin ja Espanjan välinen junaliikenne keskeytetään 17.3. alkaen.

LENTOLIIKENNE

Madeiralle ja Azoreille lentävät joutuvat 14 vrk karanteeniin.


Muilla Portugalin lentokentillä ei vielä ole karanteenimääräyksiä, mutta tulijoilta pyritään mittaamaan ruumiin lämpö ja tekemään pieni kysely, joiden tulosten perusteella tarvittaessa ohjataan karanteeniin ja /tai hoitoon.

Lentoliikenteessä on tuhansia lentoja peruutettu.
Lentoyhtiö TAP on peruuttanut kaikki Helsingin lennot 20.3.-30.4.2020 väliseksi ajaksi. Lista peruutetuista lennoista 15.3.2020.
TAP kertoo sivullaan ilmoittavansa kaikille asiakkailleen, joita peruutukset koskevat, pyrkien löytämään vaihtoehdon matkalle.  Lisätietoja: https://www.flytap.com/en-ch/latest-updates

Oman lennon tilanteen voit tarkistaa käyttämäsi lentoyhtiön sivuilta, useilla sivustoilla se onnistuu  kohdasta Manage booking.

AUTOILU
Autoliikenteessa ei ole vielä rajoituksia Portugalissa, mutta turhaa liikkumista on vältettävä. Tänään 16.3. on ilmoitettu  Portugalin ja Espanjan välisen rajan ylittämisen tapahtuvan yhdeksän virallisen rajanylityspaikan kautta ja mahdollisesti 17.3. alkaen turistit eivät pääse maanteitse maasta toiseen, ja ainoastaan tavaroiden kuljetus ja työntekijöiden liikkuvuus sallitaan. Tämän hetkisen tiedon mukaan rajoitukset olisivat voimassa pääsiäisen yli. Espanjassa on maanantaista alkaen voimassa rajoituksia liikenteessä.
Omalla autolla Euroopassa matkustavien tulee ottaa etukäteen selvää maiden rajoilla tai maan sisäisessä liikenteessä olevista mahdollisista rajoituksista.  Tilanteen muuttuessa koko ajan saattaa matkan aikana tulla yllätyksellisesti lisärajoituksia turistien autoiluun.

MATKUSTUSTIEDOTE
Suomen ulkoministeriön matkustustiedote on lyhyt: Älä matkusta ulkomaille!
Koronaviruspandemian aiheuttaman poikkeuksellisen tilanteen vuoksi ulkoministeriö suosittelee välttämään matkustamista ulkomaille toistaiseksi.  Kaikkien maiden matkustustiedote on nyt toistaisiksi vähintään vältä kaikkea matkustamista -tasolla.
SEURA(N)ELÄMÄÄ
Toimiston osoite:

 Rua Quinta do Bispo, Edifício Crisfer, R/C Loja 2, 8500-729 Portimão.
 Jos osoite ei sano mitään kurkkaa linkissä olevasta kartasta paikan sijainti.  
Sisäänkäynti on kadun Avenida 25 de Abril puolelta, kadulle käännytään oikeustalon Tribunal
ja kirjaston Biblioteca välistä.


AUKIOLOAJAT ARKISIN MA-PE:

TOIMISTO: KLO 9:00 - 15:00
KIRJASTO: KLO 9:00 - 13:00


Toimisto on suljettuna portugalilaisina pyhäpäivinä: 
Pitkäperjantai 10.4.

Toivomme poikkeustilanteessa jäsenten rajoittavan toimistolla käyntiä ja hoitavan yhteydenotot puhelimitse ja sähköpostilla.  Kirjastossa kävijöiden lukumäärää rajoitamme päästämällä vain yhden kerrallaan asioimaan. 

Muut yhteydenotot:
Seuran verkkosivujen kautta: www.algarvensuomiseura.fi
Sähköpostilla: algarve.suomi@sapo.pt
Puhelimella: toimiston puh. (+351) 282 483 191 arkipäivinä klo 9:00-15:00
Toiminnanjohtajan puh. (+351) 967 520 976 arkipäivinä klo 9:00-15:00
YLEISKOKOUS JA KUUKAUSILOUNAS TO 26.3.

Yleiskokous ja kuukausilounas on siirretty syksyyn koronavirustilanteen vuoksi.  Uusi kokouskutsu lähetetään kun kokouksen päivämäärä vahvistuu.

13.3.2020
Johtokunta
HUHTIKUU
GOLF
 
MA 13.4. alkaen kello 11:15 SEURAN GOLF-KISA, kenttä: SILVES

TO 2.4. alkaen kello 7:39 VILA SOL -TURNAUS 

Viralliset pyhäpäivät (Feriados Nacionais) maaliskuussa:

Portugalissa ei ole maaliskuussa virallisia pyhäpäiviä.
Isänpäivää vietetään 19.3. Portugalissa ja kevätpäivän tasaus on 20.3.

Kunnallisia pyhäpäiviä (Feriados Municipais) Algarvessa ei ole maaliskuussa

Kunnallisina pyhinä virastot ja toimistot ovat suljettuina, samoin jotkut liikkeet pitävät vapaata.
Algarven Suomi-Seura

Toimisto:
Rua Quinta do Bispo
Edifïcio Crisfer, R/C Loja 2
8500-729 Portimão

Puh: (+351) 282 483 191 toimiston aukioloaikoina (syys-huhtikuu)
Matkapuh (toiminnanjohtaja): (+351) 967 520  976  arkipäivinä klo 9:00-15:00

Skype: algarvensuomiseura
Facebook: Algarven Suomi-Seura-Associação Finlandesa no Algarve
Sähköposti: algarve.suomi@sapo.pt
Kotisivut: www.algarvensuomiseura.fi

Pankkiyhteydet:
Portugali:
IBAN PT50 0033 0000 0007 8287 8280 5
BIC: BCOMPTPL

Suomi:   
IBAN  FI67 2022 1800 0198 10
BIC: NDEAFIHH

TOIMISTO AVOINNA syyskuusta huhtikuun loppuun maanantaista perjantaihin klo 9:00-15:00. 
KIRJASTO syyskuusta huhtikuun loppuun maanantaista perjantaihin klo 9:00-13:00. 

Ilmoitathan toimistoon sähköposti- ja postiosoitteen muutokset, myös väliaikaiset; puhelinnumerot.  
Copyright © 2016 - Algarven Suomi-Seura, All rights reserved.

Our mailing address is:
algarve.suomi@sapo.pt
www.algarvensuomiseura.fi

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list