Olhãon päiväretki pe 3. 2. on täynnä!

KUTSU PÄIVÄRETKELLE OLHÃO’N   

OLHÃO, KALASTAJIEN KAUPUNKI

Perjantaina 3.2. teemme päiväretken kalastuksen ansiosta syntyneeseen Olhãon kaupunkiin, jonka talous perustuu kalastukseen, simpukanviljelyyn ja säilyketehtaiden tuotantoon.

Olhãon edustalla on Ria Formosan luonnonsuojelualue. Se on yksi Euroopan merkittävimmistä kosteikoista ja on tärkeä siinä eläville linnuille, kaloille, simpukoille ja kasveille. Horisontissa näkyy Rian saaria, joilla on upeat hiekkarannat.

Kaupungin arkkitehtuurissa erikoisuus on kubistiset tasakatot, jotka ovat saaneet vaikutteet Pohjois-Afrikasta. Turismi veneretkineen on kehittymässä.

Retkelle lähdemme aamulla bussilla Lagosista. Oppaamme Eivor Nyman tulee Quarteirasta kyytiin. Saavumme Olhãoon noin klo 11.

Bussi pysäköi meren puoleiselle avenidalle, jossa on pieni tauko uudessa Marina Rian huvivenesatamassa.

Seuraavaksi suuntaamme kävellen Jardim Pescador Olhanense-puutarhan läpi kauppahalleja kohti. Puistonpenkkien koristekaakelit kertovat Napoleonin ajalta tapahtumasta, jolloin Olhãon urhoolliset ja isänmaalliset kaupunkilaiset karkottivat ranskalaiset valloittajat Algarvesta. Pienellä kalastusaluksella , “Bom Sucesso” (kopio nähtävissä) muutama kalastaja lähti valtameren yli Rioon kertomaan maanpaossa olevalle hallitsijalle asiasta.

Puistosta saavumme suuriin punatiilisiin vuonna 1912 rakennettuihin kauppahalleihin, jotka ovat tyyliltään Eiffelin innoittamaa terästä ja lasia ja nurkissa on tornit. Toisessa rakennuksessa on runsas paikallinen kalatarjonta ja toisessa vihanneksia ja hedelmiä. Sieltä voi löytää paikallisia, syötäviä matkamuistoja, esim. oliiveja, pähkinöitä, hunajaa, manteli-viikuna-leipäpuun makupaloja. Kinkkua, juustoa ja lihaa myydään omissa kojuissa. Kahviloita ja puoteja ulkoseinissä. Täällä on hetki omaa aikaa tutustua tähän viehättävään ympäristöön, tähän Olhãon sydämeen.

Tämän jälkeen lähdemme kävellen kalastajien vanhaan kortteliin Barretaan ”tarupolulle”. Tunnetuin taru kertoo kauniista ja lumotusta maurilaisesta naisesta Floripesta.

Kävely Olhãossa on tasaista, ei nousua eikä laskua, vain katukivetystä. Tutustumme ulkoapäin Olhãon kaupungintaloon, museoon ja pääkirkkoon Nossa Senhora de Rosárioon. Sen päädyssä on kappeli, Nossa Senhora dos Aflitos, jossa rukoillaan apua ympäri vuorokauden, kun meri uhkaa voimallaan merellä olevia omaisia.

Kävelemme yhdessä kauppakujia pitkin rantaan, takaisin bussille ja ajamme Petiscais-nimiseen ravintolaan, joka sijaitsee keskikaupungilla, juna-aseman lähellä. Lounaan jälkeen lähdemme paluumatkalle.

Lounaan hinta 25 €, jonka Päivi kerää matkan aikana ja maksaa suoraan ravintolalle.

Menu;

Alkupalat: leipää, oliiveja, voita, lupiinipasteijaa (tremoço). Juustoa ja chorizomakkaraa.

Pääruoka:

Liha: Kananrintaa currykastikkeella, kookosriisiä

tai

Kala: Simpukka-papupataa (lingueirão) verimakkaran ja bataatin kera

Jälkiruoka: Appelsiinikakkua

Juomat: Valko- ja punaviiniä (pullo kahdelle), olut, virvoitusjuomat, mineraalivesi.

Kahvi tai tee.

Lounaan jälkeen lähdemme paluumatkalle viimeistään noin klo 16. Tilausbussi pysähtyy samoilla pysäkeillä tullessa.

 Lagos: Lähtö klo 8.00

Olhão: Saapumisaika noin klo 11

 

Pysäkit:

Lagos: Bussiasema, Terminal Rodoviaria. Kartta

Alvor: Pysäkki on vastapäätä keskusliikenneympyrän toisella puolella olevaa Farmácia Alvoria. Kartta

Vau: Pysäkki on Rotunda Simón Bolívarin liikenneympyrässä. Kartta

Praia da Rocha: Pysäkki on Clube Praia da Rochan edustalla, Av. das Comunidades Lusíadas varrella. Kartta

Portimão: Pysäkki Avenida Guanaré’lla Repsol huoltoaseman jälkeen, Capitanian edessä (Capitania do Porto de Portimão) lähellä jokea. Kartta

Parchal: Pysäkki Parchalin Lidlin jälkeen, ennen toista liikenneympyrää ja Staples Lagoaa ja Deborlaa vastapäätä. Kartta

Vilamoura: Pysäkki Jafers Supermarketin vieressä, Av. Tivoli. Kartta

Quarteira: Pysäkki on Quarteiran bussiasemalla, Terminal Rodoviária de Quarteira,, Av. Francisco Sá Carneiro, 8125 Quarteira. Kartta

Olhão: Mercados de Olhão. Kartta

Matkan hinta: 20 euroa jäseniltä ja 25 euroa ei-jäseniltä.

SITOVAT ILMOITTAUTUMISET maanantaina 30.1.2023 klo 16:00 mennessä Algarven Suomi-Seuran nettisivuilta alla olevan sähköisen lomakkeen kautta. Ilmoittautuminen vahvistetaan torstaina 31.1. lähetettävällä sähköpostiviestillä, jossa lisäksi bussin aikataulu.

LISÄTIETOJA seuran toimistosta puh. ( 351) 282 483 191 (aukioloaikoina ma, ti, to klo 10:00-16:00) tai sähköpostilla algarve.suomi@sapo.pt

PANKKIYHTEYS

Banco Millennium BCP

IBAN:PT50 0033 0000 000 7828 7828 05             BIC/SWIFT: BCPCOMPT

Maksun saaja: Associacao Finlandesa no Algarve

Viesti: Osallistujien nimet

HUOM! Pankkitilille maksetaan vain bussikuljetus. Lounas suoritetaan käteisellä paikan päällä.

Olhãon 3.2.-23 päiväretkelle ilmoittautuminen