Suomi-seuran historiikki

Algarven Suomi-Seura perustettiin itsenäisyyspäivänä 6.12.1991. Yhdistyksen Portugalissa rekisteröityjen sääntöjen mukaisesti sen tarkoituksena on Algarvessa asuvien suomalaisten ja paikallisen väestön välisten suhteiden lujittaminen ja suomalaisen kulttuurin ylläpitäminen. Näistä tarkoituksista toiminta on kuluneina vuosina enemmänkin painottunut jälkimmäisen tarkoituksen puolelle.

Aloitteentekijänä yhdistyksen perustamiseksi oli Olavi Holopainen, jolla oli jo aikaisempaa kokemusta vastaavan yhdistyksen perustamisesta Australian Melbourneen. Hän toimi yhdistyksen puheenjohtajana 6.12.1991-31.3.1995 välisenä aikana, ja hänet nimitettiin myöhemmin seuran kunniapuheenjohtajaksi. Ansioistaan 30-vuotisesta työstä ulko­ suomalaisten hyväksi Suomi-Seura palkitsi hänet kultaisella ansiomerkillä v. 1994.

Yhdistyksen perustava kokous pidettiin Albergaria das Laranjeiras-nimisessä ravintolassa. Kokouksessa oli läsnä 103 henkeä. Seura kuitenkin rekisteröitiin vasta 19.5.1992, kun säännöt oli käännetty ja saatettu Portugalin lainsäädännön mukaisiksi. Tässä työssä erinomaisena apuna olivat Lea Herlevija nykyinen kunniakonsulimme Gisélia Farias. 

Yhdistyksen virallinen nimi on Algarven Suomi-Seura r.y., Associacão Finlandesa no Algarve. Sääntöjen mukaisesti yhdistyksen toimintakausi on kaksi vuotta. Luontevinta lienee tarkastella menneitä vuosia toimikausittain.

Aviisin historia

Tiedottamista pidettiin ensisijaisen tärkeänä heti yhdistystä perustettaessa. Ensimmäinen tiedotuslehtinen, joka oli itse asiassa A5-kokoinen moniste, ilmestyi 17.2.1992 ja se otettiin heti hyvin vastaan. Tiedote antoi maahan muuttaneille tärkeätä informaatiota käytännön asioista, mm. siitä, miten hankitaan residenssia, ajokortti jne. Autoasiat kiinnostivat kaikkia ja niitä on käsitelty aina, kun muutoksia lainsäädännössä on tapahtunut Portugalissa tai Suomessa.

Toisen toimintakauden loppupuolella Olavi Holopainen otti tiedotteen toimittamisen vastuulleen. Lehdeksi muutettavalle tiedotteelle julistettiin nimikilpailu, johon tuli ehdotuksia 29. Jäsenkunnan keskuudessa pidetyn äänestyksen tuloksena lehden nimeksi tuli Algarven Aviisi, jota oli ehdottanut Esko Laurila. Ensimmäinen Aviisi ilmestyi 1.2.1995 ja sen päätoimittaja oli Olavi Holopainen. Se oli edelleen A5-kokoinen, mutta ei enää moniste vaan kirjapainotyötä. Vuoden 1996 ensimmäisestä numerosta lähtien Aviisi on ollut A4-kokoinen.

Lehden sisältö monipuolistui ja jäsenkunnasta löytyi kiitettävästi eri aiheiden kirjoittajia. Lehden tekijät saivat Aviisin alkuvuosina myös toimittajakoulutusta Arto Paasilinnalta, joka vielä silloin asui Algarvessa. Asiantuntemuksellaan erityisesti lehden taitossa on lehteä avustanut Terttu Hägglund, joka aikaisemmin kuului toimituskuntaan.

Aviisin ensimmäinen nelivärikansi oli syksyn 1999 ensimmäisessä numerossa. Sen mahdollisti Merita Nordbankenin väri-ilmoitus takakannessa. Lehden ulkoasu parani merkittävästi.
Aviisin tasoisen lehden tekeminen on ollut seuramme kokoiselle yhdistykselle melkoinen voimanponnistus sekä henkisesti, fyysisesti että taloudellisesti.

Seuran logo

Seuran logon on suunnitellut prof. h.c. Erik Bruun. Merkin symboliikka kuvaa etelään talveksi muuttaneita suomalaisia, “muuttolintuja”, kokoontuneina yhteiseen neuvonpitoon. Tämän arvokkaan seuralle lahjoitetun työn ansiosta Erik Bruun valittiin seuran kunniajäseneksi..

Harrastustoiminta

Yhteinen harrastustoiminta on rakentunut pääasiassa golfin ympärille. Ensimmäinen golfkilpailu oli yhdistyksen mestaruuskisa 3.4.1997. Sen jälkeen kilpailuja on järjestetty siten, että kauden aikana on ollut mestaruuskisan lisäksi 2-3 kuukausikisaa. Kilpailuja on pidetty eri kentillä ympäri Algarvea ja osallistujia on ollut 16-28 per kilpailu. Eri henkilöitä yhdistyksen piiristä on mukana kuitenkin ollut 65. Golfharrastus jatkuu elinvoimaisena. Toimintaa pyörittivät monta vuotta Liisa ja Tarmo Ojanen, mutta nyt jokaiselle kilpailulle sovitaan kulloinkin järjestelyistä vastaava. 

Praia da Rochalla on suomalaisryhmä harrastanut keilailua ja menestynyt paikallisessa Portirocha Liga de Bowlingissa hyvin. Toimintaa pyöritti suomalaisbaari Kerris, joka joulukuusta 2000 lähtien on järjestänyt myös hiihtokilpailuja rantahietikolla.

Yhteisiin harrastuksiin kuuluu myös lintujen bongaus. Linturetkien vetäjinä ovat toimineet Thure Pettersson ja Mauri Rautkari ja useita retkiä on jo tehty eri puolille Algarvea. Kiinnostuksesta päätellen toiminta tulee jatkumaan. 

Toinen ympäristöön tutustuttava yhteinen harraste on ollut luontoretkeily. Retkillä on perehdytty Algarven geologiaan ja kasvustoon Tapio Mikkolan ja Esa Rouhiaisen asiantuntevalla opastuksella. Jatkoa myös tälle toiminnalle on luvassa.

Tilaa muillekin harrastuksille olisi olemassa, jos vastuuhenkilöitä ja vetäjiä löytyisi.

Varainhankinta

Yhdistyksen ensimmäisen jäsenmaksun suuruus jäsenelle, jolle posti meni Portugaliin, oli vuonna 1992 2000 escudoa/v (= 10 euroa) perheen ensimmäiseltä jäseneltä ja seuraavilta 1000 escudoa (= 5 euroa). Jäsenmaksuun sisältyi yksi tiedotuslehti perhettä kohti. Vuonna 2006 vastaava perheen ensimmäisen jäsenen maksu on 17 euroa, ja muiden perheenjäsenten maksu 8 euroa. 

Jäsenmaksun kehitys on ollut erittäin maltillinen, kun otetaan huomioon jäsenille tarjottujen palveluiden lisääntyminen ja jäsenmaksuun sisältyvän Aviisin laadullinen kehitys. Ilman ilmoituksista saatuja tuottoja Aviisin julkaiseminen ja kehittäminen ei olisikaan ollut mahdollista.

Algarven Suomi-Seuran toiminta on aina perustunut korvauksetta tehtyyn vapaaehtoistyöhön. Alun perin oli kuitenkin selvää, että jäsenmaksujen lisäksi tarvitaan muitakin tuloja. Niinpä yhteisissä tilaisuuksissa on myyty erilaisia yhdistyksen logolla varustettuja tuotteita. On ollut mm. hopealusikoita, lautasliinoja, rintamerkkejä, avainperiä ja T-paitoja. Tällä hetkellä on tarjolla muistilehtiöitä ja korttipakkauksia. Mauri Rautkari on useana vuonna lahjoittanut Suomi-kalentereita, joiden myynnistä on tullut hyvin lisätuloja.

Merkittävä lisätulojen tuoja on ollut juhlien yhteydessä järjestetyt arpajaiset. Houkutteleviksi pääpalkinnoiksi on saatu lentomatkoja Finnairilta, Finnmatkoilta ja Lufthansalta. Jäsenet ovat myös auliisti lahjoittaneet tavarapalkintoja.

Suomi-Seura on avustanut lähinnä laitehankintoja ja esiintyjävierailuja. Yhdistyksellä on syksystä 2000 alkaen ollut oma hyvin varustettu toimisto talvikuukausien ajan, mikä onkin ehdoton edellytys yhdistyksen ja sen jäsenkunnan asioiden hoitamiseksi. Toimistossa on nyt neljättä vuotta myös täysipäiväinen työntekijä, joka suorittaa opintoihinsa kuuluvaa pakollista ulkomaanharjoittelua.

Lue  PDF-tiedosto  Algarven Suomi-Seuran historiikista vuosilta 1991-2015.

Yhteydenotot

geral@algarvensuomiseura.fi

puh: (+351) 967 520 976

Osoite

Rua do Quinta do Bispo, Edifício Crisfer, Loja 2 R/C, 8500-729 Portimão.

Sisäänkäynti kadun Avenida 25 Abril puolelta.